Skip to Content

Moestuinieren met kinderen – een heerlijke bezigheid

Sinds ik een paar jaar geleden ben hersteld van een burn-out heb ik helemaal het tuinieren ontdekt. Met name het moestuinieren, later ook met onze kinderen, vind ik geweldig om te doen. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk en het geeft snel resultaat. Eerst deed ik het alleen, maar sinds een tijdje vinden mijn kinderen het ook helemaal geweldig. Op school hebben wij voor elke groep een grote moestuin, ook daar zijn de kinderen heel druk mee. Maar hoe betrek je kinderen nou precies? Wat kunnen ze wanneer doen? Hoe worden ze zelf verantwoordelijk voor hun stukje tuin? Op deze website vind je daar alles over!

Moestuinieren met kinderen? Makkelijke moestuin en hoe hou je ongedierte weg. Wat zijn makkelijke groenten en hoe bemest je je tuin?
Afbeelding via: www.moestuinmetkinderen.nl

Moestuinieren met kinderen

Helaas zijn er nog steeds kinderen die niet weten dat melk van een koe komt en groenten niet groeien in de supermarkt. Daarom is het juist zo leuk om samen met kinderen te moestuinieren. Niet alleen leren ze waar voedsel vandaan komt, maar ze zijn ook lekker bezig in de buitenlucht. Bovendien smaken verse groenten véél beter als je ze zelf verbouwd hebt.

Maar hoe leg je een moestuin aan en hoe houd je deze bij? Wat zijn leuke activiteiten en weetjes om kinderen actief betrokken te houden? De website is een speciaal hiervoor ontwikkeld platform boordevol leuke natuurweetjes, proefjes en opdrachten, lekkere recepten en duidelijke online moestuinlessen. Of je nu een grote of kleine tuin hebt, groene vingers of niet, hiermee leg je probleemloos, samen met je kind of kleinkind, een prachtige moestuin aan waarmee jullie het hele jaar door kunnen genieten van heerlijke verse groenten en fruit.

Moestuinieren met kinderen? Makkelijke moestuin en hoe hou je ongedierte weg. Wat zijn makkelijke groenten en hoe bemest je je tuin?
Afbeelding via: www.moestuinmetkinderen.nl

Online cursus moestuin beginnen

Ik liep inderdaad aan tegen de vragen die al gesteld zijn in deze blog. Want hoe houd je je kinderen nou betrokken bij het hele proces? Ik kwam eigenlijk niet verder dan wat spitten, zaaien, water geven en oogsten natuurlijk. Al gauw merk ik dat mijn kinderen deze herhaling wel kennen en het niet meer zo spannend vinden. Wie staat er dan in hun moestuin? Juist ja… ik.

Na mij verdiept te hebben in de genoemde website en ook met mijn kinderen zelf overlegd te hebben kwamen we erachter dat we wat meer wilden leren over de moestuin. Dus niet alleen het zaaien en oogsten, maar ook over grondbewerking, bemesten, composteren, soorten planten, etc. Ook willen we heel graag van die slakken af en hebben we ook last van ander ongedierte in de moestuin. Eenmaal in de tuin stellen mijn kinderen ook allerlei vragen over de natuur. Ik weet er helaas niet zo heel veel van. Kennis hebben we dus nodig!

Moestuinieren met kinderen heeft een online cursus gemaakt, waarbij je het hele jaar door wekelijks toegang krijgt tot nieuwe lessen. In totaal zelfs 250! Nou als wij daar geen nieuwe kennis opdoen weet ik het ook niet meer. Het gaat over de hele natuur op en rondom de moestuin, het klimaat en het weer. Veel natuurweetjes (dus ik leer er zelf ook nog iets van) over kikkers, vogels en bestuiving van bloemen. De cursus is geschreven voor volwassenen, maar zo uitgelegd dat de volwassene het kan overbrengen aan kinderen. Ideaal, want ik zie mijn kinderen nog geen 250 lessen doornemen. Zelf houd ik wel heel erg van nieuwe informatie opdoen!

Moestuinieren met kinderen – verschillende activiteiten

Als je eens rondneust op de website zie je dat er verschillende cursussen zijn die je kunt aanschaffen. Naast de basiscursus (met meest uitgebreide) kun je ook losse kinderactiviteiten aanschaffen of in een specifiek thema. De kinderactiviteiten zijn ingedeeld op leeftijd. Zo kun je kiezen voor moestuinieren met kleuters, waarbij je toegang krijgt tot natuurweetjes, tips, recepten, filmpjes en allerlei leuke activiteiten gericht op jonge kinderen. Maar je kunt ook kiezen voor kinderactiviteiten 6-12 jaar, waarbij je toegang krijgt tot meer dan 100 online lessen en activiteiten voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Naast recepten en natuurweetjes, vind je hier bijvoorbeeld ook veel leuke proefjes, onderzoeken, teel- en knutselopdrachten.

Dit is ook enorm geschikt voor scholen. Weet je bijvoorbeeld dat je een subsidie kunt aanvragen bij de Gezonde School rondom moestuinieren? Deze lessen zijn hier een prachtige invulling voor. Ik ga het zeker meenemen in het nieuwe moestuinseizoen op onze jenaplanschool. Kinderen zijn daar echt gek op het werken in de tuin. En op het eten en verkopen van de groente daarna natuurlijk!

Naast de diverse cursussen en activiteiten biedt de website ook een webshop met moestuinproducten en kun je extra ondersteuning krijgen via een speciale Facebookgroep waar je vragen kunt stellen. En mocht je er dan nog steeds niet uitkomen, dan kun je zelfs ondersteuning op locatie krijgen bij de aanleg of onderhoud van je moestuin of bij het uitvoeren van de activiteiten. Ook dit is ideaal voor scholen!

Moestuinieren met kinderen Makkelijke moestuin en hoe hou je ongedierte weg. Wat zijn makkelijke groenten en hoe bemest je je tuin?
Afbeelding via: www.moestuinmetkinderen.nl

De komende tijd ga ik met mijn kinderen meerdere moestuinactiviteiten uitvoeren. Daar lees je binnenkort meer over!

Meer lezen over makkelijke moestuin en tips?

We hebben binnen MamaScrapelle vaker geschreven over moestuinieren met kinderen (of zonder kinderen). Lees hier verder:

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.