Skip to Content

Mijn favoriete ovengerecht: een rode kool quiche met zelfgemaakte appelmoes

Ik vind alles lekker, maar een maaltijd smaakt pas écht goed in een opgeruimde keuken. En dat is het handige van ovenschotels. Want terwijl het in de oven staat te garen, maak ik de keuken alvast weer schoon. En het mooie is ook dat je geen keukenprinses hoeft te zijn. Gewoon het recept volgen, alles in de schaal doen en de oven doet de rest. Bij mijn favoriete ovengerecht, deze rode kool quiche, maak ik in de tussentijd met liefde nog wat zelfgemaakte appelmoes. Omdat het er heerlijk bij smaakt én omdat mijn zoontje daar altijd zo lekker van kan smullen!

mijn favoriete ovengerecht

Wat heb je nodig om mijn favoriete ovengerecht te maken?

Allereerst heb je niet veel tijd nodig, want het is niet voor niks mijn favoriete ovengerecht: ik hou van snelle ovengerechten! En deze staat namelijk binnen 10 minuten in de oven.

mijn favoriete ovengerecht

Ingrediënten:

Voor 4 porties á 250 gram van mijn favoriete ovengerecht, rode kool quiche:

 • 350 gram (uitgelekt gewicht) rode kool met appel
 • 5 plakjes (diepvries)bladerdeeg
 • 3 eieren
 • 200 ml slagroom
 • 200 gram feta kaas
 • 1 hand vol ongezouten walnoten
 • 1 eetlepel peterselie
 • olijfolie

Bereiding van mijn favoriete ovengerecht:

 1. Zet de ingrediënten klaar en ontdooi als eerste de plakjes bladerdeeg wanneer ze uit de diepvries komen. Die ontdooien kost de meeste tijd van alles.
 2. Pak een vergiet en laat de rode kool uitlekken.
 3. Verwarm de oven alvast voor op 190 graden Celsius en vet een ovenschaal in met olijfolie.

4. Doe dan de slagroom in een grote maatbeker en meng met een garde de eieren en de helft van de peterselie. En roer daarna driekwart van de fetakaas door het mengsel.

5. Bekleed de ovenschaal met de plakjes bladerdeeg en verdeel de rode kool met appel erover. Schenk vervolgens gelijkmatig het eiermengsel over de rode kool. En bak de quiche ongeveer 40 minuten in de oven, totdat het deeg goudbruin is.

6. Garneer met de overgebleven peterselie en de walnoten (in stukjes) en klaar is mijn favoriete ovengerecht!

Extra lekker met zelfgemaakte appelmoes!

Zelf appelmoes maken is eigenlijk heel erg simpel. Je schilt gewoon een willekeurige hoeveelheid appels en snijdt ze in stukjes. Als je wat hele pitjes uit het klokhuis tegenkomt, kun je die bewaren voor na het eten (zie hieronder).

zelfgemaakte appelmoes

De appelstukjes doe je met een klein laagje water in de pan en zodra het water kookt, draai je het vuur laag en laat je het zachtjes pruttelen, ongeveer 20 minuutjes. De appelstukjes worden vanzelf zo zacht, dat je het tot moes kunt roeren. Hou je niet van grove stukken? Dan kun je met de staafmixer een fijne appelmoes ervan maken, die je kunt serveren bij mijn favoriete ovengerecht.

Ik eet mijn appelmoes het liefst een beetje tussen grof en fijn in. Daarom hou ik wat appelstukjes over die ik na het fijnmalen nog even mee laat pruttelen in de pan, totdat ze zacht zijn. Nog even goed doorroeren en klaar is de appelmoes. Die je overigens ook kunt invriezen als ‘ie is afgekoeld.

Tijd over na het eten van mijn favoriete ovengerecht

Tja, wanneer ik mijn favoriete, of een ander snel ovengerecht eet, heb ik altijd nog wat tijd over na het eten om wat leuks met mijn zoontje te doen. Dit keer gaan we een appelboom kweken. We doen de hele appelpitjes, die ik dus tijdens het schillen van de appels apart hield, in een bakje met water en laten ze een nachtje staan.

We pakken een leeg potje waarin we een prop kranten doen en aan de zijkant, tegen het glas aan, een reep van een stuk keukenrol. En tussen de keukenrol en het glas, doen we dan de volgende dag de appelpitjes. Geef ze water door de krantenprop nat te houden en als je gelukt hebt is, komt er uit één of meer van de pitjes vanzelf een worteltje. En daarna zie je een mini boompje tevoorschijn komen die je na een tijdje kunt overpotten. De tijd zal leren of er ooit appels aan zullen gaan groeien.

Footer3
Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.