De eerste weken in de brugklas – een blog met ervaringen

Het schooljaar is van start gegaan! Er is weer structuur en vastigheid. Het klamme weer heeft plaatsgemaakt voor wat wind en regen. Gelukkig we zijn weer gewend aan het normale leven. Maar voor een aantal kinderen is deze periode extra wennen geweest. De brugklassers! En hun ouders natuurlijk. Wij gingen naar de eerste ouderavond, installeerden magister op hun telefoon en keken vol verwachting naar de eerste cijfers. Tijd voor een terugblik na deze eerste periode op de middelbare school. Wat nemen we mee aan lessen en ervaringen na de eerste weken in de brugklas?

De eerste weken in de brugklas huiswerk
Afbeelding Karolina-grabowska via Pexels

Spannende overgang naar de middelbare school

Eerder schreven we al over het voorbereiden van je kind op de brugklas. Maar echt weten wat ons te wachten stond, dat deden we niet. Je moet het toch ondergaan en uitvinden. Bij je oudste geldt dat natuurlijk vooral. Zoals met alles weet je bij een tweede al veel beter wat er gaat gebeuren. Maar wat is het spannend als je eerste kind naar de middelbare school gaat! Je hoopt zo dat ze het naar hun zin hebben. Maar de sfeer proeven of even meekijken zoals op de basisschool nog wel eens kon, is er niet meer bij. Je hoopt maar dat ze er wat over vertellen en je zo nog een beetje een beeld krijgt!

Onze ervaringen zetten we maar eens in een overzicht. Met wat tips en aandachtspunten die je weer mee kunt nemen bij de volgende. Want 1 ding is zeker, er verandert veel in het jonge leven van je puber.

De eerste weken in de brugklas

  • Het cliché van de brugpieper met die enorme tas klopt aardig. De eerste weken blijkt hoeveel boeken ze nodig hebben in de brugklas. Een grote, stevige én waterdichte rugzak dus!
  • De telefoon neemt een nog belangrijkere plaats in dan het al deed. Een nieuwe klassenapp, magister met het rooster, huiswerk en cijfers. Een goed excuus hebben ze om dat ding altijd bij zich te hebben.
  • Je irritatie als ouder over die telefoon neemt ook toe. Als ze zich klaar moeten maken en zij vergroeid zijn met dat scherm. Het wegleggen van de telefoon tijdens het maken van huiswerk is echt een aandachtspunt. Als een opdracht moeilijk is en ze dan maar even TikTok kijken, is funest.
  • Dat bureau op de tienerkamer gaat nu toch echt intensiever gebruikt worden. Genoeg opbergruimte is belangrijk bij de keuze van een bureau. Denk ook aan genoeg stopcontacten op de plek waar het bureau komt te staan!
De eerste weken in de brugklas bureau
Afbeelding VidaXL
  • En Français s’il vous plait. Een blik in de klassenapp laat weten dat de meningen vooral over Frans niet mals zijn. Te grappig. Ook één van de tips van de mentor: kijk af en toe even mee wat er zich afspeelt in de appgroep.
  • Huiswerk maken. Misschien hebben ze de eerste weken nog wat motivatie? Of merk je al gelijk dat ze de kantjes er vanaf lopen? Maar dat het leren plannen de eerste weken in de brugklas veel aandacht vraagt, is een ding wat zeker is.
  • De beginnende pubers zijn over het algemeen behoorlijk vermoeid deze eerste weken. Voldoende slaap is dan ook een must. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral door dat schermgebruik. De Hersenstichting trekt hierover aan de bel. Pubers hebben genoeg slaap nodig om zich goed te kunnen concentreren. Maak daar dus goede afspraken over!
Slaapproblemen bij pubers
Afbeelding van cottonbro via Pexels

Verbinding en steun

Zoals de mentor mooi aangaf tijdens onze kennismaking: ze hebben in deze fase nog zo hard ruggensteun nodig. Er komt veel op ze af. Een grote school, veel nieuwe kinderen en leerkrachten, moeilijkere lesstof. De druk is hoog, zoals helaas ook onlangs uit het nieuwsbericht bleek. Steeds meer jongeren hebben last van somberheid. En direct vanaf de eerste weken dat ze in de brugklas zitten, is dat dus zeker iets om alert op te zijn!

Praten over emoties en werken aan weerbaarheid, dat is een opgave voor het hele gezin. En soms hoef je er alleen maar te zijn. Te veel doorvragen is ook weer niet goed. Of te veel op willen lossen. Een steuntje in de rug zijn, dat hebben ze nodig. Ondanks dat ze je soms wegduwen of alleen maar mopperen. Dus even wat leuks doen samen, tijd voor ontspanning en echte aandacht geven!

  • Een boek met ervaringen van jongeren is Druk. Over het omgaan met de stress van school en het sociale leven. Interessant leesvoer!
De eerste weken in de brugklas rugzak
Afbeelding Zen-chung via Pexels
Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.