Skip to Content

Refurbished producten – een duurzame tip voor iPhone

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn: de inflatie. Alles wordt duurder. De benzineprijzen, de huizenprijzen, boodschappen, noem maar op. En de koopkracht neemt af. We kunnen er ons aan ergeren, maar we kunnen ook op zoek gaan naar oplossingen. Een oplossing die ik recent ben tegengekomen is het aanschaffen van refurbished producten. Hier ga ik verder op in.

refurbished producten

Refurbished, wat is dat dan?

Ik ben een groot liefhebber van mijn iPhone en ik weet ook zeker dat mijn volgende smartphone weer een iPhone gaat worden. Maar zoals ik net al aangaf hebben we in Nederland ook te maken met een inflatie van jewelste. Alles wordt duurder. Er moet dus helaas bezuinigd. En ja, iPhones zijn dus niet bepaald goedkoop. Gelukkig is er een concept waarbij je een goedkope iPhone kan aanschaffen en dit noemt men refurbished. Refurbished is het Engelse woord voor gereviseerd. Het houdt in dat je een gebruikt product koopt die door een professioneel team op tientallen punten is gecontroleerd, gereinigd en dat onderdelen indien nodig vervangen zijn. Zo heb je dus al een iPhone 8 refurbished, een iPhone X refurbished of een iPhone SE 2020 refurbished voor een ongekend laag bedrag. Klinkt ideaal. Is er een maar?

De ‘maar’ in dit verhaal

Er is een grote ‘maar’ in dit verhaal. Er zijn gewoon heel veel bedrijven tegenwoordig die refurbished producten aanbieden. Hierdoor is er een kans dat je een fout refurbished product koopt, bijvoorbeeld eentje met gebreken. Dat wil je niet. Let er dus op dat je een refurbished iPhone koopt bij een partij met een gedegen keurmerk. Voor refurbished producten is dit het ‘Keurmerk Refurbished’. Ik heb zelf een refurbished iPhone bij Forza Refurbished aangeschaft, waar ik heel tevreden over ben. Deze partij beschikt ook over het genoemde keurmerk.

Refurbished producten – Beter voor het milieu

Ik was het bijna vergeten te zeggen, maar een refurbished product is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Ik las dat je met de aanschaf van een refurbished iPhone tot wel 70kg aan CO2-uitstoot kan besparen. Hoe dit komt? Bij het produceren van een nieuwe iPhone moet er gegraven worden naar schaarse delfstoffen, zoals ertsen. Deze worden gebruikt voor de onderdelen van een iPhone. Tijdens het graven zou normaalgesproken veel CO2-uitstoot vrijkomen. Die bespaar je nu dus, omdat het toestel feitelijk al gemaakt is.

Ga op zoek naar een fysieke winkel als je het nog niet vertrouwd.

Refurbished is nog steeds een relatief onbekend concept. Als je de reviews bekijkt, lees je soms de meest gekke verhalen. Mijn advies: bezoek eens een winkel waar ze het refurbished telefoons verkopen. Sommige aanbieders van refurbished iPhones hebben webpagina’s waar wederverkopers en hun locatie op vermeld staan. Dit betekent dat je heel simpel jouw dichtstbijzijnde winkel kan vinden en daar zelf je oordeel over refurbished producten kan vellen. Ideaal!

Lees ook deze blog over een tweedehands laptop.

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.