10 dagen door Europa – een strategisch reisspel

Wij zijn thuis gek op bordspelletjes. Nieuwe spellen uittesten doen we dan ook erg graag. 10 dagen door Europa is een nieuw spel van Megablue. Een strategisch reisspel, met als uitdaging de beste Europa tripper te worden. Die uitdaging zijn we aangegaan. Eerst speelde ik het spel met mijn man, later ook met onze dochter van 9. Ik vertel jullie in deze blog meer over onze bevindingen.

Tien dagen door Europa

Duidelijk en snel te spelen

Het spel 10 dagen door Europa zit in een compacte doos. Als je het opendoet oogt het niet erg robuust, maar tijdens het spelen heb je hier weinig last van. Al gauw konden mijn man en ik vol het spel gaan spelen, want de speluitleg is zeer duidelijk en niet erg complex. Dit betekent niet dat het een gemakkelijk of ‘plat’ spel is, want er komt wel wat strategie bij kijken.

In de doos vind je:

  • Spelbord
  • 52 landenkaarten
  • 19 transportkaarten (vliegtuig en boot)
  • 4 kaartenhouders
  • Reservehouder (de aflegstapel)
  • Spelregels
Tien dagen door Europa

Het spel is te spelen met 2 tot 4 personen en de adviesleeftijd is 10+. Onze ervaring met onze dochter van 9 (een pientere dame) is dat dit inderdaad een goed leeftijdsadvies is. Zij kon het spel wel spelen, maar had af en toe wat hulp nodig bij het vooruitdenken.

Doel van het spel 10 dagen door Europa

Zoals de titel al doet vermoeden ga je tijdens het spel op reis door Europa. In 10 dagen maak je een reis ter voet, veerpont, boot of vliegtuig. Deze reis stel je zelf samen. In de kaartenhouder moet je de 10 dagen uiteenzetten met de kaarten die je pakt. Natuurlijk zijn er wat restricties. Je kunt alleen vliegen naar dezelfde kleur, je mag niet beginnen in een vervoermiddel, etc. Gelukkig zijn er niet veel van deze ‘weetjes’, zodat het een relatief gemakkelijk spel is om te snappen.

Bij de start van het spel begint direct de strategie. Om en om pak je een kaart van de stapel en plaats je deze in je reis. Deze mag niet meer verplaatst worden, dus je moet gelijk starten met nadenken. In het begin had ik geen flauw idee wat ik het meest handig kon doen, na een aantal keer spelen word ik er iets handiger in en heb ik verschillende strategieën kunnen uitproberen.

Je reis in 10 dagen door Europa verfijn je zodra het spel echt begint. Je mag kaarten omwisselen met die van de trekstapel, of kiest een open kaart. Op deze manier moet je een kloppende reis maken. Het ingewikkelde is dat je geen kaartjes mag ruilen van plaats in je reis, maar dat maakt het natuurlijk ook gelijk zo leuk.

Het spel is afgelopen zodra iemand een kloppende reis heeft. Natuurlijk controleer je dit met elkaar. Het spel duurt ongeveer 20 minuten. Voor ons een ideale tijdsduur voor ‘even tussendoor’.

Strategie

Wij houden heel erg van spellen waarbij strategiegebruik het meest belangrijk is. Als er teveel geluksfactoren bij komen kijken haken wij snel af. Dit maakt 10 dagen door Europa een perfect spel voor ons, want de gelukscomponent is erg klein. Je kunt namelijk ten alle tijde het spel naar je eigen hand zetten.

Natuurlijk ga ik je niet de meest handige strategie uit de doeken doen, en eerlijk? Die heb ik ook echt nog niet gevonden. Dat is natuurlijk het leuke, zo blijf je gemotiveerd om het spel vaker te spelen.

Vooraf dacht ik dat je de topografie van Europa goed moet kennen. Dit is niet het geval. De landen staan genoemd op het speelbord en op de kaartjes. Al gauw kwamen wij erachter dat het zoeken van het land ook gemakkelijk is gemaakt. De kleuren van het kaartje komen overeen met het land, dit maakt echt dat je het land sneller ziet. Ook zie je op het kaartje een plaatsaanduiding van het land in Europa. Het niet kennen van de topografie van Europa is dan ook niet de reden dat het 10+ is, dit is echt gedaan vanwege de strategieën en het kunnen vooruitdenken in het spel.

Namen van landen in 10 dagen door Europa

De uitgever van 10 dagen door Europa is een Vlaamse uitgeverij. Dit maakt dat twee landen net wat anders zijn geschreven. Zo schrijven wij in Nederland Slowakijke, maar staat er in dit spel Slovakije. Dit is wat mij betreft niet storend, maar maakt wel dat je dit even moet benoemen naar kinderen die net bezig zijn met de topografie van Europa. Ook begrijpen we niet helemaal waarom Litouwen 2 kleuren heeft, mocht iemand dit al hebben ontdekt dan hoor ik dat graag in de comments!

Als ik een klein minpuntje van het spel moet noemen dan is dat de kwaliteit van de materialen. De kaartjes zijn vrij klein en de kaarthouders zijn van vrij dun plastic. Het speelbord daarentegen is wel van mooi dik materiaal. Verder heeft het spel ons juist erg verrast en hebben we het al vaker gespeeld dan we vooraf hadden ingeschat.

Kijk hier voor De Mooiste Plekken van Europa

Meer spellen

Wil je zien welke spellen van Megablue wij al hebben geprobeerd? Kijk dan eens hier:

Ken jij 10 dagen door Europa al?

Footer4 nieuw
Linda
Delen is enorm lief

Linda

Ik ben Linda. Samen met mijn man, twee dochters (2013 en 2015) en onze zoon (2017) woon ik in Meppel. Vier dagen per week werk ik als directeur en orthopedagoog in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd yoga en dans ik graag en lees ik veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.