Welke maat televisie moet ik kopen – een beeldscherm voor het hele gezin

TV kijken doen we allemaal. Nou ja bijna allemaal. In mijn hele netwerk ken ik twee mensen die bewust geen tv hebben, zelfs geen laptop. En ik ken een paar studenten die geen tv kijken, maar dat doen via hun laptop of computer. Eerlijk waar ik snap niet hoe ze vroeger relaxt televisie hebben kunnen kijken via die ouderwetse televisies met een dikke kont en een mini scherm. In sommige huizen hangen er enorme televisies aan de muur, maar welke maat televisie is nu het beste voor jouw situatie?

welke maat televisie
Afbeelding StockSnap via Pixabay

Doel van de televisie

Keek je heel vroeger televisie om het nieuws te kunnen volgen is de televisie anno 2022 heel anders. Er wordt gestreamd, gegamed en ja ook nog gewoon televisie gekeken. Welke maat televisie je moet kopen is ook daar van afhankelijk. Maar ook de eisen aan de televisie zelf. Tegenwoordig zijn er bijna alleen nog maar smart televisies te koop. En zeker voor gezinnen is dat erg interessant. Een smart-tv is een televisie die je op internet kunt aansluiten. Naast het traditionele televisie kijken, heb je daardoor ook toegang tot verschillende internetdiensten. Je kunt gamen, streamingdiensten gebruiken, maar ook inloggen bij Netflix en YouTube bijvoorbeeld. Hier in huis wordt dat veel gebruikt en ook de Nintendo Switch wordt aangesloten zodat er een groter beeld is dat verder van de ogen af is. Sja een grote televisie heeft ook voordelen!

Aan de muur of op de kast?

Welke maat televisie je koopt heeft ook een beetje te maken met de plaatsing van je beeldbuis. Zet je de tv op een kast of wil je hem bevestigen aan de muur. Een tv beugel van 55 inch kun je bijvoorbeeld ook draaiend aanschaffen waardoor je vanaf verschillende plekken in de zithoek een ultieme kijkplek creëert.
Onze tv past precies in de kast waardoor wij niet een maat grotere televisie kunnen kopen zonder ook gelijk de ruimte eromheen aan te passen.

Mocht je de tv aan de muur willen bevestigen zorg dan wel voor een stevige tv beugel!

Welke maat televisie kopen met welke kijkafstand?

welke maat televisie
Foto door Ksenia Chernaya via Pexels

We kennen allemaal de opmerking niet teveel tv kijken anders krijg je vierkante ogen. Of niet te dicht op de televisie zitten want dat is slecht voor je ogen. We letten op beeldschermgebruik bij kinderen, maar vergeten soms ook goed onderzoek te doen naar welke maat televisie je moet kopen bij een kijkafstand. De woningen worden groter, en de zithoeken ruimer waardoor de afstand vanaf de bank naar je televisie ook groter wordt.

Op de site van de consumentenbond vond ik dit:

Een comfortabele kijkafstand blijkt ongeveer 2,4 keer de schermdiagonaal van de tv (in cm) te zijn. Dit getal kun je gebruiken als startpunt voor het bepalen van de ideale grootte van je nieuwe tv. Pin je hierbij niet vast op 1 specifieke grootte van de tv, maar bekijk ook tv-formaten die daar dicht bij zitten.

Daarbij is het natuurlijk wat anders of je de tv in de woonkamer hebt staan, of dat je een tv boven je bed hebt hangen voor die zeldzame momenten dat je ziek bent of even rustig kunt uitslapen en wil chillen op bed.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad bij het antwoord op je vraag: Welke maat televisie moet ik kopen?

footer 7
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.