Skip to Content

Het verhaal van Koning Schaak – een speelgoed van het jaar spel

Koning Schaak neemt je mee op een sprookjesavontuur en laat zelfs de allerkleinsten op een eenvoudige manier kennismaken met de wondere wereld van schaken. En niet alleen de allerkleinsten kan ik je vertellen. Ook volwassenen zoals ik die nog niet kunnen schaken leren eindelijk de spelregels kennen op een leuke beeldende manier. Dit avontuur is de Nederlandse vakjury ook niet onopgemerkt gebleven en daarom is Het verhaal van Koning Schaak verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2022

Het verhaal van Koning Schaak

Een voorleesboek en twee bordspellen in 1 spel

De makers van Koning Schaak probeerden 12 jaar geleden een kind te leren schaken door alle zetten uit te leggen. Het kind werd nieuwsgierig en vroeg ‘Waarom?’ Om dit beter uit te leggen is er een leuk sprookje geschreven over Koning Trippel. De dwaze Koning Trippel leeft in een kussenkasteel en is bang is voor alles! Bijen, bomen, stinkkaas en zelfs zijn eigen knieën. Als hij beweegt, trilt zijn hand, kraakt zijn been en zet hij per beurt één bang stapje. Door deze uitleg vragen kinderen niet meer waarom Koning Trippel maar een stapje kan zetten, ze pakken hem op en verplaatsen hem één stapje per beurt.

En niet alleen het verhaal van Koning Schaak is beschreven. Hij heeft namelijk ook een vriend, koning trippel. Beiden hebben ze kinderen, lopers, paarden, torens en een koningin! Koningin Bella en Koningin Allegra. Waar de ene koning dol is op eten, en de ander bang is voor alles zijn hun vrouwen beiden krachtige vrouwen dat ook weer terugkomt in hun macht van het schaakspel. Ze zijn de krachtigste stukken. Kijk dat is wel te onthouden toch!

Het verhaal van Koning Schaak

Door alle leuke voorleesverhalen en de mini games van het verhaal van Koning Schaak, worden de regels van het schaken eenvoudig uitgelegd. Elk schaakstuk heeft een geïllustreerd verhaal over hoe dat stuk graag beweegt. Om deze sprookjes tot leven te brengen, hebben de makers gewone schaakstukken met een handigheidje gemaakt. In elk schaakstuk kan een eigen sprookjesfiguur geplaatst worden. Op die manier kunnen kinderen de sprookjes visueel met het schaakbord verbinden en begrijpen hoe de stukken bewegen. Nadat de kinderen naar de sprookjes hebben geluisterd, kunnen ze volledige schaakpartijen spelen.

Inhoud het verhaal van Koning Schaak

Het verhaal van Koning Schaak bevat een speelbord met 2 speelzijden: één sprookjesachtige schaakzijde met de sprookjesfiguren en een gewone schaakzijde voor een normaal schaakspel. Inhoud: 32 personages; 1 verhalenboek met schaakinstructies, 30 minigame-fiches, 2-in-1 schaakbord, 2 opbergzakken voor schaakstukken en spelregels. 

Ik vind het ideaal dat op het speelbord de schaakstukken staan. Want daar ga ik ook altijd de mist mee in. Wij hebben eerst rustig alle verhalen gelezen en een paar minigames gespeeld voor we een echt potje schaak deden. Het verhaal van Koning Schaak is echt een ideaal spel om de basisbeginselen van het schaakspel te leren op spelenderwijze. Voor jong en oud en met handige mini games om de zetten van de schaakstukken te automatiseren.

Speelgoed van het jaar 2022

Op de website van speelgoed van het jaar 2022 kun jij stemmen op Het verhaal van Koning Schaak! Met je stem zorg jij ervoor dat ze de gouden publieksprijs kunnen winnen en maak je zelf ook nog eens kans op leuke spellen. Kijk voor alle genomineerden op de site!

Kijk ook deze games van Megableu

Footer4 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Johan van den Brink

Thursday 29th of December 2022

Hi Ellen,

Wie heeft dit spel eigenlijk bedacht? Ik kon het nergens vinden, maar jij schrijft over het ontstaan 12 jaar geleden, weet jij meer?

ellen

Tuesday 3rd of January 2023

helaas niet. sorry

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.