Februari, ouderwetse Erwtensoep

Lekkere ouderwetse Erwtensoep. De smaak van vroeger. Ik weet eerlijk gezegd niet meer hoe ik aan dit recept gekomen ben. Uit één van de oude kookboeken van mijn schoonfamilie denk ik, uit de jaren ‘70. Als ik deze soep maak bewaar ik wat extra’s voor mijn ouders. Ik kan hun geen groter plezier doen. Erwtensoep wordt toch altijd een beetje bewerkelijk gevonden. Maar ook hier zeg ik, het is een kwestie van de basis regelen en daarna een tijdje laten stoven. Het is echt Erwtensoep zoals ik vind dat die moet smaken. En of jij dat ook vindt? Tja, probeer het uit zou ik zeggen. Geen enkel recept kan aan deze tippen!

Ingrediënten Erwtensoep (6 tot 8 personen)

ingredienten erwtensoep

Bereidingstijd erwtensoep: 1 uur en 30 minuten

  • 500 gram spliterwten
  • 3 eetlepels margarine of reuzel
  • 350 gram gerookte spekjes
  • 3 middelgrote gesnipperde uien
  • 1 middelgrote grofgeraspte winterpeen
  • 1/2 kleine grofgeraspte knolselderij
  • 100 gram in kleine blokjes gesneden aardappelen
  • 2 vleesbouillontabletten
  • 1 in ringen gesneden prei
  • 1 Gelders worstje
  • Peper en zout, naar smaak

Bereidingswijze:

  • Zet de erwten op met 2,5 liter water en 1 eetlepel zout.
  • Temper de warmtebron wanneer het water kookt en laat het 1 uur koken. Roer regelmatig om.
  • Snijd de ui, en rasp de peen en knolselderij.
  • Snijd de aardappelen in blokjes.
  • Doe de margarine in de pan en bak daarin de blokjes spek langzaam uit.
  • Fruit de ui glazig. Voeg de peen en knolselderij toe. Laat de groente in de gesloten pan op een lage warmtebron 5 minuten smoren.
  • Voeg de blokjes aardappel en de bouillonblokjes bij de soep en laat ongeveer 10 minuten meekoken.
  • Voeg de gesmoorde groenten toe aan de erwtensoep.
  • Snijd het worstje in plakjes en voeg toe aan de erwtensoep
  • Roer de halve preiringen door de soep en laat de soep nog3 minuten zachtjes doorkoken.
  • Eventueel op smaak brengen met peper en zout en de Erwtensoep, of Snert is klaar!
erwtensoep volgens oud recept

Erwtensoep is altijd lekker met een sneetje roggebrood met plakjes spek natuurlijk!

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Jullie kennen me inmiddels via de reviews die ik af en toe schrijf. Onder de rubriek Lweethetwel zal ik regelmatig een blog plaatsen met een verhaal of tips en ideeën waar jullie hopelijk wat aan hebben. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Nu valt het bij ons nog wel mee, want wij werken beiden niet full-time, maar dan nog. Iedere dag is er wel iets te doen, zoals training, zwemles of avondwerk. Daarnaast ben ik spaarzaam opgevoed. Ik zal niet snel iets weggooien en zoek dan recepten waarmee ik het eten kan opmaken. Dat vind ik ook leuk om mee bezig te zijn, want ik kook graag. Vandaar deze vaste rubriek met verschillende thema's. . En zo af en toe zal ook hier een gast een blog plaatsen. En wie weet wordt het wel L&Lwetenhetwel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.