GraviTrax Junior review Starter Set jungle – een knikkerbaan in de jungle

De Gravitrax serie van Ravensburger staat bekend om het uitgebreide aanbod van kogelbaansystemen. Bouw erop los en zie hoe de zwaartekracht zijn werk doet! Echt uitdagend speelplezier, voor jong en oud. En nu kunnen ook de kleinste bouwers ermee aan de slag. Want voor kinderen vanaf 3 jaar is er de interactieve bouwset Gravitrax Junior starter set jungle! Wij gaan deze winnaar van Speelgoed van het Jaar 2023 in de categorie bouw en constructie uittesten. Een mooie vormgeving in ieder geval, zo valt direct op. We zijn benieuwd lees mee in onze Gravitrax junior review!

Gravitrax junior review starter set jungle

Gravitrax kogelbaan bouwsets

De Gravitrax knikkerbanen staan garant voor uitdagend en eindeloos speelplezier, waarmee kinderen hun bouwskills en creativiteit kunnen vergroten. Door de vele variaties en uitbreidingsmogelijkheden blijft het ook leuk voor langere tijd. Want je kunt de bouwwerken natuurlijk steeds groter en complexer maken. Ook de junior serie bestaat uit verschillende sets die met elkaar gecombineerd kunnen worden, waaronder ook het thema woestijn * en ijswereld*.

Maar voor jongere kinderen kan een kogelbaan best veel vragen van hun skills. Je moet wel een beetje voorzichtig te werk gaan want de baan kan snel omvallen en ook vraagt het wel wat geduld om een lange baan te maken. Dus daarom is de Gravitrax Junior Starter Set wat ons betreft het proberen waard! Een set speciaal voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Eenvoudig te bouwen en met robuuste materialen.

Gravitrax junior starter set jungle

Inhoud van de doos – Gravitrax junior review

In de doos van Gravitrax Junior Starter Set jungle vinden we een grote hoeveelheid van ongeveer 100 bouwmaterialen. Het bestaat uit onder andere 6 grondplaten, 3 kogels, 34 hoogtestenen, een brug, hellingen, bochten en een hamertje. Ook bevat de set * verschillende jungle elementen die op en naast de baan bevestigd kunnen worden, zoals een spin, kikker, bloemen en planten. In het bijgeleverde boekje staan drie voorbeeldtracks die goed na te bouwen zijn. Maar er is voldoende materiaal om een grotere track te maken naar eigen creativiteit en inzicht.

Dat vraagt met de jongste kinderen wel wat begeleiding en sturing. Je moet echt wel even goed kijken hoe en waar je begint. Maar naarmate kinderen ouder worden kunnen ze steeds zelfstandiger aan de slag met de bouwset. Onze vijfjarige is in ieder geval zeer enthousiast. Na het gezamenlijk opbouwen gaat hij naar eigen inzicht verder met spelen en wordt de baan aangepast en uitgebreid.

Hoe bouw je de Gravitrax Junior starter set jungle?

We beginnen met de grondplaten die in een bepaald patroon gelegd kunnen worden. Dan bouwen we met de hoogtestenen een parcours door te beginnen met torens van drie stenen, dan twee en dan een aantal enkele stenen tot het eind. Daarover heen bouwen we dan de baan met verschillende bochten en elementen. Tot slot plaatsen we planten en dieren naast de baan die het een vrolijk geheel maken. Er zitten ook vier kartonnen dieren bij die in een uitsparing gezet kunnen worden, maar daarvan vinden we de toegevoegde waarde eigenlijk niet heel groot. Verder wel een kleurrijke en mooie set met veel pluspunten!

Namelijk: de baan is kort genoeg om overzichtelijk te blijven voor jonge kinderen. Het materiaal is stevig, het nodigt uit tot creativiteit, het is interactief en heel leerzaam. Want er zijn best veel vaardigheden die bij het bouwen van deze baan komen kijken. Goed dus voor de ontwikkeling van spel en motoriek!

Welke vaardigheden leren kinderen met deze bouwset:

 • oorzaak-gevolg
 • fijne motoriek
 • ruimtelijk inzicht
 • concentratie
 • flexibiliteit
 • creativiteit
 • geduld
 • doorzettingsvermogen

Een winnaar van Speelgoed van het jaar 2023

De Gravitrax Junior starter set jungle is een winnaar van Speelgoed van het Jaar 2023, in de categorie bouw en constructie. Elk jaar wordt deze verkiezing georganiseerd. Een vakjury heeft de nieuwkomers op speelgoedgebied van dat jaar uitgebreid getest en beoordeeld op bijvoorbeeld kwaliteit, originaliteit, veiligheid en speelplezier. Er zijn 17 categorieën, en in elke categorie worden 3 winnaars gekozen die het Keurmerk ‘Speelgoed van het jaar 2023’ mogen dragen.

Uiteindelijk is het aan de consument om het allerbeste speelgoed te kiezen uit deze voorselectie. Op de website van Speelgoed van het jaar kun je een stem uitbrengen. Waarom verdient de Gravitrax Junior starter set jungle onze stem? Het is leuk constructiespeelgoed voor de jongere kinderen, die hierin hun bouwfantasie de vrije loop kunnen laten gaan. Een mooie voorloper voor meer uitdagende kogelbanen. Het is een leuke speelgoedtip voor de verlanglijst van jongens en meisjes van 3 tot 7 jaar.

Nieuwsgierig naar onze andere recensies van Speelgoed van het Jaar 2023 houdt dan deze tag in de gaten!

Gravitrax junior review starter set jungle

De gratis GraviTrax app voor smartphone of tablet

Wil je de Gravitrax kogelbaan overal mee naar toe nemen? Of wil je de baan ervaren, gezien vanuit de kogel? Ga dan naar de app store en download de gratis app voor je smartphone of tablet. Met de gratis app kun je zelf een baan samenstellen en de kogel volgen vanuit verschillende camerastandpunten. Er is ook een Virtual Reality functie waarmee je de baan kunt beleven zoals de kogel hem beleeft! Voor deze functie is het gebruik van een VR hoofdset aanbevolen.

Kijk ook bij onze andere Gravitrax reviews:

achterkant doos
Footer4 nieuw
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

2 reacties

 1. Hoi, kan je de GraviTrax en de GraviTrax Junior combineren met elkaar? Passen ze op elkaar?
  Wat is je ervaring met beide? Zou je gaan voor GraviTrax Junior of GraviTrax. Onze kinderen zijn 6 en 8 jaar. Alvast bedankt. Groetjes

  • Beste Leen,

   Combineer zoveel je wilt – want alle sets van GraviTrax zijn met elkaar compatibel!
   Voor 6 jaar is Junior nog leuk, maar voor 8 jaar zouden we gaan voor de eerste set!

   veel plezier met geven.
   groetjes,
   Ellen en team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.