Skip to Content

Waarom is onderhoud aan je huis belangrijk?

Met stormachtig weer kom je er maar weer eens achter hoe belangrijk het is om je huis goed te onderhouden. Scheve pannen en tochtkieren kunnen dan ineens een groot probleem worden door wind en regen. In en om het huis zijn er altijd wel zaken die na een tijdje vervangen moeten worden. Zo kunnen slechte kozijnen of oude dakbedekking uiteindelijk leiden tot lekkage. Dus je kunt er beter maar op tijd bij zijn. En niet alleen buitenshuis, maar ook binnen is het goed om je spullen eens aan een kritische blik te onderwerpen. Denk aan oude apparaten die niet bepaald milieuvriendelijk zijn. We verzamelen een aantal tips voor het onderhoud aan je huis. Het draagt niet alleen bij aan je woonplezier, maar voorkomt in veel gevallen ook extra kosten!

dakbedekking en goten

Voordelen van het onderhouden van je huis

Wist je dat wordt geschat dat een derde van de kinderen opgroeit in een slecht onderhouden woning? Dat houdt bijvoorbeeld in dat de luchtkwaliteit niet voldoende is door bijvoorbeeld fijnstof of schimmels. Maar ook dat er gevaarlijke situaties kunnen zijn. Denk aan slechte bedrading of loszittende trapleuningen. Dus in de eerste plaats is het onderhouden van je huis belangrijk voor de veiligheid en gezondheid.

Het goed onderhouden van je woning heeft nog een aantal belangrijke voordelen. Dat is ten eerste voor je eigen portemonnee. Het kan soms een behoorlijke investering zijn, maar daardoor voorkom je verdere schade. Denk bijvoorbeeld aan een klein gat in de dakbedekking, wat zorgt voor lekkage binnen. En zo de constructie van het dak beschadigt. Maar ook het behang op de wanden kan natuurlijk niet zo goed tegen vocht. Dus nog weer extra kosten. Veel redenen dus om er op tijd bij te zijn met onderhoud!

Financiële problemen in een gezin
Afbeelding van Alexander Stein via Pixabay

Onderhoud en besparen

Naast het voorkomen van schade, levert goed onderhoud aan je huis natuurlijk ook meer op bij een eventuele verkoop. Wat zijn belangrijk punten om op te letten?

  • Dakbedekking. Door bijvoorbeeld storm, maar ook heet weer, heeft de dakbedekking veel te verduren. Controleren of het nog vast zit en of er geen gaten in zitten, is dan ook heel belangrijk. Bekijk informatie dakbedekking om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de mogelijkheden en kosten.
  • Kozijnen. Door regelmatig het verfwerk bij te houden, voorkom je dat plekken gaan rotten en kozijnen verder verslechteren. Bij goed onderhoud kunnen hardhouten kozijnen wel 75 jaar meegaan.
  • Goten. Tegenwoordig een groot probleem: er komt steeds vaker in korte tijd heel veel regen naar beneden. Een verstopte goot wil je dan zeker niet hebben. Dus minstens eenmaal per jaar de ladder op!

Helaas zijn sommige stormen of windvlagen zo hevig dat ook bij perfect onderhoud er geen garantie is dat alles blijft zitten. Maar voorkomen is beter dan genezen!

onderhoud huis stormschade
Afbeelding van Jan Mallander via pixabay

Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid

Door goed onderhoud van je huis én je huisraad, draag je bij aan duurzaamheid en een beter milieu. Bijvoorbeeld door minder energieverbruik. En zeker in deze tijd met enorm oplopende gasprijzen, wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat je bijvoorbeeld door slechte isolatie hoge stookkosten hebt. Maar natuurlijk wil je ook zo min mogelijk elektriciteit verbruiken. Een aantal bespaartips:

  • Isoleren van de muren en plafonds. Zeker in wat oudere huizen is er veel te besparen door goede isolatie. Dit kan bijvoorbeeld in de spouwmuren maar ook op daken. In het geval van dakbedekking op een plat dak kan bijvoorbeeld zowel op als tussen de dakbedekking isolatie worden aangebracht.
  • Vervang oude apparaten. Oudere apparaten zijn vaak veel minder milieuvriendelijk. Het is dus de moeite waard om een energiezuiniger apparaat aan te schaffen, en zo zelfs de aanschafkosten terug te verdienen. Dus bekijk of je koelkast of vriezer niet eens aan vervanging toe is.
  • Ledverlichting is een belangrijke bron van besparing. Tot wel 90% in de energiekosten in vergelijking met een gloeilamp. En ook door de lange levensduur is het een duurzame investering.
  • Zonnepanelen. Investeren in zonnepanelen is natuurlijk een goede keuze als de financiële ruimte dat toelaat. Na een aantal jaar terugverdientijd levert de zon je daarna nog heel lang gratis stroom.

Woonplezier in een goed onderhouden huis

Maar vooral niet te vergeten: goed onderhoud van je huis draagt bij aan je woonplezier. Lekkages, tochtgaten, ongedierte of andere nare woning perikelen kunnen heel vervelend zijn. Zeker als het bijvoorbeeld leidt tot schimmel- en vochtproblemen. Dan kan ook je gezondheid er onder lijden! En met opgroeiende kinderen is het natuurlijk helemaal belangrijk dat de woning goed onderhouden is. Dit voorkomt bijvoorbeeld ziekten als astma, maar draagt ook bij aan een breder welbevinden. En zelfs ook een hogere levensverwachting!

Kinderen hebben dus voldoende ruimte nodig om goed te kunnen spelen. In een huis met veel licht, goede luchtkwaliteit en de juiste temperatuur. Helaas hebben ouders niet altijd de perfecte woning voor het uitkiezen. Dat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Van slecht onderhoud door een Woningbouwvereniging tot financiële problemen bij ouders, waardoor ze niet de middelen hebben om aan de slag te gaan. Het is in de eerste plaats belangrijk om te kijken wat zelf lukt om aan te pakken. Eventueel met hulp van de omgeving of vrijwilligers.

Maar in ieder geval is het belangrijk dat er bewustwording is van het belang van een gezonde woonomgeving voor kinderen!

Onderhoud huis licht in huis
Afbeelding van Tatiana-syrikova via Pexels
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vincent Rondwijk

Friday 22nd of July 2022

Dakbedekking regelmatig laten onderhouden is inderdaad belangrijk. We hebben in het verleden ook lekkage gehad door slecht onderhoud van de vorige bewoners van het huis. De renovatie heeft toen veel geld gekost.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.