Skip to Content

Eigen moestuin – een feest van verse groente

De AH moestuintjes. Wie heeft ze niet gespaard en gezaaid en verpot. Heel veel liefde en aandacht gegeven. Ook ik ging aan de slag in mijn eigen moestuin. Ik droom al jaren van een eigen kruidentuin en een eigen moestuin. Maar een paar mooie bloemen passen daar ook zeker mooi bij!

Tuinartikeltotaal, de totale webshop voor uw tuin

Water, zonlicht en ruimte

Sommige plantjes gingen heel goed. Anderen kregen in het bakje al last van schimmel door teveel water. Of groeiden door te weinig water maar niet. Van de meesten heb ik nog een bakje staan en zodra ik weer wat ruimte in de tuin heb ga ik die zaaien.

Inmiddels heb ik al veel lekkers mogen oogsten. Van de Peterselie en Basilicum heb ik al lekkere pesto gemaakt. Net op tijd want de Basilicum wilde daarna niet meer groeien waar de Peterselie inmiddels weer een volle bos heeft.

Vensterbanken vol sla

Ik had zoveel sla dat de vensterbanken vol bleven staan gedurende lange tijd.

Sla binnen kweken

Zodra het kon ging de sla in bakken naar buiten. Grote emmers met gaatjes onderin stonden hoog op wat stenen om er voor te zorgen dat het niet aantrekkelijk was voor slakken. ( tip daarvoor is eierschillen tussen de planten strooien)

En bij de Intratuin haalde ik gauw nog even wat bakken bij de uitgang om ook een aantal stekjes in te doen. Die zette ik hoog op de tuintafel. Het groeide en groeide.

Al heel wat blaadjes veldsla en kropsla zijn in mijn buikje beland. Ik had zoveel sla dat ik hele kroppen heb weggegeven aan de buurvrouw, schoonmaakster en mijn moeder. De sla groeide zelfs zo hard dat er een paar waren doorgeschoten. Leuk om te zien dat de kropsla dan een lange steel krijgt en een bloemetje zelfs.

Mijn eigen moestuin
doorgeschoten sla

Planten hebben ruimte nodig in mijn eigen moestuin

De radijsjes gingen minder en heel langzaam. Uiteindelijk heb ik er 8 kunnen oogsten. Radijsjes zijn niet zo mijn ding dus die werden ook liefdevol aan een ander maagje toevertrouwd.

radijs
radijsjes

Eigen moestuin met andijvie en paprika

Ik was blij dat de sla op een gegeven moment geoogst kon worden want de andijvie moest ook gauw breder verpot worden om ook mooi groot te groeien in mijn eigen moestuin. Die ga ik dit weekend eens oogsten om lekkere stamppot van te maken en in te vriezen. Dus zodra er een grote pot leeg was werd de tuinaarde aangevuld en hup een plantje wat in het nauw zet er weer in gezet.

andijvie
Andijvie

De paprika staat op dit moment nog steeds binnen, maar dit weekend gaan die naar buiten in de dan lege bakken. Heel benieuwd wat die gaan doen.

De worteltjes zijn al zo’n 5 cm lang en de broccoli begint ook goed te groeien. De spinazie vind ik wat tegen vallen. Per plantje maar een paar blaadjes net te weinig om er wat mee te kunnen eigenlijk.

De tomaten staan in bloei dus dat is afwachten. De lente ui is bijna klaar en de prei moet nog even flink groeien.

Manlief moppert af en toe dat de hele tuin vol staat met mijn eigen moestuin. En dat klopt wel, maar het is toch zo leuk om eens geprobeerd te hebben! Dochterlief en de gastkindjes kijken vaak om te zien of iets al groot geworden is. En we proeven overal heerlijk van.

Ik vind het wel wat hebben hoor die eigen moestuin! Maar de volgende keer ga ik dus wel wat minder zaadjes tegelijk planten 😉 Wat meer verspreiden en zaadje voor zaadje op wat meer afstand. Dat maakt het verpotten gelijk wat makkelijker. En de kruiden lekker bij elkaar in een lange bak in de vensterbank alles bij elkaar.

Op naar de ervaren groene vingers en meer gezond eten uit eigen moestuin!

Mijn eigen moestuin
eigen moestuinbak

Bloembollen kopen.

Afbeelding van 8926 via Pixabay

Naast allemaal zaadjes die zorgen voor groente en kruiden zijn er ook bloemen voor bloemen zoals een krokus. Iets wat altijd erg leuk is om aan kinderen te laten zien overigens want veel kleuterklassen hebben dan thema groeien en bloeien. Praten over zand, aarde, steen en grind. Het verschil tussen zaadjes en bollen. Het zien groeien van de plantjes en bloemen. Prachtig mooi!

Van de krokus word ik altijd vrolijk in de lente. Het doet mij denken aan Pasen, aan de lammetjes in de wei en de lange zonnige dagen komen er weer aan.

In de herfst kun je een Amaryllis kopen. Mijn schoonmoeder maakt er een sport van om ze op tijd te kopen en met de kerst in bloei te hebben. Het ene jaar gaat dit goed, het andere jaar niet. Dit jaar was het nog aparter, van de twee bloembollen die hetzelfde waren behandeld was er 1 in bloei voor de kerst en de ander pas in het nieuwe jaar!

Waar wordt jij blijer van? Van zaadjes voor je eigen moestuin? Of van bloembollen?

Lees ook deze blogs

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.