Ouderwetse erwtensoep maken – een heerlijk recept

Lekkere ouderwetse erwtensoep maken. De smaak van vroeger. Ik weet eerlijk gezegd niet meer hoe ik aan dit recept gekomen ben. Uit één van de oude kookboeken van mijn schoonfamilie denk ik, uit de jaren ‘70. Als ik deze soep maak bewaar ik wat extra’s voor mijn ouders. Ik kan hun geen groter plezier doen. Erwtensoep wordt toch altijd een beetje bewerkelijk gevonden. Maar ook hier zeg ik, het is een kwestie van de basis regelen en daarna een tijdje laten stoven. Het is echt Erwtensoep zoals ik vind dat die moet smaken. En of jij dat ook vindt? Tja, probeer het uit zou ik zeggen. Geen enkel recept kan aan deze tippen!

Waar komt Erwtensoep vandaan?

De oorsprong van erwtensoep dateert waarschijnlijk al terug tot de Middeleeuwen. Het werd oorspronkelijk geconsumeerd in Noord-Europa, waaronder delen van Duitsland en de Scandinavische landen. Vanwege zijn eenvoudige ingrediënten – gedroogde erwten, groenten en vlees – was het een betaalbare en voedzame maaltijd voor veel mensen, vooral in koude klimaten.

In Nederland evolueerde erwtensoep tot de dikke, stevige variant die bekend staat als snert. De Nederlandse erwtensoep bevat vaak spliterwten, aardappelen, prei, selderij, wortelen, uien en varkensvlees, zoals rookworst of spek. Het wordt langzaam gekookt, waardoor de ingrediënten samensmelten tot een dikke, vullende soep die traditioneel in de winter wordt gegeten.

Ouderwetse erwtensoep maken is diep geworteld in de Nederlandse culinaire cultuur en heeft een speciale plaats tijdens koude winterdagen. Het wordt vaak beschouwd als een hartverwarmende maaltijd die het lichaam voedt en opwarmt na een dag in de kou. Vooral tijdens evenementen zoals schaatsen of winterwandelingen wordt erwtensoep vaak gegeten als een revitaliserende maaltijd.

Ingrediënten ouderwetse erwtensoep maken (6 tot 8 personen)

ingredienten erwtensoep

Bereidingstijd ouderwetse erwtensoep maken: 1 uur en 30 minuten

  • 500 gram spliterwten
  • 3 eetlepels margarine of reuzel
  • 350 gram gerookte spekjes
  • 3 middelgrote gesnipperde uien
  • 1 middelgrote grofgeraspte winterpeen
  • 1/2 kleine grofgeraspte knolselderij
  • 100 gram in kleine blokjes gesneden aardappelen
  • 2 vleesbouillontabletten
  • 1 in ringen gesneden prei
  • 1 Gelders worstje
  • Peper en zout, naar smaak in de Erwtensoep

Bereidingswijze ouderwetse erwtensoep maken:

  • Zet de erwten op met 2,5 liter water en 1 eetlepel zout.
  • Temper de warmtebron wanneer het water kookt en laat het 1 uur koken. Roer regelmatig om.
  • Snijd de ui, en rasp de peen en knolselderij.
  • Snijd de aardappelen in blokjes.
  • Doe de margarine in de pan en bak daarin de blokjes spek langzaam uit.
  • Fruit de ui glazig. Voeg de peen en knolselderij toe. Laat de groente in de gesloten pan op een lage warmtebron 5 minuten smoren.
  • Voeg de blokjes aardappel en de bouillonblokjes bij de soep en laat ongeveer 10 minuten meekoken.
  • Voeg de gesmoorde groenten toe aan de soep.
  • Snijd het worstje in plakjes en voeg toe aan de erwtensoep
  • Roer de halve preiringen door de soep en laat de soep nog3 minuten zachtjes doorkoken.
  • Eventueel op smaak brengen met peper en zout en de Erwtensoep, of Snert is klaar!
erwtensoep volgens oud recept

Erwtensoep is altijd lekker met een sneetje roggebrood met plakjes spek natuurlijk! Zie hier ook de pittige variant van erwtensoep bij Melanie.

Lees ook deze blogs:

Footer1
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.