Escaperoom The Game: 2 players – een hersenkrakend spel

Zelf speel ik met vrienden een paar maal in het jaar een escaperoom op locatie. De Bagijnetoren en het Microtheater in Delft bijvoorbeeld zijn erg leuke escaperooms waar je in stijl je hersens kunt kraken. Het nadeel is natuurlijk wel dat daar een prijskaartje aan hangt en, als je kinderen hebt, je óf moet zorgen voor een oppas óf je partner thuis blijft bij de kinderen. Daarom zijn escaperoomspellen voor thuis een uitkomst. Aangezien escaperooms populair zijn, zijn er ook genoeg op de markt. Zoals Escaperoom The Game: 2 players van Identity Games. Genomineerd voor speelgoed van het jaar 2019.

‘Escaperoom the game: 2 players’ deel van een reeks van Identity Games

Identity Games heeft een serie uitgebracht met verschillende escaperooms in verschillende thema’s. Zoals Tandarts, Ruimteschip en Moordmysterie. Deze spellen zijn ook op verschillende niveaus. Voor het hele gezin is er bijvoorbeeld de Jumanji-escaperoom. Er zijn ook escaperoomspellen voor twee spelers beschikbaar:  ‘Escaperoom the game: 2 players’. Precies dat laatste hebben manlief en ik uitgeprobeerd op een zaterdagavond.

Hoe werkt Escaperoom the Game 2 players?

Bij het openen van de doos zie je drie pakketjes, een ‘Hint decoder’ en een gebruiksaanwijzing. Het is raadzaam om die eerst goed door te lezen want anders begrijp je niet goed waar je aan begint. Neem daarvoor de tijd om zo het hele overzicht te krijgen. Het scheelt je later tijd. Er is een basisspel te koop waarin je de sleutels kunt doen. Ongetwijfeld zal dit de sfeer verhogen, die bij de escaperoom hoort, maar het spel blijkt prima te spelen zonder dit basisspel.

Wat je wel nodig hebt is de app die je gratis kunt downloaden en die de tijd bijhoud. Daarnaast geeft ook deze app met geluiden de sfeer van de escaperoom aan. Het is in die app wel even zoeken naar de juiste escaperoom, maar als je dat goed voorbereid is ook dat geen probleem.

De drie pakketjes die in de doos zitten zijn de eigenlijke escaperoomspellen. ‘Kidnapped’ is het introductiespel waar vijftien minuten voor staat. Zeer aan te raden om dat als eerste te spelen. Op die manier kom je er ‘lekker in’, maar krijgt ook een idee van de opbouw van de andere twee, langere escaperoomspellen. In de doos die wij hadden van ‘Escaperoom the game: 2 players’ zaten behalve het introductiespel ‘Mad House’ en ‘Prison Island’.

In Shawshank Redemption-sfeer thuis een escaperoom spelen

Wij deden de escaperoom ‘Prison Island’ en kregen allerlei geluiden te horen van metalen luchtschachten en gerinkel van sleutels. Kortom, er is aan gedacht om je mee te nemen in die gevangenissfeer die enigszins ‘Shawhank Redemption’ (kijk die film!) aanvoelt. Zonder al teveel te willen prijsgeven: we gingen goed van start. De opbouw van het spel is logisch en als je de handleiding bij de hand houdt heb je een prima idee van hoe je de sleutels kunt gebruiken. Op een bepaald moment liepen we voor op de aanwijzingen die we mochten krijgen. Die kun je met de eerdergenoemde ‘Hint Decoder’ aflezen in een speciaal deel van je pakketje.

Spelen tegen de tijd

De vraag is dus: hebben wij het gered binnen het uur? Nee. Want zoals dat gaat met een spel in de thuissituatie: soms moet je het even stilleggen omdat het rond half 11 ’s avonds tijd is je kinderen wakker te maken om te plassen. Dat is prima en vaste prik. Echter, de app, die met die geluidjes en die timer, bleek je niet op pauze te kunnen zetten. Ik snap wel waarom dat is (tegen het smokkelen), maar ergens vond ik dat wel een beetje jammer. Je speelt zo’n spel niet voor niet thuis in plaats van op locatie.

Desalniettemin, zat het spel goed in elkaar en was er, zoals bij een echte escaperoom, aan gedacht om je tijd ergens achter te laten op de app zodat er ook een competitief element in zat. Omdat je met ‘Escaperoom the game: 2 players’ speelt als team geeft dat een beetje extra.  Ook als je, zoals wij, het spel niet binnen het uur het spel voltooit kun je gewoon verder spelen zodat je in ieder geval de kans krijgt om de puzzels van ‘Escaperoom the game: 2 players’ zelf op te lossen. Onze eindtijd was 1 uur 16 minuten en 48 seconden.

Escaperoom the Game een eenmalig spel?

‘Escaperoom the Game: 2 players’ is goed te spelen met 2 spelers die soms niet al teveel ervaring hebben. Ondanks de Engelstalige titel, hebben de spellen een Nederlandse uitleg en een prettig leesbare gebruiksaanwijzing die je wel eerst helemaal door moet nemen voor een optimaal resultaat. Zoals bij iedere escaperoom kun je ook deze escaperoom maar één keer spelen, omdat als je eenmaal de oplossing van de puzzels weet de spanning er een beetje vanaf is. Dat gezegd hebbende, er zijn verschillende onderdelen die je opnieuw uit kunt printen als het spel opnieuw gespeeld gaat worden door degene met wie je het spel ruilt, zoals ik dat doe met mijn Escaperoom teammaatjes.

Lees ook deze blogs:

Footer4 nieuw
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.