Skip to Content

Een zonnepaneel levert dat nu snel geld op?

Duurzaamheid staat voor veel gezinnen hoog in het vaandel. Met zonnepanelen kies je voor een milieubewuste manier van energie opwekken, en je bespaart er op termijn ook nog eens heel wat geld mee. Hoe zit dat precies, wat kost het en wat is het financiële voordeel van een zonnepaneel? Daar gaan we je in dit artikel meer over vertellen.

zonnepaneel
Afbeelding van Godfrida via Pixabay

Kijk naar terugverdientijd van een zonnepaneel

Voordat je zonnepanelen aan kunt leggen dien je eerst een investering te doen. Deze bedraagt gemiddeld zo’n €3.500 tot €5.000. Laat je een zonnepaneel aanleggen door een kwalitatieve aanbieder die ervoor zorgt dat het aantal panelen goed aansluit bij jouw verbruik, dan mag je uitgaan van een terugverdientijd van zo’n zes tot acht jaar.

Zonnepanelen vergelijken en een persoonlijke indicatie krijgen van de besparing? Dan kun je de Dakscan doen bij aanbieder Sungevity, waarbij je je adres en (verwachte) gebruik invult om te zien wat een zonnesysteem voor jouw dak en verbruik ongeveer gaat kosten.

Factoren die bepalend zijn voor rendement van een zonnepaneel

Kijken we naar de energieopbrengst van zonnepanelen, dus hoeveel een zonnepaneel werkelijk levert, dan is het nog belangrijk om te weten dat dat afhangt van een aantal factoren. Denk aan de ligging van het dak, waaronder hellingsgraad en de ligging op een bepaalde windrichting.

Ook de kwaliteit en het soort panelen (garantie, vermogensgarantie) hebben invloed. Zonnepanelen gaan normaliter zeker twintig jaar mee, vaak zelfs langer. Hoe kwalitatiever jouw panelen, hoe langer je ervan kunt profiteren. Het rendement zonnepanelen is dan ook vaak hoger als je eenmalig investeert in wat kwalitatievere en duurdere panelen, dan wanneer je voor de goedkoopste optie zou gaan.

zonnepanelen
Foto door Kindel Media via Pexels

Subsidie en gemeentelijke regelingen

Op de aanschaf van zonnepanelen kun je vaak nog wel wat besparen. Zo kun je op dit moment in de meeste gevallen 21% btw terugvragen bij De Belastingdienst. Dit doe je nu nog via een formulier, maar naar verwachting wordt in 2023 sowieso het nultarief ingesteld en hoef je bij voorbaat al geen btw meer te betalen. Hoe dan ook, een zonnepaneel scheelt je al snel €1.000 op de rekening.

Tevens zijn er via de gemeente soms nog extra subsidies te bemachtigen. Zij bieden je graag wat financiële motivatie aan om te investeren in duurzame maatregelen. Dat kan gaan om het aanleggen van zonnepanelen, maar ook bijvoorbeeld het isoleren van muren en plafonds, het plaatsen van ledverlichting, et cetera. De regels verschillen per moment en gemeente, dus check even de website van je eigen woongemeente om te zien of er voor jou een subsidie verkrijgbaar is.

Huis wordt meer geld waard

Wat je ook nog een soort van mee kunt nemen in je rendement, is de waardestijging van je huis. Uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt namelijk dat huizen gemiddeld €7.000 meer waard worden bij verkoop als er zonnepanelen op het dak liggen. Mocht je dus op korte termijn willen verhuizen, dan is dat geen reden om een zonnesysteem links te laten liggen.

Mocht je nou moeite hebben om de investering van een zonnepaneel ineens bij elkaar te sparen? Dan zou je nog kunnen kijken naar de zogenoemde duurzame of groene lening, aangeboden door diverse banken en instanties. Dit zijn leningen met relatief aantrekkelijke voorwaarden, die specifiek bedoeld zijn voor het nemen van duurzame maatregelen. Zelfs met het betalen van rente leveren zonnepanelen je meestal alsnog een flinke besparing op.

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.