De voordelen van een eigen moestuin met groente en fruit

Je eigen groente en fruit kweken, is dat nou eigenlijk een beetje de moeite waard? Dat vraagt menigeen zich waarschijnlijk af. Want het kost natuurlijk wat tijd en aandacht. Maar… het levert je ook enorm veel op. Zoals een besparing op je boodschappen, maar ook als leuke en leerzame activiteit voor kinderen. En als je alle voordelen van je eigen moestuin op een rijtje zet, dan weet je waarom je ook aan de slag zou moeten gaan in je tuin of op je balkon! Voor je gezondheid, portemonnee én in de opvoeding heeft het voordelen!

voordelen moestuin pixabay serenaste
Foto van Serenaste via Pixabay

Een grote tuin of klein balkon

Niet iedereen heeft natuurlijk de luxe van een ruime tuin met voldoende plek om een moestuin aan te leggen. Maar dat hoeft ook niet, want zelfs op een klein balkon kun je al een aantal potten kwijt. Wat kruiden om mee te koken of een tomatenplantje zijn al erg leuk en smaakvol. In een wat grotere tuin zijn kweekkassen heel erg mooi, sfeervol en handig. Want daarmee kun je al vroeg in het seizoen beginnen met het zaaien van je gewassen. Dan geniet je nog sneller van een smaakvolle aardbei of tomaat!

De smaak van je eigen groente en fruit is natuurlijk één van de belangrijkste voordelen van je eigen moestuin. En dan is het ook nog eens een welkome besparing. Want in deze dure tijden wat betreft boodschappen, loont het zeker de moeite om zelf bijvoorbeeld een snackkomkommer of aardappelplant te kweken. Maar besparing is slechts één van de vele voordelen van het kweken van je eigen groente en fruit! We zetten het eens op een rijtje.

Voordelen moestuin kweekkas
Afbeelding l’Orangerie

De voordelen van een eigen moestuin met groente en fruit

  • Een belangrijk voordeel is dat je precies weet hoe je fruit en groente geteeld is. Zonder bestrijdingsmiddelen of slechte werkomstandigheden. Zeker voor jonge kinderen wil je natuurlijk dat ze zo min mogelijk schadelijke stoffen binnenkrijgen.
  • Het kweken van je eigen groente en fruit is een goede les voor kinderen. Want ze leren weinig van de natuur als ze een plastic bakje met tomaten in de winkel kopen. De tijd die nodig is voor een zaadje om uit te groeien tot een plant, kunnen ze met eigen ogen aanschouwen. Een goede les ook in geduld!
  • Zelf iets poten, ervoor zorgen en daarvan het resultaat zien is heel goed voor je zelfvertrouwen. En niet alles zal in één keer goed gaan, en tegenslagen als ongedierte zal je ook tegenkomen helaas. Maar toch geeft het een goed gevoel om uiteindelijk je eigen geteelde groente te eten!
  • Milieubewustzijn! Een heel belangrijk voordeel natuurlijk van je eigen moestuin. Er komt geen milieuvervuilend verpakkingsmateriaal of vervoer aan te pas.
  • Goed voor de natuur. Planten trekken bijen en andere insecten aan. En we weten allemaal dat de insectenpopulatie afneemt en dat bijvoorbeeld bijen onmisbaar zijn voor ons voortbestaan. Dus hoe meer planten in je tuin, hoe beter!
  • Nog een heel fijn voordeel van je eigen moestuin: je kunt het makkelijk pakken. Sla, een knoflook, beetje bieslook of een tomaatje voor je maaltijd. Je loopt even de tuin in om te plukken en klaar. Scheelt een ritje naar de supermarkt!
  • Niet te vergeten: je eigen groente en fruit zijn ook heel smaakvol! Zelf gekweekte verse sla of sappige bietjes smaken toch net wat lekkerder dan uit de winkel! Of komt dat misschien doordat je weet hoeveel werk erin zit?

Nog meer voordelen van een moestuin: je gezondheid!

  • Buiten bezig zijn in de natuur en zonneschijn, verhoogt je vitamine D niveau. En dat is goed voor je weerstand en sterke botten.
  • Tuinieren vermindert depressieve klachten, angst en stress. En dat is wetenschappelijk bewezen. Dus door sommige artsen wordt tuinieren zelfs voorgeschreven als medicijn!
  • Kinderen die veel buiten zijn met hun handen in de aarde, versterken hun immuunsysteem. Ook dit is wetenschappelijk bewezen. Want ze komen in aanraking met verschillende (goede) bacteriën en micro-organismen. Die zorgen bijvoorbeeld voor een sterke darmflora.

Hoe kun je ook echt geld besparen?

Een groot voordeel van je eigen moestuin met groente en fruit is natuurlijk dat je wat geld bespaart. Wat moestuingrond en eventueel plantenvoeding koop je het liefst in de aanbieding. Verder heb je alleen wat zonlicht en regenwater nodig. Maar je kunt ongemerkt toch veel geld uitgeven aan extra benodigdheden dus wees creatief!

Kijk vooral wat je aan potten hebt staan en wees creatief met bakjes om zaden in te poten. Denk bijvoorbeeld aan boterbakjes en eierdozen. Want allerlei dure materialen kopen, is natuurlijk niet echt een besparing. Alhoewel investeren in een goede kweekkas wel een goed idee is, voor een goed resultaat én omdat je het voor de lange termijn kunt gebruiken!

Dus samen aan de slag met je kinderen in de tuin. Zoek naar een leuk boek met handige tips. Dagelijks even wat liefde geven, en dan genieten van het resultaat! En dat kan zelfs als je niet echt groene vingers hebt. Houd het dan vooral overzichtelijk en kleinschalig. En wie weet bevalt het wel zo goed dat je het al snel wilt uitbreiden!

Veel succes en plezier in je eigen moestuin!

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.