Kaapstad Tilburg, een kunstige kaping van het centrum

Verkeersborden die niet kloppen, gigantische skippyballen, selfies met oude beelden maken, gluren in een tijdelijk bordeel, een gigantische teddybeer die gedragen wordt.. Dit is maar een kleine greep in wat Kaapstad Tilburg heeft gebracht in het centrum van Tilburg. Sinds 2018 wordt het centrum van Tilburg een weekend in augustus gekaapt door kunstenaars en creatievelingen. 2021, de vierde editie is net achter de rug. Maar ik kan aanraden om augustus voor komende jaren vrij te houden en dit te gaan ontdekken!

Kaapstad Tilburg

Tijdens een zomers weekend in augustus is het centrum van Tilburg niet zoals je gewend bent. Je perspectief schudt, regels worden omgebogen, verwondering in stoffige straathoekjes en je wordt gevangen door een verbintenis. Een verbintenis die vanzelf wordt gelegd zodra je voet zet in Kaapstad. Je bent onderdeel van een reis die je alleen kan maken maar nooit alleen beleefd. Dwaal aan de hand van de kaart, of laat je meevoeren in het creatieve ritme van de overname. Je zult hoe dan ook vele verhalen rijker zijn als je klaar bent met spelen.

Kaapstad Tilburg is een samenwerking van meerdere mensen en initiatieven. En dat maakt dat alles mogelijk is tijdens Kaapstad. Sander van Bussel is curator en een bekende naam voor veel Tilburgers. Deze creatieve geest is artistiek leider van sociaal kunstenaarsinitiatief Tilburg Cowboys en de man achter het wereldwijd bekende Human Rights Tattoo. Dat project zet letter voor letter de declaratie van de mensenrechten op mensen van over heel de wereld. Ik ben trotse bezitter van letter 7 van het eerste amendement. Een prachtig project.

Manifest

Kaapstad Tilburg is een echte city hack en art take-over. De kunstenaars en vrije geesten die deelnemen mogen hun gang gaan. Het aanbod is divers, van kunst tot toneel en dans. En alles wat er tussen en om heen past. Elk jaar is er wel een klapstuk, wat niet wil betekenen dat de rest minder indrukwekkend is. Dat is het mooie van kunst, het raakt hoe dan ook iets in je. Je gaat nadenken of je iets mooi vindt, of niet en waarom. Misschien vind je het verschrikkelijk of snap je er niks van. Maar kunst roert altijd iets, doet iets met je perspectief in de wereld en dat is buiten tof, ook noodzakelijk.

Kaapstad is heel toegankelijk. Je kan uit de verte gluren, maar dichtbij voelt ook prima. De kunstenaars genieten van deze grote open lucht beleving en tentoonstelling en de sfeer is relaxed en gemoedelijk. Iedereen heeft er zin in en dat voel je overal. Tijdens Kaapstad Tilburg gelden de regels van het officiële manifest. Dus lees deze goed door alvorens in het konijnenhol te duiken. Het boekje met informatie kan je bij het informatiepunt ophalen. Verder is er voldoende horeca in het centrum wat toegankelijk is voor een hapje, drankje en toilet bezoek. Je kan ook tussendoor shoppen. Jouw dag.

kaapstad

Kaapstad Tilburg edities

Hieronder de edities so far! Ik kijk nu alweer uit naar 2022 en wat mij betreft zou dit festival voor elke stad een aanwinst zijn. Ik bespreek veel, maar ook niet alles. Het blijft een kwestie van erbij zijn en jouw eigen ervaring voelen.

Kaapstad 2021

Yes we mogen weer! We mogen de deur uit, mogen verbinden en ook voor mij persoonlijk durf ik voorzichtig aan wat meer naar buiten te treden. In verband met mijn gezondheid kan ik nog steeds niet veel en ben ik heel voorzichtig. Maar Kaapstad Tilburg 2021 is iets wat ik heel graag wilde doen met mijn gezin. En het was tof. Iets kleiner en minder gevuld dan voorgaande jaren, maar prikkelend genoeg! De skippyballen installatie was wel de eyecatcher van kinderlijk vermaak voor jong en oud.

Hoogtepunt van ons allen waren de speakers op wielen die door de stad heen reden. De stemmen van de ongehoorden die flink gehoord werden. Mijn oudste dochter was eerst doodsbang hiervoor. Klinkt gek, maar ik vond het prachtig om te zien hoe ze dit beleefde. Uiteindelijk nadat we ze voor de derde keer tegenkwamen durfde ze te gaan onderzoeken en ging ze ermee contact maken. Zo mooi om deze groei en wisseling van pespectief te zien.

Optredens

Calculated Risk was hetgeen waar iedereen over sprak. Deze Belgische acteur had een mooie boodschap en bracht een publiek samen. Mijn eerste publiek om weer tussen te zitten sinds 2 jaar. Hele bizarre gewaarwording. Maar de sfeer is rustig, kalm, gemoedelijk en mensen houden afstand en rekening zonder dat het panisch aanvoelt. En wie niet wilt luisteren kan de boodschap van Calculated Risk zien. Hij hijst zich in een bijzonder pak, klimt een stellage van 4 m 20 op… om zich vervolgens naar beneden te laten vallen. Spectaculair om onderdeel van deze beleving te zijn. En ja een kwestie van ‘Had je bij moeten zijn’.

Het plein waar je zelf onderdeel kon worden van een kunstwerk met alledaagse voorwerpen was ook kinderlijk prikkelend. De gigantische periscoop die ons liet gluren naar wat de dansers te vertellen hadden en de dansers die om de mensen heen op het plein hun verhaal vertelden, waren ook op diverse manieren interessant. Mijn oudste dochter vond de dames in het bonte bordeel tof. Dit omdat ze zo mooi eruit zagen en naar haar zwaaiden. Dit levert nog steeds interessante gesprekken op thuis. Het was heel fijn en jammer dat het weer voorbij is. Van mij mag dit vaker gebeuren.

Kaapstad 2020

Cancelled. Helaas de coronapandemie hield iedereen thuis gekaapt. Weg van elkaar en van straat af.

Kaapstad Tilburg 2019

Aan de rand van het centrum staat een stuk van een oude spoorweg. Het lijkt ook wel wat op een duikplank heb ik altijd gedacht. En met mij ook Streetart Frankey die in 2019 hier een beeld van een dame hebben geplaatst in badpak, klaar om te duiken! Een grote plons zo in de 2019 editie van Kaapstad Tilburg. En wat voor een editie. Een grote trap is er gebouwd midden op het plein, je mag namelijk omhoog naar het oude standbeeld van Willem II om deze, jawel, te zoenen! En om een prachtige selfie te nemen met tof uitzicht. (toen was er nog geen sprake van corona en zoenden we allemaal Willem II).

Een grote zandbak met gekleurd zand was het middelpunt en dit was heerlijk symbiotisch. Mens en kunstwerk zorgden voor een wisselend uiterlijk. De grote teddybeer die gedragen werd door het centrum was indrukwekkend en verder was er erg veel ander gaafs om te beleven.

Kaapstad 2018

De eerste keer dat Kaapstad Tilburg het centrum overnam. De première editie! Midden op het plein met fontein ligt het reuze torso van een dame met rode bikini waar je in kan lopen en klimmen. Ja het mag echt in dit kunstwerk, lekker ontdekken en genieten van de uitzichten die je ziet vanuit haar romp. Let niet teveel op de verkeersborden, of juist wel, maar vergeet de regels en laat je verwonderen. Studio CLET heeft menig (75 stuks!) verkeersbord die her en daar staan subtiel aangepast. Dit is dus dwalen door de straten en zoeken maar.

Kijk vooral ook naar beneden want de zeventien mini-schilderijen van kauwgom door de Britse kauwgomkunstenaar Ben Wilson a.k.a. The Chewing Gum Man zijn ook het spotten waard! De collectie reuzen ijsjes en reuzen patatzakken was favoriet van mijn dochter. Normaal alleen te vinden als je de frituurlucht volgt van een snackbar. Nu een plein vol. Ik vergeet vast nog vele toffe kunstenaars en initiatieven te benoemen. Maar je krijgt een goed beeld van de eerste editie.

Wil jij ook bij Kaapstad Tilburg zijn? In augustus 2022 is je volgende kans, zodra we een preciese datum weten laten we dat hier weten!

Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.