5 Seconden Estafette, een razendsnel vragenspel

5 Seconde Estafette is een razendsnel spel met heel veel vragen. Maar die aftellende timer is zenuwslopend. Het is zelfs zo erg dat ik spontaan de simpelste dingen vergeet. Met een hoop plezier als gevolg. Vooral voor degene die wel wint!

5 Seconden Estafette

5 Seconden Estafette in het kort

Het doel van 5 Seconden Estafette is simpel. Zorg dat je als laatste overblijft. Maar hoe doe je dat? Nou heel in het kort gezegd, geef het juiste antwoord voor de 5 seconden om zijn en geef de timer door. Houd je dit het langste vol dan win je het spel.

In het kort:

 • 2 of meer spelers
 • 7 jaar en ouder

Inhoud van de doos

 • 350 vragenkaarten (dubbelzijdig, dus met 700 vragen)
 • 12 levenskaarten
 • 12 paskaarten
 • 1 elektronische estafettetimer (exclusief 3 AAA baterijen)
 • 1 koffertje
 • Spelregels

Hoe speel je 5 Seconden Estafette?

Als je het spel voor het eerst speelt moeten er drie AAA batterijen in de estafettetimer. Daarna is het slim om even te oefenen met het doorgeven van de timer. Dit klinkt namelijk eenvoudig maar is het niet.

Houd de timer niet in het midden vast, maar echt aan het uiteinde. Een andere speler legt het kaartje neer. Dan druk je op het uiteinde van de timer en beginnen je vijf seconden af te tellen. Zorg dat je een juist antwoord geeft dat nog niet eerder genoemd is zodat je de timer kunt doorgeven.

De tijd start vervolgens opnieuw met aftellen en dan is de beurt aan de volgende speler. En geloof me vijf seconden zijn echt zo voorbij, en de simpelste dingen bedenken word ineens super lastig. Blijf doorgaan tot iemand een fout op dubbel antwoord geeft. De speler die het fout heeft moet een levenskaart inleveren. Zijn je levenskaarten op dan ben je af. Ook kun je een paskaart inzetten als je het even niet meer weet. Dan gaat de beurt naar de volgende speler en behoud je je levenskaart(en). De speler die als laatste overblijft heeft gewonnen.

Ben je met 13 of meer spelers dan speel je zonder levens- en paskaarten.

5 Seconden Estafette

Wel even oefenen

Zoals ik al benoemde is het echt geen overbodige luxe om van te voren te oefenen met het doorgeven van de timer. Het vastpakken komt redelijk nauw, want anders telt de tijd gewoon door. Wij kwamen er achter dat het bij ons het makkelijkst werkt om je hand op te houden en de ander de timer erin te laten leggen. In de meeste gevallen gaat het dan goed en begint de timer opnieuw. Maar wanneer dit niet lukte hebben we de timer gewoon even overgepakt in onze andere hand. Een andere optie is de tijd voorbij laten gaan en dan even op de knop te drukken. Maar dat is minder leuk als je echt vol in de competitie zit. Ook mijn dochter van 7 had de handigheid met de timer redelijk vlot door zodat we echt konden gaan spelen.

Hoe speel je deze estafette?

Met 2 personen

Ik heb 5 Seconden Estafette eerst alleen met mijn dochter gespeeld. Dus na wat oefen rondes gingen we serieus aan de slag. En ik moet eerlijk zeggen dat is best pittig, want voor je het weet moet je nog een nieuw antwoord geven. En nog één, en nog één… Dit is met de aftellen timer soms zenuwslopend. Je hoort en ziet de seconde wegtikken en het gebeurd dan toch echt regelmatig dan mijn hoofd bij de meest eenvoudige vragen ineens blanco is. Tot groot plezier van mijn dochter uiteraard, want die won die rondes. Gelukkig kwam het andersom ook voor en dan won ik.

Als je speelt met jonge kinderen is het slim om per vraag te bekijken of deze geschikt is voor alle spelers. Want de moeilijkheid verschilt nogal van “Dieren in de zoo” tot “Beroemdheden met een kledinglijn”. Maar vergis je niet, want ook de vragen die eenvoudig lijken zijn onder de tijdsdruk een stuk lastiger. Zo dachten wij dat “Dingen in de speelgoedwinkel” echt super makkelijk zou zijn. Maar dat viel vies tegen zeg, na een aantal goede antwoorden voelde ik de druk stijgen en wist ik toch niets meer te bedenken. Terwijl als ik er nu in alle rust over na kan denken weet ik echt vele antwoorden te benoemen.

Met 4 personen

In de middag arriveerde opa en oma en die werden al snel uitgenodigd voor een potje 5 Seconden Estafette. En toen merkte we al gauw dat het met meerdere spelers toch wat relaxter spelen is. Tenminste als je de tijd goed gebruikt. Want als je alvast nadenkt terwijl de anderen aan de beurt zijn heb je iets meer dan 5 seconden en dat helpt echt. Maar je moet wel ook luisteren wat de anderen zeggen, want een dubbel antwoord is ook fout. Dus eigenlijk moet je luisteren, onthouden en nadenken tegelijk.

Wat ik ook leuk vind aan 5 Seconden Estafette is dat je bij twijfel of een gegeven antwoord goed of fout is je hierover in overleg gaat met elkaar. Zo riep mijn dochter dat er walvissen in de zoo voorkomen. Maar dat was ik toch echt niet met haar eens. Dus toen hebben we het spel gestopt en zijn met elkaar gaan overleggen. Gelukkig waren we het er unaniem over eens dat een walvis misschien toch wel een beetje te groot is voor een dierentuin.

Raden wij 5 Seconden Estafette aan?

Jazeker! 5 Seconden Estafette is een erg leuk spel dat je enorm scherp houd. Met de vele originele vragen zit er voor iedereen wel wat bij wat hij of zij weet. En door de aflopende timer is dit ook nog eens een zeer competitief spel. Ik merkte in ieder geval aan zowel mezelf als mijn dochter dat we beide graag wilde winnen. Gelukkig konden we er wel om lachen als we de fout in gingen. En eindigde vrijwel elke ronde in lachen.

Ik denk dat dit spel ook ideaal is om te spelen in een grotere groep op een feestje. De spelregels zijn eenvoudig en je hebt nagenoeg geen voorbereiding. Grote kans dat bij ons volgende feestje 5 Seconden Estafette in ieder geval wel even op tafel verschijnt!

5 Seconden Estefette

Wij mochten nog veel meer spellen van Megableu spelen. Nieuwsgierig? Lees dan ook deze reviews:

5 Seconden Estafette

Winactie 5 Seconden Estafette

Nieuwsgierig geworden naar 5 Seconden Estafette? Wij mogen een spel weggeven!

Gefeliciteerd Dian

Wat mag je doen om kans te maken?

Optie 1

 • Reageer onder de social media post van de winactie met wie je dit spel wilt spelen.
 • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

 • Reageer onder deze recensie met wie je dit spel wilt spelen.

Extra

 • Volg MamaScrapelle en Megableu op social media indien mogelijk. We zitten op Instagram, Facebook, TikTok, YouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van 5 Seconden Estafette voor een extra winkans.
 • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
 • Beide opties mag uiteraard ook

Over ongeveer twee weken krijgt de winnaar een bericht via de mail of pb. Fingers crossed!

Footer4 nieuw
Jolien
Delen is enorm lief

Jolien

Hoi hoi, ik ben Jolien. Ik ben getrouwd en moeder van een heerlijk eigenwijze dochter (2016). Sinds een aantal jaar werkzaam als Pedagogisch Medewerker op een kinderdagverblijf. In mijn vrije tijd ben ik een echte huismus. Ik geniet van een gezelschapsspelletje, een goed boek, tekenen, lekker eten of een beetje rommelen in de tuin.

21 reacties

 1. Aangezien sporten niet me grootse hobby is lijkt me deze sport geweldig ! 😚samen met de kindertjes de strijd aan gaan…. Veel beter dan al dat gamen…. Kom maar op

 2. lijkt ons een supergaaf ( voor ons nieuw) spel waarbij je echt alert moet zijn dus wat we graag willen spelen met kerst samen met onze 4 volwassen kinderen + vrouwen en eventueel ook de kleinkinderen waarvan er al een 7 is en wijs is en spelletjes ook heel leuk vind… 😉

 3. We zoeken nog een leuk spel om samen met onze vrienden (2 gezinnen) te spelen met oudjaar. Jarenlang was 30 seconds een enorm succes, maar dit lijkt me een fantastische vervanger!

 4. Wat lijkt me dit een leuk spel! Heerlijk om met de feestdagen te spelen sowieso met het gezin maar denk dat ieder ander makkelijk mee kan doen dus duimduimduim 🍀

 5. Weer zo’n leuk spel om met de familie te spelen. De kerstdagen zijn traditioneel echte spellenmarathons bij ons! 5 seconde is inderdaad zo om als je driftig naar een antwoord aan het zoeken bent!

 6. O dat lijkt me leuk voor ons gezin van 4
  Wij spelen graag een spelletje samen.
  En ook leuk om het tijdens een feestje op tafel te zetten.

 7. Ohhh dit zou ik graag met mijn kleinkinderen en man willen spelen. Zeer benieuwd wie er gaat winnen 😍

 8. Met mijn kersverse echtgenoot! We zijn onlangs getrouwd en kennen elkaar nu ruim 2 jaar maar ben wel heel benieuwd hoe het zal zijn samen zo’n spelletje te spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.