Babyspeelgoed goed voor de ontwikkeling – een paar voorbeelden

Als gastouder ontkom je er niet aan dat je heel veel speelgoed in huis hebt. Nou ja er zijn gastouders die heel veel speelgoed bij de speel-o-theek huren of speelgoed met elkaar delen. Ik heb gewoon onwijs veel speelgoed. Een speelgoedparadijs voor kinderen van 0-6 jaar. Want ja ook de kleuters die dochterlief meeneemt naar huis spelen er nog steeds graag mee. Maar welk babyspeelgoed is nu goed voor de ontwikkeling van je kindje?

naamkado - babykadowinkel.nl

Dit babyspeelgoed is goed voor de ontwikkeling van je kindje

In negen maanden tijd is je baby uitgegroeid van bevruchte eicel tot mensje. Na die negen maanden gaat de ontwikkeling in het eerste levensjaar razendsnel door. Dit kan je bevorderen met babyspeelgoed. Je kindje leert namelijk spelenderwijs. Door alle soorten speelgoed op de markt zien we soms door de bomen het bos niet meer. In dit artikel zetten we uiteen welk babyspeelgoed goed is voor de ontwikkeling van je kindje tot peuter.

0-6 maanden babyspeelgoed goed voor de ontwikkeling

babyspeelgoed goed voor de ontwikkeling
hape speelgoed

In de eerste maanden moet je baby nog erg wennen aan alle nieuwe prikkels en indrukken. Hij zal daarom nog niet echt behoefte hebben aan spelen. Toch is er ook al babyspeelgoed goed voor de ontwikkeling. Jouw gezicht is leuk om naar te kijken, net als zijn eigen handjes en voetjes. Door bewegende voorwerpen en mensen te volgen, traint je kindje zijn oogspieren. Scherp zien, kan hij tot op een afstand van 20 centimeter. Kleuren zien baby’s pas na een maand of drie. Dan zijn de kegeltjes gerijpt. Babyspeelgoed waar je baby naar kan turen, een babygym is dan goed voor de ontwikkeling. In de eerste maanden is hij veel bezig met het trainen van de spieren in zijn lijfje. Na enkele maanden kan je kindje vaker rechtop zitten en begint van alles vast te pakken. Eerst waren harde geluiden eng, maar na een maand of vier is een rammelaar super interessant. Ook zijn oorzaak-gevolg verbanden fascinerend. Een balletje dat valt, vinden ze geweldig. Speel veel kiekeboe om je kindje te leren dat je niet echt weg bent als ze je niet meer kunnen zien.

babyspeelgoed goed voor de ontwikkeling de dreumes

badspeelgoed
hape speelgoed

De ontwikkeling begint nu meer uiteen te lopen van kind tot kind. De één kan staan en misschien al een paar stapjes zetten, waar de ander net zelfstandig kan zitten. Alles op z’n tijd qua babyspeelgoed goed voor de ontwikkeling! Let er wel op dat je huis kindvriendelijk is nu je kindje steeds mobieler wordt. Eerst herkende jouw kindje je aan geur en warmte, maar nu kan hij je al beter zien, en dus herkennen. Net als mensen kan hij ook andere dingen herkennen. Je baby is nu druk met napraten en nadoen. Babyboekjes met plaatjes zijn ideaal om je kindje de dieren en kleuren te leren. Samen een boekje lezen is op meer fronten goed voor de ontwikkeling. Niet alleen de woordenschat, maar ook samen quality-time met papa of mama. Als je kindje een jaar oud is, haalt hij veel plezier uit het ontdekken van de wereld. Om dit te bevorderen is het leuk om een loopfietsje te hebben. Tevens goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Ook is water vanaf deze leeftijd ineens heel interessant en daarmee stimuleer je dan weer de sensopathische ontwikkeling. Met badspeelgoed zorg je ervoor dat het nog leuker wordt!

Jonge peuter

peuterspeelgoed
hape speelgoed

Nu je kindje wat ouder is, is babyspeelgoed minder interessant. Hij is namelijk van dreumes tot peuter gepromoveerd en is veel mobieler dan dat hij eerst was. Een peuter wil het liefst alles zelf doen en ziet hierbij nauwelijks gevaar. Klimmen en klauteren in de speeltuin behoort tot de favoriete bezigheden. Vanaf twee jaar is vingerverf geschikt en vanaf drie jaar kunnen kleurpotloden en klei worden toegevoegd. Verstoppertje is een superleuk spel, net als het bouwen van hutten met dekens. Steeds meer soorten speelgoed zijn goed voor de ontwikkeling en de keuze wordt dan ook steeds groter.

Zoals je ziet is niet ieder speelgoed, geschikt voor iedere leeftijd. Het verschilt tevens sterk per kind wat hij of zij leuk en interessant vindt. Na ongeveer een half jaar gaat de ontwikkeling ook meer uiteenlopen. Kijk zelf wat wel en niet werkt, maar bovenal: spelen is leren! Dus zorg er vooral voor dat je kindje plezier heeft.

Lees ook deze blogs:

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.