Spoorzone Tilburg, een geweldig gebied om te bezoeken!

Jaren was er direct naast het station van Tilburg een groot gebied.. afgesloten en met hekken er om heen. De Spoorzone is een groot gebied met toffe industriële gebouwen, die niet echt werden gebruikt. Zonde, moeten ook andere mensen gedacht hebben want opeens kwam daar een bestemmingsplan! En langzaam werd de Spoorzone Tilburg steeds toegankelijker. Ik laat jullie zien wat er nu allemaal mogelijk is. En dat is veel, divers en voor jong en oud.

station

Station

Het centraal station van Tilburg heeft een grote metamorfose gehad. En nog, augustus 2021, zijn ze druk bezig. Aan de ‘voorkant’ ga je richting het centrum van Tilburg. Aan de ‘achterkant’ kom je bijna direct in de Spoorzone van Tilburg terecht. En ook hier wordt nog flink gebouwd. Aan de achterkant is een toffe fontein waar wij met onze dochters graag gebruik van maken in de zomer. Het is niet per se heel mooi, maar wel heel veel waterstralen die in een verrassend tempo uit de grond schieten. Er zijn heel veel planten waar de bijen en vlinders heerlijk in rond dwarrelen. Op het station kan je bij diverse horeca gelegenheden eten en drinken halen en lekker buiten opeten. De sfeer is er levendig en stads.

Spoorzone Tilburg

Dit gebied en de gebouwen in de Spoorzone Tilburg zijn bijzonder. Daarom behoren ze allemaal tot het erfgoed van de gemeente. Ze worden vanuit daar opgeknapt en de controle ligt ook bij de gemeente. Dit ervaar ik als fijn, want het gebied krijgt een samenhangend geheel en blijft actief in het onderhoudt. De meeste keuzes die gemaakt worden vind ik goed. Uiteraard kan ik het niet met elke beslissing eens zijn, maar in het algemeen doet de gemeente goed z’n best.

Polygonale Loods

Aan de achterkant van het station valt links een groot gebouw op. Deze polygonale loods heeft een draaischijf en werd vroeger gebruikt voor het opknappen van treinen. Het gebouw is prachtig en voorheen zat er een mooie horeca gelegenheid, EVE, in. Door de coronaperiode heeft deze het niet gered, maar de plannen liggen er voor een foodmarket. Hoe of wat precies weet ik niet. Maar deze prachtige loods zou ergens in 2021 openen met een foodmarket. Ik hoop dat ze net zo optimaal gebruik gaan maken zoals EVE deed, die maakten er buiten een feestje van met tof terras en strandje in de zomer.

De Houtloods / Eetbar De Wagon / Softys

Iets achter de Polygonale Loods, als je oversteekt, zie je een oude wagon staan. Deze wagon is 1 van mijn favoriete plekken uit Tilburg. Deze is geheel opgeknapt en actief als geweldige horeca gelegenheid. Binnen geniet je van eten en drinken in een oude wagon, buiten is een ruim terras. Links in de wagon kan je Softys vinden. Dit is een aanbod van biologisch softijs met geweldige smaken. Ook veel vegan opties. Beide horecagelegenheden zijn ontstaan uit De Houtloods. Dit is genieten van eten en drinken op niveau. Gastronomische hoogstandjes van bijzondere producten vind je op deze kaart. Reserveren is aangeraden want het is zeer geliefd.

  • Vanuit Eetbar De Wagon wordt ook het festival Hopwagon georganiseerd, door corona heeft dit in 2020 niet kunnen plaatsvinden.
  • Eetbar De Wagon
  • De Houtloods
  • Softys, er zijn twee locaties. In het centrum en in de oude wagon

LocHal Bibliotheek

Naar rechts toe in de Spoorzone van Tilburg komen vele gebouwen. Helemaal rechts loop je tegen een nieuw gebouw aan Plan-T, dit zijn kantoren en eronder zou een grote foodhal/market achtig iets moeten komen. Ernaast zijn ze bezig nu aan een ander gebouw, augustus 2021. Dat gebouw waarmee ze bezig zijn geeft me de meeste bedenkingen. Het oogt niet mooi en staat op een plek die het zicht op de mooiste bieb van Nederland uit het zicht onttrekt. Dus ik skip door naar de bieb! Wauw, wauw, wauw. Dit is echt de mooiste bieb van Nederland. Prachtig! Met horeca gelegenheid, zeker het bezoeken waard. Er leeft veel binnen en tegelijk heerst er aangename rust.

Ontdekstation

Na de bieb kan je twee kanten op in de Spoorzone van Tilburg. Je kan gaan wandelen direct langs het spoor. Hier zijn ze ook nog in ontwikkeling. Maar het is een leuk stukje. Je wandelt langs RAW een horeca gelegenheid in een toffe setting, binnen en buiten. Daarachter zit het ontdekstation, een erg leuk uitje voor kinderen! Lekker creatief en ontdekkend bezig zijn. Het ontdekstation heeft buiten een fijne water- en ontdektuin.

Wagenmakerij en Koepelhal in Spoorzone Tilburg

Helemaal achter in de Spoorzone van Tilburg zit de Wagenmakerij en Koepelhal. Dit is een grote hal waar evenementen gehouden worden. Uiteraard door corona is dit een stuk minder. Maar hier zijn normaal gesproken de Creadoe beurs, foodfestivals, Swan Market, Intocht Sinterklaars en vele andere leuke leuke dingen te doen. En kijk buiten onderweg ook uit naar een leuk oud en klein wagonnetje. Hier zit Stoom013 in, een lief klein plekje voor home made eten en drinken. Of koffie&koek zoals ze het zelf noemen voor het hele gezin!

Meer leuks in de Spoorzone Tilburg

Het leukste om lekker te dwalen in de Spoorzone. Het aanbod van de grotere namen is redelijk stabiel maar verder wisselt het wat er zit. Zo was er ooit een geweldige foodhal. Klein, fijn en gezellig. Helaas moest deze plaatst maken voor een deelkantoor van de gemeente. Deze keuze doet nog steeds pijn, het was een hele fijne plek. Maar er is meer! Wat dacht je van het skatepark Ladybird?! Lekker skaten of lessen daar. Maar er zit ook Club Smederij voor leuke feestjes en theater De Boemel. Smeer ‘m moet ook zeker benoemd worden, heerlijke broodjes en ander aangenaams kan je hier eten en meenemen. Wil je graag overnachten? Het Tiny Hotel zit ook pal in de Spoorzone Tilburg.

Soms komt de Stoomtrein langs en kan je leuke ritjes maken vanaf het station in Tilburg. Vaak valt dit samen met de modelbeurs maar soms ook los hiervan.

In beweging

De Spoorzone Tilburg is in beweging! Een aantal van bovenstaande namen zitten er al lang en gaan voorlopig nergens heen. Het is een plek wat fotogeniek is, wat je lekker kant ontdekken en wat pal naast het station is. In Tilburg kan je je prima vermaken hier. Maar het is ook een prima punt om iets anders te ontdekken zoals De Oliemeulen, Natuur Historisch museum of het Textielmuseum. Hou ook de optredens, festivals zoals Kaapstad en beurzen in de gaten zodra die weer gaan komen!

Handige linkjes

plan-t
Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.