Een dagje middeleeuwen in het Archeon en wordt een ridder!

In het weekend van 26 en 27 september kon je in het Archeon een echte ridder worden. En daar moesten we natuurlijk heen met een zoon die dol is op ridders. Terug in de tijd met een dagje middeleeuwen in het Archeon!

dagje middeleeuwen in het Archeon

Eerst naar de prehistorie

Om een echte ridder te worden moesten we eerst de prehistorie en de Romeinse tijd herbeleven. Geen probleem, want deze twee gebieden zijn ook helemaal geweldig! We zijn er niet voor het eerst en zeker niet voor het laatst. En ook de kinderen zijn er al eerder geweest, maar een dagje middeleeuwen in het Archeon blijft geweldig.

Bij de jagers en verzamelaars leer je alles over de hutjes van vroeger en hoe ze jaagden. Vooral Joshua vindt het helemaal geweldig. Hij rent van hutje naar hutje en luistert ademloos naar de jager die van alles vertelt over zijn tijd. En hij is niet de enige.

Elke tijd heeft zijn eigen “spreker” die zich helemaal inleeft als een persoon uit die tijd. Ze zijn bezig met voorwerpen en kunnen daarnaast enorm mooi vertellen. Juist door deze mensen verblijven we achteraf het langst in deze tijd. En ook de huisjes zijn geweldig!

Coronoproof dagje middeleeuwen in het Archeon

Ook het Archeon heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat je genoeg afstand kan bewaren. Zo is er één route door het park of zorgen ze voor gescheiden banen op de wegen waar je heen en weer moet kunnen lopen. En ook de in- en uitgang zijn gescheiden zodat je niet langs elkaar hoeft te lopen. Goed gedaan!

Even spelen in de speeltuin.

Na de prehistorie kom je uit bij de speeltuin en dat moeten onze kinderen toch echt even uitproberen. Op het grasveld staan allemaal picknicktafels waar je lekker kan zitten. Het heeft in de ochtend hard geregend, maar de zon heeft ervoor gezorgd dat ze bijna allemaal droog zijn, dus spelen de kinderen en genieten wij op het bankje van de zon. Wat een heerlijk dagje middeleeuwen in het Archeon!

grot

Lunchen in de herberg uit de Romeinse tijd

Ondertussen hebben we trek gekregen van ons dagje middeleeuwen in het Archeon, dus besluiten we te lunchen in de herberg. Ook hier weer duidelijk aangegeven hoe je moet lopen en een pompje om je handen te ontsmetten. We besluiten voor de beenham te gaan. Ik met friet en Daniël met oerbrood. Isabel wil graag een pizza en Joshua een broodje kaas.

Broodjes, speciaal voor kinderen, zijn er niet, dus hij moet het met een luxe variant doen. Achteraf een slechte keuze, want door de saus die erop zit, eet hij hem niet op. Er heerst een beetje een chaos en de drie personeelsleden hebben het druk. Ons eten kunnen we later ophalen. En ook tijdens het ophalen gaat er van alles fout. We krijgen de verkeerde pizza mee. De pizza die we wilden is niet eens de oven in gegaan en het oerbrood zijn kleine plakjes. De beenham zit vol vet. Achteraf hadden we beter voor het klooster kunnen kiezen, want daar hebben we vorige keer heerlijke pannenkoeken gegeten. Bij de herberg betaal je teveel voor wat je krijgt. Geen aanrader. Het klooster daarentegen wel!

gladiatorengevecht
dagje middeleeuwen in het Archeon

Door naar de Romeinse tijd

Terug naar de speeltuin en onder de muur door naar de Romeinse tijd. Natuurlijk klimmen we de castellum muur op en dat geeft ons een mooi uitzicht over het hele park. Daarna gaan we door naar de huisjes en de tempel. Net op tijd komen we aan, want de priesteres is al bezig met haar ritueel. Wat is het personeel toch geweldig. Ze leven zich helemaal in. Alsof je echt tegenover iemand staat uit die tijd. De kinderen genieten.

Daarna gaan we door naar het badhuis en de boot die ze aan het maken zijn. Met je activiteitenpas, die je bij de ingang kan kopen, kan je verschillende activiteiten doen tijdens je dagje middeleeuwen in het Archeon. In deze tijd kan je een mooie helm maken en een speld voor aan je vest. Ook is er een kraampje met allemaal spullen van de Romeinse soldaten. Dat moeten we ook proberen! En dan om half drie gaan we naar de arena voor een gladiatoren gevecht! Dit alles op anderhalve meter afstand. Het is goed georganiseerd en iedereen wordt op voldoende afstand van elkaar neergezet. De kinderen genieten.

bootje varen

Op zoek naar de ridders tijdens een dagje middeleeuwen in het Archeon!

En dan is het tijd voor een dagje middeleeuwen in het Archeon. Er is zoveel te zien en te doen in het Archeon. Aan het einde van de middag komen we pas bij dit gedeelte. Zonde, want ook hier is zoveel te doen. Gelukkig is het door de weersvoorspellingen (die gelukkig niet uitkwamen) niet druk, dus kunnen we alsnog alles doen.

Voordat we een ridder gaan worden, maken we eerst een kaarsje van bijenwas. Erg leuk en makkelijk te doen met de kinderen. Daarna is het tijd voor de opdrachten. We schieten met pijl en boog en leren vechten met zwaarden op het plein. Daarna mag je de diploma kalligraferen het huisje met een echte veer en inkt. Op een ander plein zijn allemaal spelletjes en kan je een paard aantrekken zodat het lijkt alsof je erop zit. Joshua kijkt zijn ogen uit. Wel missen we de ridders. Tijdens zo’n ridderweekend zou je toch een hoop ridders mogen verwachten? Helaas, maar dat maakt het er niet minder leuk door. Er is genoeg te zien.

middeleeuwen in het archeon

De tijd gaat snel met een dagje middeleeuwen in het Archeon

En voor je het weet gaat het park dicht. De huisjes sluiten en het personeel gaat weg. We hadden nog veel meer willen doen en zien, maar de tijd gaat zo snel. Een dagje middeleeuwen in het Archeon is een dag reizen door de tijd. En omdat het allemaal zo gaaf is, gaat de tijd snel. Net als de vorige twee keren, hadden we weinig tijd in de middeleeuwen. Dat moeten we echt de volgende keer anders doen, maar of het ons gaat lukken. Haha.

Ellen lukte dat wel, zij ging namelijk op een middeleeuwse vakantie in het Archeon!

Mooie herinnering en verdriet

Met twee trotse ridders gaan we naar huis. Isabel moet in de auto hard huilen. Ze vond het dagje middeleeuwen in het Archeon zo leuk dat ze nog veel langer had willen blijven. Met haar bijna 3 jaar deed ze alles mee. Vooral het personeel heeft ervoor gezorgd dat de kinderen (en ook wij) het helemaal geweldig vonden. Zij maken het Archeon! Dus mijn complimenten. Wij komen zeker nog eens terug. Het Archeon heeft regelmatig thema-weekenden dus hou de pagina goed in de gaten.

Mij lijkt het erg leuk om naar de Stad van Sinterklaas te gaan op 21, 22, 28 en 29 november te gaan. Geen zin in Sinterklaas? Er zijn nog veel meer thema’s te vinden. Welke spreekt jou aan?

middeleeuwen in het archeon

Kijk hier voor meer uitstapjes in Nederland met kinderen

Footer 6 nieuw
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.