Ratatouille, een bord vol groenten voor de Veggie Challenge

Vóór 1 maart 2020 wil stichting ProVeg International 250.000 mensen wereldwijd uitdagen om 30 dagen minder dieren en meer plantaardig te eten met de Veggie Challenge. Ik heb de uitdaging aangenomen om minimaal 1.000 mensen bereid te vinden om mee te doen. Doe jij mee? Inschrijven kan via mijn persoonlijke pagina https://proveg.com/nl/veggie-challenge-2020/elles-van-kampen/ Wat krijg je ervoor? Dat vertel ik je in deze blog. En de komende periode zal ik in ieder geval lekkere recepten en producten met jullie te delen. Deze keer een bord vol groenten: overheerlijke ratatouille. Een heerlijk vegetarisch gerecht.

Ratatouille, meer dan courgette, aubergine en paprika alleen

Ratatouille

Dit recept voor Ratatouille uit Plenty van Yotam Ottolenghi is echt ontzettend lekker, vooral de saus. Ratatouille ken ik vooral als een mengsel van courgette, aubergine en paprika. Dit recept van Ratatouille heeft een rijkdom aan groenten. Dat proef je ook in de overheerlijke saus die ontstaat. Uiteraard kan je zelf naar hartenlust variëren met verschillende groenten. Ik adviseer je om eerst alle groenten te snijden. Daarna pas aan de slag te gaan met koken.

Leren over groenten

Jong geleerd is oud gedaan. Laat kinderen meehelpen in de keuken met bijvoorbeeld het snijden van de groenten. Mijn dochter (6) helpt al mee sinds ze 4 is. Ze vindt het eten ook lekkerder als ze zelf heeft meegeholpen. Daarnaast zijn er ook genoeg boekjes over groente en fruit. Doet me ook weer denken aan het bezoek dat ik met mijn dochter bracht aan villa zebra over de moestuin. Daarnaast is er een leuk nieuw product op de markt gebracht dat spelenderwijs kinderen groenten leert eten. Binnenkort meer hierover in een volgende blog. Maar nu eerst… Ratatouille.

Ingrediënten Ratatouille

ingredienten ratatouille

Voor 4 personen:

  • 1,1 dl zonnebloemolie
  • 2 kleine uien
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 1/2 verse groene chilipeper, in dunne ringetjes
  • 2 kleine rode paprika’s, in stukjes van 3 x 3 cm
  • 1/2 kleine flespompoen, geschild
  • 1 kleine pastinaak, geschild
  • 200 gram haricots verts afgehaald
  • 1 middelgrote courgette
  • 1/2 grote aubergine, geschild
  • 1 kleine aardappel, geschild
  • 2 middelgrote tomaten, ontveld en fijngehakt
  • 1/2 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 dl water
  • eventueel fijngesneden korinader om te garneren
  • zout en zwarte peper
  • Alle groenten in blokjes van ongeveer 3 cm.

Bereidingswijze Ratatouille

  • Giet 2/3 van de olie in een gietijzeren braadpan of braadpan met een dikke bodem en zet hem op halfhoog tot hoog vuur.
  • Doe de uien erin en fruit ze af en toe roerend 5 minuten.
  • Roer de knoflook, chilipeper en paprika door de ui en bak alles weer 5 minuten.
  • Voeg de pompoen en pastinaak toe en bak 5 minuten.
  • Schep alle groenten uit de pan in een middelgrote kom en laat zoveel mogelijk olie in de pan achter.
  • Giet de overgebleven olie erbij en verhit deze.
  • Bak nu de haricots verts, courgette en aubergine 5 minuten en schep ze af en toe om.
  • Doe de inhoud van de kom weer in de pan en voeg ook de aardappelblokjes, tomaten, suiker, tomatenpuree en royaal zout en peper toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Giet het water erbij tot de groenten tot de helft in het water staan.
  • Zet het deksel op de pan en laat de groenten 30 minuten pruttelen.
  • Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
  • Verhit de oven tot 200 graden C.
  • Schep de ratatouille uit de pan in een grote braadslee tot een 2-3 cm dikke laag.
  • Giet het kookvocht erover en zet de braadslee nog 30 minuten in de oven.
  • De ratatouille moeten nu botergaar zijn en het vocht vrijwel ingekookt.
  • Garneer de ratatouille eventueel met koriander.
ratatouille met rijst

Veggie Challenge 1 maart 2020

Doe je mee? Je kan je inschrijven via mijn persoonlijke pagina op de Proveg website: https://proveg.com/nl/veggie-challenge-2020/elles-van-kampen/. Wat krijg je dan? In ieder geval lekker veel groenterijke maaltijden.

veggie challenge proveg
  • 1 maand gratis online coaching en berekening van persoonlijke besparing gratis.
  • gebruik van de VeggieChallenge recepten App.
  • toegang tot een online community met andere deelnemers.
  • deelnemen aan online spreekuur met een plantaardig diëtiste.
  • korting op toegang bij het VeggieChallenge Kick-off event tijdens VeggieWorld in Utrecht op 1 maart.
  • kans op een Provamel goodiebag.
L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Onder de rubriek Lweethetwel plaats ik iedere zaterdag een blog over onderwerpen die te maken hebben met (h)eerlijke producten; gezond leven en eten. Met ook aandacht voor jezelf. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Ik kook graag, probeer graag nieuwe recepten uit. Recent minder vlees gaan eten. Vandaar deze vaste rubriek. En zo af en toe zal ook een van mijn collega-bloggers een blog plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.