Natuurmuseum Brabant, een boeiend en leuk uitstapje in Tilburg

Al in 1935 opende Natuurmuseum Brabant haar deuren voor het publiek. Toen nog op een andere plek, inmiddels alweer vele jaren (sinds 1985) in het prachtige pand direct naast het centraal station van Tilburg. Het museum is er voor kinderen, en voor ouders is het ook zeker leuk. Interactie, diversiteit en plezier staan bovenaan. En het is perfect te combineren met andere toffe bezoekjes in de omgeving.

Natuurmuseum Brabant tentoonstellingen

In het Natuurmuseum Brabant zijn diverse tentoonstellingen. BOS vind ik zelf een hele toffe tentoonstelling. Deze is interactief en veranderd mee per seizoen. Elk jaargetijden heeft passende opdrachten, een museumboom en een bijzondere projectievloer. Nu tijdens de zomerBOS kan je bijvoorbeeld ontdekken: Hoe voelt de wereld als je geen pootjes hebt? Hoe werkt slakkenslijm? Spring als een kikker, kijk door de ogen van een mol of door een kikkerbril en doe onderzoek naar zomerwarmte. Het is zomer!

Maar de tentoonstelling van Kikker is hier en blijft favoriet bij de kinderen. Deze ruimte is geheel ingericht volgens de wereld van Kikker. Er is een leuk speelhuisje, een appelboom, je kan vissen, puzzelen en verkleden. Deze tentoonstelling is het gehele jaar door in het Natuurmuseum Brabant.

Ouder

Maar ook voor oudere kinderen is er genoeg leuks te doen in het Natuurmuseum Brabant. De tentoonstelling ‘Hoezo seks?’ is geweldig voor de seksuele voorlichting. Op een speelse maar duidelijke manier kunnen kinderen binnen dit thema gaan leren en ontdekken. Het is leerzaam en leuk. Maar ook de dino tentoonstelling is erg leuk voor jongere en oudere kinderen!

De OO – zone beneden in het Natuurmuseum Brabant is geweldig voor kleine ontdekkers. Hier zijn heel veel dingen te doen voor onderzoek. Een warmtesensor, microscopen en nog veel meer. In de OO – zone kun je als bezoeker op een interactieve ontdekkingstocht door de natuur. En door de wereld die (natuur-) museum heet. Je krijgt op een informatieve en artistieke wijze te zien wat de taken van een museum zijn (educatie, communicatie, verzamelen, bewaren en onderzoeken).

Het mooiste van deze ruimte in het Natuurmuseum Brabant is dat je ook kunt zien welke schatten er bewaard worden in de depots. De prachtige collecties planten, dieren, stenen en mineralen, fossielen en archeologisch en cultuurhistorische objecten bevinden zich meestal namelijk achter gesloten deuren. Maar door enorme vitrines te bouwen, die lijken op de stellingen in het depot, krijg je in de OO – zone het echte “depotgevoel”. En je ziet meteen welke prachtige collectie het Natuurmuseum Brabant heeft. 

Op de website is duidelijk te zien welke tentoonstellingen er zijn, en voor welke leeftijd.

Activiteiten en doen

Het Natuurmuseum Brabant is een modern museum. dat betekent dat je veel kan DOEN! Yes daar houden we van. Uiteraard is er ook veel om te zien maar de combinatie met doen is erg leuk. In bepaalde ruimtes kan je lekker spelen, voelen en ervaren. Er zijn interactieve elementen. Je kan ook een speurtocht door het museum doen en er is een heuse wandelapp Vossenstreken. Wederom is er een handig overzicht op de website!

Plezier

Wij hebben altijd goede ervaringen gehad met het Natuurmuseum Brabant. Het is niet heel groot, maar groot genoeg. Er is een leuk winkeltje en je kan er wat eten en drinken. Binnen en buiten. Het museum is verzorgd en ziet er gezellig uit. Uiteraard moet je nu nog reserveren in verband met de corona maatregelen. Ook zijn er voldoende toiletten, verschoonruimtes en kluisjes. Het is prima toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Omdat het zo centraal gelegen is, naast het station, is het perfect om bijvoorbeeld te combineren met een dagje Spoorzone wat weer aan de andere kant van het station ligt! Of met een bezoekje aan De Oliemeulen.

Praktische informatie Natuurmuseum Brabant

Openingstijden:
Natuurmuseum Brabant is het hele jaar door geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens schoolvakanties zijn vaak afwijkende openingstijden

Bereikbaarheid OV:
Het ligt direct naast het trein- en busstation van Tilburg. Vanaf daar is het maar een paar minuten lopen.

Route auto:
Voor je navigatie: het adres is Spoorlaan 434, 5038 CH Tilburg.

Parkeren: het beste adres is Parkeergarage Knegtel: 
Gasthuisring 60
5041 DT Tilburg.

Prijzen Natuurmuseum Brabant:
Kinderen t/m 3 jaar : gratis
4 – 17 jaar: 10,50
Volwassene: 12,50
Er zijn diverse kortingen mogelijk, ook voor groepen en scholen.

Check de website voor de meest actuele en uitgebreide praktische informatie

Handige linkjes

kikker

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.