Moestuingirl! een ander boek over moestuinieren

“Een knalgeel boek over moestuinieren, dat is vast een vrolijk boek” dacht ik. Toen Moestuingirl! eenmaal binnen was liep ik wat achter met voorzaaien voor onze moestuin. Dat worden geen leuke foto’s van het boek in de moestuin, want daar is het nog kaal. Totdat ik het boek open deed. Het is geen doorsnee boek over moestuinieren. Het is een boek vol originele ideeën om buiten, maar ook binnen je kruiden, groenten én fruit te kweken.

dubbele voorkant moestuingirl het up and grow

Moestuingirl!

Dat je niet altijd veel ruimte buiten nodig hebt als je kruiden, fruit en groenten wilt verbouwen, laat Lucy Hutchings je in dit boek zien. Moestuingirl! biedt inspiratie om je huis en tuin stijlvol en groen in te richten en tegelijkertijd praktisch te houden. Met projecten voor kruiden, fruit en groenten – van een saladetrolley en een specerijentuintje tot een eetbare muurtuin en kruidenplankjes voor het raam.

  • 55 beschrijvingen van plantensoorten, nuttige basiskennis en oplossingen voor diverse problemen
  • 19 verrassende en slimme projecten
  • Met illustraties die je stap voor stap begeleiden

Door slim gebruik te maken van potten en van de ruimte, met kennis van planten en met oog voor design laat Lucy zien hoe je alles kunt kweken in de achtertuin, op het balkon, in de keuken en zelfs rond je bureau.

Moestuinieren

Wat een heerlijk origineel boek is Moestuingirl! Een hele andere kijk op moestuinieren dan ik eigenlijk had verwacht. Zelf heb ik ook alweer ruim 5 jaar een moestuin. Op een volkstuinencomplex. Dat kost veel tijd en werk in het voorjaar en de zomer. Ieder jaar vraag ik mij dan ook weer af of het beter zou gaan als we dit aan huis zouden hebben. En ieder jaar denk ik dan aan het onkruid dat ik nog niet heb uitgetrokken op de moestuin als ik de poort daar achter me dicht trek. Als ik dat aan huis had zag ik dus elk moment van de dag dat onkruid staan.

bladspiegel 2/3 eetbare bloemen uit het boek met indische kers en aardbeien op de achtergrond

De moestuingirl in huis

En oké, niet al het onkruid is lelijk of vervelend want ik laat juist altijd van alles staan voor de bijen, vlinders, oorwurmen en voor de bloemen of het blad. Want allerlei ‘onkruid’ is vaak ook ergens goed voor. Maar goed, terug naar dat moestuinieren. Ik heb dus een moestuin van 170m2 en dat is best een boel werk. Ik las eerder al eens een boek over moestuinieren in potten dus zodoende doe ik dat soms in de achtertuin. Maar Moestuingirl! is wel even wat anders dan een paar potten op je balkon of je terras.

In Moestuingirl! zitten heel toffe projecten voor het verbouwen van groenten, fruit en kruiden in huis. Neem nou die vensterbank, die heb ik dus niet in de woonkamer. Maar heb je die wel…waarom zou je alleen potten op de vensterbank zetten? Waarom werkt je niet ook nog de hoogte in? De planten krijgen veel licht, hebben wel wat extra water nodig maar je kunt er zo een stuk meer kwijt. Ramen zemen is dan wel weer een grotere klus, hou het dan ook maar bij 1 raam misschien. Al werkt het ook meteen tegen de inkijk, een leuk en groen alternatief voor de raamfolie.

bladspiegel raamplanken project uit het boek

Opbouw van het boek

Verwacht in Moestuingirl! dus geen standaard uitleg over wisselteelt of combinatieteelt. Toch begint het boek, na een korte intro van de schrijfster, aan de basis. Want alle planten hebben één ding gemeen; ze hebben licht, voeding en vocht nodig. Ook worden er enkele plagen en andere problemen kort besproken. Want planten die binnen staan worden doorgaans niet bestoven dus ook daarvoor wordt een oplossing benoemt.

Dan komen we aan bij een plantenoverzicht. Hierin wordt een diversiteit aan groenten, fruit en kruiden besproken. Deze zijn allemaal te houden in kleinere tuinen of op het balkon. De meesten zowel in potten buiten als binnen. Als je hieruit een keuze hebt kunnen maken, of als je doorbladert in Moestuingirl!, kom je bij zo’n honderd pagina’s met inspirerende projecten.

bladspiegel projecten met munt en lavendel

Ikea Hack

Ja je las het goed. Zo’n honderd pagina’s aan inspirerende projecten. In Moestuingirl! wordt de ene Ikea hack opgevolgd door de andere ingenieuze oplossing. Ik noemde al de verticale tuin voor je raam maar er staan nog meer toffe projecten in dit boek. Elk project begint met een foto van de uitwerking en een soort uitleg over het waarom. Vervolgens vindt je er een stappenplan waarin wordt beschreven hoe je het maakt maar ook hoe je het verzorgt. Het ene project is wat uitdagender dan het andere.

Een heerlijk boek om een idee uit op te doen en mee aan de slag te gaan. Alles in één keer doen is echt niet nodig. Maar in Moestuingril! blijf je bladeren, zoveel tips en leuke ideeën die je er vind. Een aanrader voor de moestuinier met een kleine tuin die op zoek is naar inspiratie om een groen en gezond huis te creëren. Zo komen je groenten, fruit en kruiden ineens niet meer van ver maar van wel heel dichtbij.

Lucy Hutchings

Lucy gebruikt haar achtergrond als ontwerpster om te laten zien hoe inspirerend het kan zijn om je eigen voedsel te verbouwen. Ook als je weinig ruimte hebt kan dit op vele en originele manieren. Lucy Hutchings woont in het Verenigd Koninkrijk en heeft een carrière als sieradenontwerpster verruild voor het ontwerpen van tuinen en verbouwen van eigen groenten en fruit. Met haar boek Moestuingirl! helpt ze iedereen die een beetje, of heel veel, geïnteresseerd is in moestuinieren op weg. Volg Lucy op haar instagram account voor nog meer tips en tricks.

De enige vraag waar ik mee blijf zitten is de vertaling van de titel. Het boek heet in het Engels; Get up and grow en heeft een mooie foto op de cover welke je niet meteen aan een hectare moestuin doet denken. Vandaar dat ik verrast was toen ik Moestuingril! open sloeg. Het gaat om een heel andere manier van moestuinieren dan ik in eerste instantie verwachtte. Neemt niet weg dat Moestuingirl! een inspirerend boek is waar ook ik toffe ideeën uit haal.

Specificatie Moestuingirl!

Auteur: Lucy Hutchings | Vertaling: Ingrid Hadders en Titia van Schaik | Illustraties: Amber Day | Fotografie: Phillipa Langley | Uitgeverij: Terra Publishing | 9789089899484 | 2021 | 149 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij Bol

Lees ook deze blogs

footer 8
Delen is enorm lief

Natasja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.