Leren over groenten met een speelkeuken van Hape

Het favoriete speelgoed in de tuin is hier absoluut de zand/water/moddertafel die ik 4 jaar geleden maakte. De kinderen leven zich op dit moment uit met allerlei natuurproducten als dennenappels, stenen, hout, stokken en kastanjes. Maar ook in huis is de speelkeuken een favoriet speelonderdeel waarbij ze graag heel veel kopjes thee voor me maken en op een spelende manier leren over groenten en fruit. 

Ideale cadeau voor kinderen: speelkeuken

houten speelkeuken
Hapespeelgoed

Met de feestdagen in het verschiet wordt het tijd om na te denken over leuke cadeaus voor de kinderen. Het perfecte cadeau vinden voor je kind kan soms lastig zijn. Heb je weleens nagedacht over houten kinderkeukentjes ? In dit artikel zetten we uiteen waarom een speelkeuken het ideale cadeau is.

Past bij de ontwikkeling van je kind

Als kinderen ongeveer een jaar of vier oud zijn, vinden ze het leuk om rollenspelletjes te spelen. Samen met mama en papa spelen is voor veel peuters het leukste wat er is. Je hebt vast al gemerkt dat je kind je vaak nadoet. Ze hebben daarbij de neiging om heel veel aandacht te trekken. Zo worden ze zelfs boos als je ze geen aandacht geeft. Ook willen ze graag zelf ontdekken en zelf doen. In de ‘grote-mensen-keuken’ is het soms gevaarlijk om dingen zelf te doen, zoals groenten snijden. Een kinderkeuken kan hiervoor de uitkomst zijn. En bovendien is niets zo leuk als koken in hun eigen keukentje!

Leren over groenten

leren over groente met een speelkeuken van habe
Hapespeelgoed
leren over groenten met een speelkeuken van habe
Hapespeelgoed

Spelenderwijs leren over groenten zorgt ervoor dat kinderen positieve associaties hebben met groenten. Ze zullen niet meteen alles lekker vinden, maar dit is een goede eerste stap. Groenten komen in verschillende soorten, vormen en maten. Als je kindje ziet dat broccoli ook in zijn groenteset zit, is hij misschien eerder geneigd om het te proberen als het op tafel staat. Een echte win-win situatie. Je kind beleeft plezier aan de keuken en probeert groenten uit!

Uit te breiden met vele kinderkeuken accessoires

leren over groente met een speelkeuken van habe
Hapespeelgoed

Als opa en oma ook graag een cadeautje willen geven voor de feestdagen, hoeven ze daar gelukkig niet lang over na te denken. Een speelkeuken is makkelijk uit te breiden met verschillende keukenaccessoires. Denk bijvoorbeeld aan een schortje of koksmuts. Een kinderkeuken kan je ook aanvullen met een variatie aan keukenapparatuur, zoals een blender of keukenmachine. Veel houten keukenspeelgoed is erg duurzaam in gebruik en gaat dus jarenlang mee. Handig om over na te denken als er nog een kleintje op komst is.

Leren over groente Prikkelt de fantasie

Wie weet staat er een toekomstige sterrenchef in zijn speelkeukentje te spelen! Voor koken is een behoorlijke portie fantasie en creativiteit nodig. Met een speelkeuken raakt je kindje bekend met deze concepten. De fantasie van je peuter kan je prikkelen. Eerst speel je het spelletje op zijn manier en daarna introduceer je een nieuwe manier van spelen. Op deze manier leert hij verschillende manieren van spelen én samenspelen!

Een speelkeuken is veel meer dan alleen een nepkeuken. Een speelkeuken helpt bij de ontwikkeling van je kind, leert ze over groenten en prikkelt de fantasie. Daarbij is de keuken uit te breiden met veel soorten keukenaccessoires, zo raakt je kindje nooit uitgespeeld.

Tip van de gastouder voor optimaal leren over groente

En nog een laatste tip als gastouder: Heb je meerdere kleine kinderen, of ben je van plan om je kinderen snel achter elkaar te krijgen? Zorg dan dat de kinderen echt samen kunnen spelen aan de speelkeuken. Kunnen ze ook aan de zijkant staan met koken of misschien zelfs wel aan alle kanten? Kan de een de afwas doen, en de ander wat in de oven zetten? Net zoals in je eigen keuken willen de kinderen genoeg bewegingsruimte hebben om de lekkerste maaltijden voor je te bereiden in hun houten speelkeuken!

Daarnaast kun je ze natuurlijk nog meer laten leren over groenten door boeken voor te lezen, liedjes te zingen over groenten en fruit en natuurlijk heel veel te laten proeven! Mag dat op hun eigen serviesje?

Lees ook deze blogs:

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.