Skip to Content

Pokémon kaartspel – aan de slag met de nieuwste uitbreiding!

Nintendo brengt jaarlijks vier nieuwe uitbreidingen uit van het Pokémon Kaartspel. Er zijn verschillende series waaronder Sword & Shield – Vivid Voltage. In de nieuwste set wordt de Amazing Pokémon geïntroduceerd. Dat belooft veel blije kinderen die graag hun verzameling willen uitbreiden. Als moeder in een jongensgezin kom je onvermijdelijk in aanraking met het concept Pokémon. Een enorme spelwereld gaat er schuil achter deze wezens. Maar om eerlijk te zijn, het is best wel lastig om er achter te komen wat je precies kunt met de Pokémon kaarten. Voor onze review duiken oudste zoon en ik in de wereld van het Pokémon kaartspel. Lees verder als je er ook iets meer van wilt begrijpen!

Het succes van Nintendo Pokémon

Pokémon kaarten zijn razend populair. Veel mensen kopen deze kaarten of hebben Pokémon kaarten in huis, maar lang niet iedereen weet hoe het kaartspel precies gespeeld wordt. Geholpen door de eerdere reviews op MamaScrapelle van Elias, wordt ons steeds meer duidelijk over de vele mogelijkheden en thema’s die er zijn binnen het Pokémon kaartspel. Gelukkig is er op de website van Pokémon ook een pagina met informatie voor ouders.

Al sinds 1999 ontdekken kinderen van over de hele wereld de betoverende wereld van Pokémon. Ontzettend succesvol is het dus, en naast het kaartspel is er een uitgebreid aanbod van Tv-series, merchandise, games en films. Vaak bij jongens hoog op het verlanglijstje voor een verjaardag of feestje. Het liefst wordt de Nintendo Switch speciaal aangeschaft om daarop de Pokémon game te kunnen spelen. Maar we houden het vooralsnog even bij het kaartspel, en vooruit de Pokémon Go app.

De Pokémon Go app is van de laatste jaren natuurlijk een zeer succesvolle business. Veel mensen herinneren zich wel de enorme hype rondom de zeldzame Pokémon op bijvoorbeeld de boulevard van Kijkduin. Wat bezielt deze kinderen èn volwassenen kwam in ons op. Maar ondertussen ondervinden we zelf de voordelen van deze app: kinderen en jongeren komen buiten op interessante plekken met beelden of mooie gebouwen. Slim bedacht van Nintendo!

Afbeelding van Tumisu via Pixabay

Pokémon kaartspel nieuwste booster pack

We hebben het nu over de serie Pokémon Sword and Shield – Vivid Voltage. In de nieuwste set wordt een nieuw soort kaart geïntroduceerd, namelijk Amazing Pokémon. Deze kaart toont volgens de beschrijving een Legendarische of Mythische Pokémon met op de achtergrond een heldere regenboog die doorloopt tot buiten het kader, in holo-vorm en met geëtste details. Wauw!

Super mooie en bijzondere kaarten, aldus de oudste zoon. Hij voelt zich een echte Pokémon trainer en is steeds op zoek naar speciale kaarten met een zeldzaamheidssymbool. De nieuwste uitbreiding bevat meer Pokémon V, inclusief de nieuw ontdekte Mythical Pokémon Zarude. En behalve de unieke nieuwe Amazing Pokémon, ook meer Pokémon VMAX inclusief Gigantamax Pikachu!

Pokémon kaartspel Amazing Pokémon

Bij Pikachu houdt de kennis van de meeste ouders wel zo’n beetje op wat betreft Pokémon. En bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een verjaardagscadeau is het eerlijk gezegd lastig zoeken in het enorme, en ook behoorlijk dure, aanbod. Je kunt een booster pack aanschaffen van 10 kaarten, maar ook direct een volledig pakket kopen van 60 kaarten, oftewel een deck, waarmee je direct het kaartspel kunt spelen. Maar hoe dan? Lees verder voor een beknopte beschrijving!

Hoe speel je het Pokémon kaartspel?

In het Pokémon kaartstel, oftewel Trading Card Game, stellen spelers een deck samen rond hun favoriete Pokémon waarna ze tegen elkaar spelen en hun Pokémon inzetten in de strijd om wie de beste Pokémon-trainer is. Spelers kunnen met themadecks beginnen. Dit zijn vooraf samengestelde decks die ontworpen zijn voor de beginselen van de game. Daarna kunnen ze hun verzameling kaarten uitbreiden met booster packs die meer kaarten bevatten zodat spelers meer verschillende decks kunnen ontwikkelen. Met een keuze uit duizenden kaarten is de game nooit hetzelfde.

Pokémon kaartspel speelveld
Pokémon Trading Card Game speelveld

Er zijn drie typen kaarten: Pokémon-kaarten, trainer-kaarten en energy-kaarten. De verschillende Pokémon hebben de meest bijzondere namen; Snorlax, Whimsicott en natuurlijk de bekendste Pikachu. Ze kunnen evolueren van basis naar Stage 1 en vervolgens Stage 2. In de rechter bovenhoek van de kaart zie je wat voor type Pokémon het is. Links naast de attacks (aanvallen) zie je welk type het is en hoeveel energie er nodig is om de aanval te kunnen doen. Daar kun je dus de energy-kaarten voor gebruiken. Trainer-kaarten tot slot hebben bijzondere eigenschappen waarmee ze bijvoorbeeld een Pokémon kunnen laten herstellen. Trainers kunnen vaak het verschil tussen winnen en verliezen bepalen.

De kunst van het spel lijkt om een sterk deck op te bouwen, met bij elkaar passende Pokémon, trainer en energykaarten. Dat vraagt nogal wat van de kennis van de verschillende Pokémon, het begrijpen van de tekens en het beheersen van de Engelse taal. Een uitleg van de verschillende tekens op de kaarten is in ieder geval handig! Het bekijken van een You-Tube filmpje met uitleg is ook zeer verhelderend.

App voor Pokémon Trading Card Game

Hoe kun je de stapel Pokémon kaarten bijhouden? Dit kan met de Pokémon TCG Card Dex-app. Deze app is gratis beschikbaar voor iPhone-, iPad- en Android-apparaten. Zo kun je door kaarten bladeren van elke uitbreiding in de Pokémon Sword & Shield-serie. En door de camera van je apparaat te gebruiken, kun je direct in de app scannen en bijhouden welke kaarten zich in je collectie bevinden. Zo wordt de collectie inzichtelijker, en kan de trainer aan de slag met zijn sterkste Pokémon.

Alhoewel het lijkt alsof het strategisch inzicht van een schaakmeester nodig is om het Pokémon kaartspel echt goed te kunnen spelen, ben je als ouder toch verbaasd over het gemak waarmee kinderen ermee aan de slag gaan. En als ouder moet je ook niet alles willen begrijpen. Maar wat betreft de beginselen zijn we aardig op weg nu. Veel speelplezier!

Pokemon kaartspel Sword and Shield
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.