Skip to Content

Het Rad – een legendarisch gezelschapsspel vol fortuin

Het Rad van Fortuin blijft toch een beetje jeugdsentiment. Het befaamde Tv-programma met Hans en Leontien. Met de draaiende letters en de prijzenwinkel. Top vermaak! Wat leuk dat Het Rad terug is van weggeweest. Met het bordspel van Baeckens, kunnen we nu namelijk zelf aan de slag. Een gezelschapsspel voor iedereen vanaf 8 jaar. We mochten uitproberen of het spel net zo legendarisch is als het Tv-programma! Lees verder wat wij ervan vonden.

Het Rad

Het Rad – terug van weggeweest!

Waan jezelf quizmaster Hans van der Togt, of één van de deelnemers die aan het rad mag draaien. En pas op voor die vervelende bankroet. Wat een heerlijk en gezellig spel. En het doet echt een beetje denken aan vroeger. Het doel van het spel is om het woord of de zin te raden op het bord. Door een medeklinker te kiezen, of een klinker te kopen. De quizmaster fungeert ook als Leontien en mag de juist geraden letters onthullen. Dit doe je door het karton met een stokje eruit te drukken. Helaas geen draaiende letters, licht en geluidseffecten. Maar desondanks een leuke taak.

Wat vind je in de doos?

  • Letterbord & houten stick
  • 45 letterkaarten (boven en onder)
  • 1 blanco letterkaart en stift
  • Speelgeld
  • Rad
  • Spelregels
  • Kartonnen kaartjes en vulstukjes

Raad de zinnen

Met de 45 letterkaarten heb je 90 mogelijke zinnen om te raden. En mocht je ze allemaal gehad hebben, dan is er het blanco kaartje om naar eigen inspiratie iets in te vullen. Het raden van de zin blijft gewoon heel leuk en uitdagend om te doen. Bovenaan de kaart staat de categorie. Denk aan flora en fauna of gezegdes. Het zijn stevige kaarten met een handig systeem van stippen die je in het speelbord schuift. Goed even de uitleg doornemen, het bord in elkaar zetten en je kunt aan de slag. Let wel, de vulstukjes moeten in iedere opening 1 voor 1 geplaatst worden dus je bent niet direct speelklaar na het openen van de doos.

Het spel is uitgegeven door de Belgische uitgever Baeckens. Daardoor ook een aantal leuke Vlaamse uitspraken en woorden. Van Pintjes op festivals tot Bomma brandt een kaarsje. En ook leuk dat er wat humor in het spel zit.

  • Wat is een echte afknapper- Ik word met dt schrijven
  • Elke dag opnieuw- Wat eten we vanavond
  • De haartrend van 2020- Coupe Corona

En naast je kennis van de Vlaamse taal, is het ook goed voor de algemene kennis. Van films tot uitspraken en gezegdes.

Hoe werkt het?

Het spel bestaat uit drie rondes. Eigenlijk zoals het Tv- programma Rad van Fortuin ook ongeveer ging, alhoewel dat wel een beetje was weggezakt. Het leukste is natuurlijk als je snel ziet wat er moet komen te staan, en lekker binnenloopt met het juist raden van de medeklinker. Als de medeklinker er in zit, mag je namelijk nog een keer draaien aan het Rad en krijg je het gedraaide bedrag. Maal het aantal keer dat de medeklinker voorkomt. Maar helaas is de kans ook aanzienlijk dat je de bankroet draait.

Het bijgevoegde kartonnen rad heeft helaas niet het kenmerkende tikkende geluid, maar werkt ook prima. Iets groter was leuker geweest wellicht, het is soms wat lastig te zien waar de pijl stopt. Dan is het aan de quizmaster om uitsluitsel te geven. De quizmaster speelt natuurlijk zelf niet mee maar kiest de kaart, onthult de letters en betaalt het geld uit. Daardoor moet je met minimaal drie spelers zijn. Op het Rad vind je ook extra categorieën als de joker, mispoes, bonus en jackpot. De mispoes is lollig omdat je daarmee een vervelende huishoudelijke taak of gênante uitdaging opgelegd krijgt.

spelregels

Al met al garantie voor veel plezier. De aangegeven speeltijd is ongeveer drie kwartier. Voor de drie rondes is dat, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor alleen ronde 1 bestaande uit het raden van 2 kaarten. Het is wel jammer dat je tussen de speelrondes wat veel tijd kwijt bent aan het opnieuw klaarmaken van het bord, omdat de kartonnen vulstukjes opnieuw geplaatst moeten worden. Je kunt als winnaar na 3 rondes losgaan in de prijzenwinkel in de gebruiksaanwijzing. Een nieuwe badkamer of een stuk chocola, om van te dromen althans.

Het Rad – een fijn zaterdagavond spel

Het spel is echt erg leuk om te doen. Als ouder zie je de zin vaak wel wat eerder, maar kinderen kunnen ook zeker een goede kans maken. Als quizmaster is het een beetje zoeken naar een makkelijke of toepasselijke categorie voor jeugd. Van Pokémon vangen (vrijetijdsbesteding) tot spieken bij de toets wiskunde (op school). Gelukkig is er voor de kinderen ook genoeg te raden uit hun leefwereld.

Spelletjes doen blijft natuurlijk erg leuk, maar voor degenen die niet goed tegen hun verlies kunnen is de bankroet op het rad wel zeer ingrijpend. Maar lol gegarandeerd. En het is een goed teken als kinderen zelf aangeven dat ze zin hebben om een bepaald spel te doen, en dat was met Het Rad in eigen huis dus het geval!

Specificaties Het Rad

Uitgeverij Baeckens | Leeftijd: 8-99 | Minimaal aantal spelers: 3 | Tijdsduur +/- 45 min. | Meer informatie vraag je lokale speelgoedwinkel, of kijk hier

Footer4
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oma Will

Monday 20th of September 2021

Wat een leuk spel en bekend! Wij keken vroeger ook altijd naar Rad van Fortuin. Was altijd erg spannend. Heb het op mijn verlanglijst van Bol gezet.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.