Makkelijke moestuin beginnen, een blog met ideeën

Onlangs hebben we de grote en complete moestuinbijbel van Mme Zsazsa mogen reviewen. Een prachtig en sfeervol boek. Met alles wat je maar moet weten over het beginnen en onderhouden van de moestuin. En vooral dat onderhouden, dat kost natuurlijk best veel tijd. Maar ook veel kennis. Bijvoorbeeld over de juiste grondsoort, ongediertebestrijding en voeding. Dus dat kan best een beetje afschrikken. Klein beginnen kan in ieder geval altijd. Met een vierkante meter bijvoorbeeld, of gewoon een aantal losse potten. Maar wat zijn de beste tips voor een makkelijke moestuin? Dus welke groenten groeien het makkelijkst, en geven een zo groot en smakelijk mogelijke oogst? We geven je een aantal kleine en fijne tips. Met links naar de lekkerste recepten!

voordelen moestuin
Afbeelding van Serenaste via Pixabay

Voordelen van je eigen makkelijke moestuin

Gezegend met een eigen stukje moestuin binnen en buiten, gingen we een aantal jaar geleden aan de slag. Maar ja met jonge kinderen en een drukke baan was de moestuin echt niet altijd prioriteit. Doorgeschoten spinazie en aangevreten bloemkool tot gevolg. En om eerlijk te zijn was het proces van het vele schoonmaken ook niet altijd zaligmakend. Zeker als er dan alsnog een verdwaalde rups tussen de sla en bloemkool zat.

Aan de andere kant, wat een lekkere wortels uit eigen tuin hebben we gegeten. En een persoonlijke favoriet: bietjes. Snelle groei, vrijwel geen ongedierte, makkelijk klaar te maken en heel smakelijk. Dus met wat vallen en opstaan komt er zo ondertussen wel een werkbaar strijdplan. Want leuk en rustgevend is een moestuinen vooral ook. Bijna meditatief om met je handen in de aarde bezig te zijn. Er bestaat zelfs zoiets als tuintherapie. Een wetenschappelijke studie, uitgevoerd door de Britse universiteiten van Westminster en Essex, bewijst dat slechts 30 minuten per week doorbrengen in je tuin al een positief effect heeft op je mentale gezondheid!

Dus daarom een klein overzicht met makkelijke moestuin tips. Met planten die weinig zorg nodig hebben. Kunnen geen rechten aan ontleend worden of garanties gegeven worden. Lees vooral de moestuin van Mme Zsazsa. Als je echt alles wilt weten, of al een doorgewinterde tuinierder bent! Zij geven duidelijke overzichten per groente wanneer ze groeien en wat ze nodig hebben.

Bij de Action kun je nu een insectenhotel kopen! Ideaal voor het bestuiven van je moestuintjes!

Makkelijke moestuin beginnen – groenten

  • Spinazie; een makkelijke en snel groeiende groente voor in de moestuin. Echt krachtvoer dus! Snij een paar centimeter boven de grond af en het plantje groeit daarna weer verder.
  • Wortelen; zorg voor een wat meer zanderige grond zodat de wortelen goed de aarde in kunnen groeien. Na het uitzaaien eventueel wat uitdunnen zodat ze de ruimte hebben.
  • Prei; altijd handig om in huis te hebben vanwege de veelzijdige toepassing. In de soep, door de pasta of in een wokgerecht. Prei groeit het beste als je ze aanaardt, dus steeds wat aarde toevoegen rondom de stengel.
  • Bieten; probeer naast de smakelijke rode bieten ook eens gele bieten. Net zo’n mooie intense kleur en ook heel smakelijk. Bieten kun je eenvoudig zaaien en groeien snel.
  • Pompoen; een snel groeiende struik die heerlijke vruchten geeft. Je hebt er dus wat ruimte voor nodig, maar richting het najaar kun je dan volop oogsten. Om soep van te te maken of geblancheerd in te vriezen.
  • Courgette; het gevaar met courgette is dat je er snel te veel hebt, of er één vergeet die vervolgens het formaat van een reus heeft. Courgette is op zichzelf niet het smakelijkst maar wel heel divers te gebruiken.
  • Sla; met een enorme variëteit in slasoorten kun je de moestuin goed vullen. IJsbergsla, kropsla, eikenbladsla, rucola etc. De belangrijkste tip is om spaarzaam te zaaien. Anders heb je na drie maanden twintig kroppen in één week.
  • Aardappel; alhoewel aardappels in de grond snel ziektes kunnen veroorzaken, is het wel de moeite waard om eens je eigen aardappels te kweken. Poot ze dan bijvoorbeeld in een aparte groentekist of gebruik een jutezak. Dan kan de rest van de moestuin niet aangetast worden. Laat een aardappel even liggen totdat ze uitlopers krijgen en hup overpoten.

De kruidentuin

Eigenlijk onmisbaar in je makkelijke moestuin, of op je vensterbank. Je eigen verse keukenkruiden. Voor iedereen haalbaar en enorm smakelijk en veelzijdig!

  • Bieslook; een vaste plant die makkelijk kan overwinteren. Bijvoorbeeld voor in een lekkere roomsaus.
  • Peterselie; groeit snel en makkelijk, en is heerlijk in bijvoorbeeld knoflooksaus.
  • Munt; het beste in potten te planten want munt woekert enorm. Natuurlijk voor thee, of probeer eens door koud water in een karaf.
  • Dille; een heerlijke smaakmaker bij visgerechten en staat ook nog leuk in de tuin met mooie gele bloemen.
  • Basilicum; de Italiaanse smaakmaker in je pastagerechten of probeer eens door je water voor extra smaak.

Makkelijke moestuin beginnen – wat heb je nodig?

Kies voor het gemak speciale (biologische) moestuingrond. Dat is voedingsrijke grond waarmee je een maand of twee vooruit kan. Daarna kies je een ecologische vloeibare voeding om bij te voeden. Je kunt ook makkelijk beginnen door opgekweekte plantjes bij het tuincentrum te halen. Zeker als je wat later in het seizoen begint.

Een overzichtelijke en kleinschalige moestuin kun je bijvoorbeeld beginnen in een moestuinbak*. Doordat het opgedeeld is in vakken kun je makkelijk zien welke groenten waar gaat groeien. Kies eventueel voor een verhoogde bak*, zodat je makkelijk kunt werken. Alhoewel hurkend op de grond ook een goede work-out is natuurlijk! Verticaal tuinieren* is ook helemaal in. Hiermee kun je een eigen stadstuintje creëren op je balkon, terras of aan je schutting.

Veel materialen en tips kun je ook vinden op de website van de makkelijke moestuin. Kijk ook eens naar materialen die je kunt hergebruiken in je moestuin. IJsstokjes, eierdozen, boterkuipjes etc. Leuke tips vind je in het boek Tuinieren is leuk*. Speciaal gericht op kinderen. Want ook voor hen is werken in de moestuin leuk en leerzaam. Hoe groeien deze kleine zaadjes uit tot groenten? Dat is natuurlijk mooi om te zien, maar ook goed om te beseffen dat er een heel proces aan vooraf gaat voordat het in de supermarkt ligt. En het is ook iets om trots van te worden als je zelfgekweekte groenten mag plukken en klaarmaken!

tuinieren is leuk

Succes smaakt naar meer!

Als je makkelijke moestuin een beetje succesvol is, wil je dit misschien wel uitbreiden. Met warmere temperaturen kun je bijvoorbeeld een poging doen tot het kweken van komkommer, paprika en tomaat. Alhoewel deze in een overdekte kas of serre wel een veel grotere kans van slagen hebben. En het is even wat meer werk om de groei te leiden. Maar dan heb je wel heerlijke groenten die je direct vanaf de plant kunt eten. Volop keuze is er ook uit de koolsoorten. Daarvoor heb je wel een flink grote moestuin nodig, want één plant heeft al snel bijna een vierkante meter de ruimte nodig. Bijvoorbeeld rode kool, bloemkool, broccoli, witte kool. Deze vragen weer wat meer werk qua schoonmaken en bereiden. Ook leuk om je eigen bonenplantjes te laten groeien langs bamboestokken. Voor overheerlijke verse snijbonen of sperziebonen. Voorzaaien binnen, afharden buiten en overpoten!

Hoe groter je moestuin, des te meer tijd er gaat zitten in onkruid wieden. En vooral ook ongedierte bestrijden. Want slakken, luizen en rupsen houden ook van je groentetuin. Zorg voor natuurlijke vijanden en natuurlijke barrières. Maar het is nooit volledig tegen te houden. Madame Zsazsa heeft de simpelste tip tegen slakken: zelf vangen bij zonsondergang en doodmaken.

Recepten en koken

Voor het klaarmaken van de heerlijkste recepten met groenten uit de moestuin, zie vooral de boeken Honger en de Moestuin van Mme Zsazsa. Met makkelijke gerechten uit je makkelijke moestuin wordt het genieten in de zomer! Voor meer tips neem een kijkje op de pagina met kookboeken en recepten bij MamaScrapelle. Hierbij ook een kleine en heerlijke greep uit recepten op de website jonge sla van Dorien Knockaert:

  • Gegrilde courgettes
  • Pompoenlasagne
  • Aardappel tomaten gratin
  • Pittig wortelslaatje
  • Bietensoepje

Leuke en simpele hacks voor de makkelijke moestuin, daar houden we ook van. Kijk hieronder voor leuke ideeën van wat je allemaal kunt doen!

Lees ook deze blogs

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.