Voordelen van een sedum dak? 

Tegenwoordig wordt alles wat groen is steeds populairder, zo ook het groene dak ofwel sedum dak! Er zijn verschillende soorten groene daken bij Gras en Groen. Er zijn twee hoofdsoorten die je kunt onderverdelen in een intensief en een extensief dak. Een intensief dak is bedoeld als een echt daktuin waar je ook veel onderhoud aan hebt en een extensief dak wat geschikt is voor de meeste daken omdat het licht is van gewicht. Het hebben van een groen dak ziet er niet alleen leuk uit, het heeft ook zelf een aantal goede voordelen. In deze blog lees je over de voordelen van een sedum dak en waarom jij dit ook wilt op je huis. 

sedum dak

Regenwater absorbeert en CO2 wordt opgenomen

Veel grote steden kampen steeds meer met het probleem dat het water niet goed weg kan wanneer het hard heeft geregend. Dit leidt zelfs op sommige plekken tot overstromingen. Een groen dak werkt als een soort spons om het regenwater op te nemen. Daarnaast wordt het water geleidelijk door de afvoer gevoerd doordat het eerst door verschillende lagen van het sedum dak gaat. Daarnaast bestaat een groen dak uit vetplantjes en deze plantjes zetten CO2 om in zuurstof. Dit proces zorgt ervoor dat een groen dak goed voor het milieu is doordat CO2 wordt opgenomen en de luchtkwaliteit wordt verbeterd. Een groot voordeel is dat voor de aanleg van een sedum dak een subsidie beschikbaar is vanuit de gemeente omdat het een verduurzaming is van je huis. 

voordelen sedum dak
Foto door Lorena Schmidt via Pexels

Voordelen van een sedum dak in je portemonnee

Ondanks dat het aanleggen van een tuin op je dak een investering is, heeft het ook zeker voordelen op langere termijn. Zo werkt een groen dak ook isolerend. In de zomer werkt het dak verkoelend en hoef je dus niet een dure airconditioning aan te schaffen. Daarnaast zorgt het ook voor geluidsisolatie. Wanneer je zonnepanelen hebt, dan kun je er nog meer rendement uithalen. Zoals hiervoor genoemd werkt een sedum dak verkoelend en zonnepanelen werken het beste bij lagere temperaturen en uit onderzoek is gebleken dat hierdoor meer rendement uit de panelen gehaald kan worden. Ook goed om te weten is dat een sedum dak weinig onderhoud nodig heeft en dit bespaart je dus kostbare tijd. Het dak bestaat namelijk grotendeels uit vetplantjes die weinig nodig hebben. 

Kortom, een groen dak is niet alleen voordelig voor de natuur maar ook voor jezelf. Het dak helpt met het verduurzamen van je huis en daarnaast bespaar je ook nog eens kosten. Draag jij je steentje bij aan een beter milieu?

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.