Skip to Content

Vanaf welke leeftijd telefoon en een keuze van telefoonabonnement

Je kind wil een eigen telefoon, of misschien vraag je jezelf af wanneer het de beste tijd is om er een te geven. Het is een lastige keuze. Vroeg of laat komt elke ouder in dit digitale tijdperk voor deze beslissing te staan. Maar Vanaf welke leeftijd geef je een mobiele telefoon? En welke afspraken maak je daarover met je kind? Wordt het een sim only of gewoon een abonnement met telefoon? Hoe pak je dat aan? Lees verder voor advies!

eerste mobiele telefoon kinderen ouderlijk toezicht
Foto door Karolina Grabowska: via pexels

Vanaf welke leeftijd telefoon – timing

Denk allereerst goed na vanaf welke leeftijd je je kind een telefoon geeft. Experts zeggen vaak dat rond de 10-11 jaar een goed moment is, maar het hangt echt af van de situatie. Kijk of andere kinderen in de buurt al een telefoon hebben en wat jouw kind nodig heeft. Je wilt ook dat je kind begrijpt wat het betekent om een telefoon te hebben en de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken. Wil je het eerst uitproberen? Kies dan voor een sim only maandelijks opzegbaar, zodat je niet meteen ergens aan vast zit.

Begeleiding en ondersteuning

Heb je besloten vanaf welke leeftijd je kind een telefoon mag krijgen? In dat geval komt er een stukje hulp en begeleiding bij kijken. Jij moet ze laten zien hoe ze verstandig met een telefoon om moeten gaan. Doe het dus samen! Dit betekent dat je samen de telefoon verkent, uitlegt wat alle functies zijn en praat over hoe en waarom je een telefoon gebruikt.

vanaf welke leeftijd telefoon
Photo by Paul Hanaoka on Unsplash

Stel duidelijke regels en afspraken

Maak ook samen duidelijke regels over hoe en wanneer de telefoon gebruikt mag worden. Praat over wanneer het oké is om de telefoon te gebruiken en wanneer niet, hoe lang ze per dag op hun scherm mogen kijken, en maak zeker afspraken over social media. Als je dit samen doet, leert je kind verantwoordelijk te zijn voor hoe ze hun telefoon gebruiken.

Schermtijd instellen hangt ook samen met vanaf welke leeftijd je je kind een telefoon geeft. Bij 9 jaar mag je zeker schermtijd instellen. Wij kozen er voor om alleen maar educatieve spellen te installeren en alleen familie kreeg het telefoonnummer van mijn dochter voor Whatsapp.

Vanaf 10 jaar kun je wat meer vrijheid gaan geven, mits je kind hier geen misbruik van maakt.

social media telefoon kind
Photo by Nik on Unsplash

Zorg voor online veiligheid

De online wereld kan gevaarlijk zijn en daarom moet je ervoor zorgen dat je kind veilig bezig is op het internet als ze een telefoon krijgen. Praat met ze over hoe belangrijk het is om privé-informatie voor zichzelf te houden en niet zomaar te delen op internet. Leer je kind om voorzichtig te zijn met wie ze online praten en hoe ze zich online moeten gedragen. Zorg er ook voor dat ze weten wat ze moeten doen als ze te maken krijgen met nare dingen online, zoals pesten, en zorg dat ze iemand hebben bij wie ze altijd terecht kunnen als er iets is.

Ook hier is het een en ander weer afhankelijk van je keuze vanaf welke leeftijd je een telefoon geeft. Zoals gezegd krijgen de meeste kinderen een telefoon vanaf hun 10de of 11de verjaardag. Let op dat veel social media apps pas geschikt zijn vanaf 16 jaar. Wij hebben het installeren van apps op ouderlijk toezicht gezet. Whatsapp en YouTube shorts vinden we, met duidelijke afspraken prima. Maar TikTok, Snapchat, Instagram en Facebook mogen voorlopig nog niet.

Vanaf welke leeftijd telefoon – geef het goede voorbeeld

Als ouder is het jouw taak om je kind te laten zien hoe je goed met je telefoon omgaat. Laat door je eigen gedrag zien hoe je verstandig met je telefoon en technologie in het algemeen omgaat. Dit betekent dat je ook zelf niet te lang achter je scherm zit en dat er momenten en plekken in huis zijn waar de telefoon even weggelegd wordt.

Vanaf welke leeftijd kreeg jouw kind zijn eerste telefoon? Welke afspraken heb je gemaakt? Ging je voor Sim Only of koos je direct voor een internet en belbundel abonnement?

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.