Skip to Content

Museum Het Valkhof Middeleeuws Vernuft, een tof uitstapje

Op zondag 13 oktober om 15:00 uur was het zover, de tentoonstelling Middeleeuws Vernuft werd geopend in Museum Het Valkhof. Om 15:00 uur werden we welkom geheten door de directrice van het museum, Hedwig Saam, waarna het woord werd gegeven aan Jaap Robben. Hij heeft een middeleeuws verhaal geschreven voor deze tentoonstelling wat leuk was voor jong en oud. Om 15:45 uur werd de tentoonstelling door een aantal ridders geopend en konden we naar binnen. Er was ook een toneelstuk voor de tentoonstelling geschreven maar die hebben we helaas niet kunnen bezoeken aangezien het museum gewoon om 17:00 uur dicht ging.

Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof

Direct wanneer we door de poort lopen van Museum Het Valkhof, zien we dat deze tentoonstelling alles behalve “Middeleeuws” is. Er is veel te doen en te zien, veel interactief. We hebben een vragenlijstje bij ons waarop we nummers moeten noteren. Al deze nummers vormen de code om het zwaard van Arthur uit de steen te trekken aan het einde van de tentoonstelling.

We starten met landbouw. Hoe verdeelde de boer zijn land om zoveel mogelijk te verbouwen.  Wij bekijken op het scherm welke producten er verbouwd werden en hoe het land werd verdeeld. We lopen door en komen in de volgende zaal. Welke gevechtsmiddelen gebruikt een ridder? We kunnen voelen hoe zwaar het harnas is, lanceren een steen met een hefboom en gaan te paard met lans als ridder Floris en winnen het riddergevecht.

Ambachten in Middeleeuws Vernuft

Museum Het Valkhof

We gaan verder naar de ambachten in Museum Het Valkhof. Kan je een meesterbakker worden? Op een scherm doen we de test. Naast het mengen van ingrediënten moet je het brood ook precies op tijd uit de oven halen. Het lukt ons meesterbakker te worden. We bouwen een mooie poort en smeden een zwaard. Ook dit lijkt makkelijker dan het is. Niet te lang in het vuur, niet te hard het ijzer slaan en op tijd in water doen om het ijzer te koelen.

Code kraken bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof

We maken ook nog de perfecte munitie voor het kanon. Er worden ook wat uitvindingen gedaan in de middeleeuwen, bijvoorbeeld de bril en de wc. We bekijken mooi versierde boeken, passen middeleeuwse gewaden en leren een middeleeuwse dans in Museum Het Valkhof. We bekijken nog een middeleeuws huis en hoe men daar leefde. Dit wordt d.m.v. projectie gedaan. Als we alle vragen hebben beantwoord gaan we kijken of de code die we hiermee hebben gevonden ook klopt. En ja hoor…. alle opdrachten goed uitgevoerd en we trekken het zwaard van Arthur uit de steen. Op de troon maken we even een foto met het zwaard en steken het weer terug in de steen voor de volgende codekraker.

Proeverij bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof waren we nog niet eerder geweest. Naast de tentoonstelling Middeleeuws Vernuft hebben we nog even snel de andere zalen doorgelopen waar we opgravingen, wandkleden en kunst konden zien. Voor de opening was in de hal tevens een proeverij van Coquinaria (middeleeuws eten/drinken). Wij als echte liefhebbers moesten natuurlijk alles even proberen.

De meiden vonden vooral de muizen van amandelspijs erg lekker. De limonade van rozenblaadjes viel bij de dames minder in de smaak. Ik vond het erg lekker. We probeerden de Bisschopswijn wat vergelijkbaar is met Glühwein en ik erg lekker vond. Rosalie probeerde het vis pasteitje, maar die werd netjes in de prullenbak gedaan. Uiteraard zelf ook geproefd en idd apart, vis, krenten, kaneel en andere ingrediënten maakte de smaak zeer sterk. Ook de diverse appelmoes voor zieken, voor bij vlees en voor bij vis vond ik apart. Leuk om al deze producten even te mogen proeven.

Te weinig tijd

Al met al een geslaagde middag. Helaas veel te kort om het gehele museum te kunnen zien. Wij hadden graag de theatervoorstelling nog willen zien, maar dan misten we tentoonstelling, wat ook erg leuk was. Mocht je naar Museum Het Valkhof, neem de tijd. Alleen al voor de tentoonstelling Middeleeuws Vernuft heb je zeker al een uur nodig. Er is veel te zien en te doen wat voor groot en klein leuk en interessant is. Voor de kinderen die op school de middeleeuwen tijdens de geschiedenisles hebben of nog krijgen zeker een aanrader. Deze tijd gaat dan echt leven. Mochten jullie naar deze tentoonstelling gaan, laat mij dan nog even weten hoe de theatervoorstelling is. Dat hebben wij helaas gemist.

Voorstelling Middeleeuws Vernuft in Museum het Valkhof

Koningen, stoere ridders, mooie jonkvrouwen, schurken, kastelen en duistere steden kom je tegen in films en tv-series over de middeleeuwen, in boeken en sprookjes. Maar hoe leefden mensen echt 1000 jaar geleden? Wat weten de wetenschappers ervan? En wat vertellen de originele voorwerpen uit de middeleeuwen ons? Ondervind dit in de tentoonstelling Middeleeuws Vernuft  in Museum Het Valkhof, met maar liefst  35 hands-on stations en talloze originele voorwerpen. Al deze objecten onthullen verhalen over mensen die in de middeleeuwen leefden en net zoals jij en ik op zoek zijn naar de beste en betere manieren van leven.

Sint Nicolaaskapel

Bezoek na Museum Het Valkhof een van de oudste middeleeuwse gebouwen van Nederland. De Sint Nicolaaskapel is tijdens de tentoonstelling extra geopend: woensdag t/m zondag | 12.00 – 16.00 uur.

De tentoonstelling is te zien t/m 3 mei 2020. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis entree.

Museum Het Valkhof Kelfkensbos 59 6511 TB Nijmegen

Footer 6 nieuw
Esther
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.