Vervlogen geuren in kleuren een tentoonstelling in het Mauritshuis

Met Vervlogen geuren in kleuren in het Mauritshuis komt het Mauritshuis wederom met een verrassende tentoonstelling. Want zeg nou eerlijk ruiken aan kunst doe je niet zo vaak. De tentoonstelling zal vanaf 11 februari 2021 (indien het museum weer geopend is) te bezoeken zijn. Volledig Corona-proof kan de bezoeker verschillende geuren uit de kunst opsnuiven. Benieuwd wat je kan verwachten?

Geur van Kunst

Hoe ruikt de frisse schone was in een interieur van Pieter de Hooch? Hoe ruiken de zomer- en winterparfums in zilveren 17e eeuwse pomanders. Misschien vinden wij dit wel stinken? Al met al gaat het om de verbeelding van geur en reuk in de kunst: Stinkend of heerlijk geurend. Want hoe zag de geurenwereld van de 17e eeuw eruit. Wat rook je als je je huis uit liep. Wat is de relatie tussen geur, gezondheid en persoonlijke hygiëne. De geur van religie, specerijen en nog veel meer. Mijn nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Want hoe presenteer je geuren in de kunst? De tentoonstelling Vervlogen geuren in kleuren in het Mauritshuis zal mij vast meer inzicht geven.

Vervlogen geuren in kleuren
Vervlogen geuren in kleuren

Een ontdekkingstocht die je uit een ander perspectief naar kunst moet laten kijken, zegt het Mauritshuis. Met Vervlogen geuren in kleuren in het Mauritshuis zet het museum weer iets bijzonders neer. Ik verwacht niet veel heerlijke geuren, gezien er bijvoorbeeld in de 17e eeuw nog geen riolering, waterleiding of wasmachine was. En wat te denken aan de menselijke geuren. Er was nog geen deodorant of tandenpasta. En wat te denken van de stinkende grachten waar paardenmest en toiletten in werden geloosd maar waar ook de was in werd gedaan. Al deze aspecten maken dat ik verwacht dat deze tentoonstelling je anders laat kijken naar bijvoorbeeld Gezicht op de Oudezijds Voorburgwal van Jan van der Heyden. Zoek dit schilderij maar op en bedenk welke geuren er zouden zijn. Zou het lekker ruiken denk jij?

Mauritshuis verrast met Vervlogen geuren in kleuren

De tentoonstelling Vervlogen geuren in kleuren in het Mauritshuis is te bezoeken van 11 februari tot 6 juni 2021. Indien mogelijk gaan we zeker deze tentoonstelling live bezoeken. Want zeg nou eerlijk, wanneer kan je nu ruiken aan kunst. We verwachten, net als bij eerdere tentoonstellingen die wij in het Mauritshuis bezochten, verrast te worden. Ben jij ook nieuwsgierig naar deze bijzondere tentoonstelling? Na ons bezoek volgt er natuurlijk een blog.

Esther
Delen is enorm lief

Esther

Mijn naam is Esther, 44 jaar, dit jaar 19 jaar getrouwd, moeder van Rosalie 8 jaar en woonachtig in De Lier. We bezoeken regelmatig musea in Nederland en we houden van reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.