De schooltuin een bijzondere film met kinderen uit Amsterdam in de hoofdrol

In de bioscoop draait momenteel wel een heel bijzondere film van EMS FILMS en nieuwe distributeur M&N Film Distribution. EMS FILMS is bekend geworden door haar succesvolle films over de Nederlandse natuur zoals De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. In De Schooltuin volgen we een groep acht- en negenjarige kinderen die aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten, fruit en bloemen.

Het hele jaar rond met de schooltuin

Je volgt een compleet jaar: van de bewerking van de grond naar het zaaien, groeien, wieden, oogsten, bereiden en opeten. De eerste scenes in de sneeuw zijn al prachtig met een vos en roodborstje. Volg de klassen in een verhaal vol aanstekelijk plezier over het beleven, ontdekken én het zelf zaaien en oogsten in De Schooltuin, vanaf 8 oktober in de bioscoop en filmtheaters.
In het jaar 2020 bestaan de schooltuinen 100 jaar. We zien dan ook in de film mooie zwart wit beelden uit 1920 waarbij alle kinderen recht hadden op een klein stukje tuin. Om groente en fruit te verbouwen zodat de kinderen ook een bijdrage konden leveren aan het eten op tafel.

radijs in de schooltuin

De Schooltuin

In De Schooltuin staat de beleving van de kinderen in relatie met de planten en dieren centraal. Een speels en leerzaam verhaal met humor, overwinning maar ook teleurstelling. 

Wie denkt dat de schooltuinen alleen leuk zijn in de lente en de zomer heeft het mis. In deze film zien we dat de kinderen al in de winter les krijgen over bodemsoorten en wat de grond nodig heeft. Er wordt ingesprongen op actuele thema’s zoals natuurbeleving, biodiversiteit, kringlopen, stadslandbouw, duurzaamheid en gezond voedsel. Het avontuur van de kinderen staat voorop!

Welke dieren leven er in het water bij de schooltuin, hoe gaat dat met de bijen en hun honing. Hoe komt het dat courgettebloemen mannelijk of vrouwelijk zijn en waarom hebben we de bij zo hard nodig?

Zijn dat spinnenraggen in een boom of komt dat van een rups? Worden de rupsen altijd een vlinder of dienen ze ook als voer voor een ander dier in de schooltuin. De kringloop van het leven wordt mooi verfilmd en het avontuur van de kinderen staat duidelijk voorop.

Wedstrijden wie de grootste wortel oogst, kinderen die voor het eerst soorten groenten proeven en een salade maken. Verbazing op gezichten dat iets zo lekker kan zijn. Tassen vol groenten, kruiden, fruit en bloemen worden mee naar huis genomen.

Naast de film wordt ook een lesmodule aangeboden, bestaande uit clips, opdrachten en lessen. In de clips worden het moestuinieren stap voor stap behandeld, van de eerste bewerking van de grond, compost, gereedschap, zaaien tot het oogsten en eten. De kinderen en leerkrachten kunnen door middel van beeld zien welke stappen er nodig zijn om zelf aan de slag te gaan, thuis op het schoolplein of in de moestuin. De lesmodule wordt gratis aangeboden aan alle scholen en (natuur)organisaties en is inmiddels online geplaatst.

De kringloop van het leven

In De Schooltuin kijk je mee door de ogen van een groep kinderen die een jaar lang aan de slag gaan met het verbouwen van hun eigen groenten, fruit en bloemen.

De kijker volgt de ‘cycle of life’, de seizoenen. Verhalen over de grond, het zaaien, groeien, oogsten, bereiden en opeten. Het succes, het enthousiasme en het commentaar van de kinderen, maar ook de teleurstelling als iets mislukt of als een konijntje ervan door gaat met hun worteltjes.

Niet alleen voor de mens maar ook voor dieren is de schooltuin een aantrekkelijke plek in de stad: van bladluizen, bijen, vlinders, kikkers, koolmezen, ringslangen naar de vos die als het hek ’s avonds dicht gaat op pad gaat….

Met je handen in de modder

wortel in de schooltuin

Wil jij ook met je handen in de modder voor je eigen moestuin of met je klas of kinderen of klas aan de slag in de schooltuin kijk dan op de website voor het gratis lesmateriaal.

Specificaties De Schooltuin

Speelduur: 60 minuten | Kijkwijzer: AL | Genre: familiefilm / natuurfilm | Regie: Mark Verkerk | Producent: EMS FILMS | Distributeur: M&N Film Distribution 

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.