Skip to Content

Spelletjes met een strandbal voor peuters en kleuters en knutsel

Het is weer heerlijk weer en veel mensen gaan lekker naar het strand. Als er niet veel wind staat gaat de strandbal natuurlijk mee. Je kunt hele leuke oefeningen met een strandbal doen met peuters en kleuters! En natuurlijk kun je ook strandballen knutselen! Spelletjes met strandbal heb jij die wel eens gedaan?

Strandbal

Een strandbal is echt een ideale bal om te hebben in huis en in de tuin. Hij is zacht, compact op te bergen, makkelijk schoon te maken en hij maakt niet alles kapot als hij per ongeluk een verkeerde richting uit wordt getrapt. Zelf heb ik wel 4 strandballen rondslingeren in de woonkamer en in de tuin en regelmatig worden ze er even bijgepakt door de kinderen. Voordat we aan de slag gingen met spelletjes met een strandbal werd er eerst een strandbal geknutseld.

Strandbal tekening knutselen

DIY grote strandbal tekening

De kinderen versierden op 2 manieren een strandbal. De eerste keer mochten ze met stempels aan de slag wat ze altijd een feest vinden om te doen. Bij sommige kinderen komt er echter meer inkt op de vingers dan op het vel papier haha

strandbal knutselen
strandbal tekening
DIY versier een bal

De tweede keer mochten ze een strandbal versieren met crepepapier. ik maakte een voorbeeld om te laten zien hoe ze de kleuren bijvoorbeeld apart konden opplakken maar ze mochten er ook een vrolijke warboel van maken. Of propjes als ze dat wilden. Eigenlijk zijn dit ook oefeningen met een strandbal maar dan met de fijne motoriek!

Altijd leuk om te zien dat er kinderen zijn die precies het voorbeeld na maken, of gewoon het schaaltje papier om kieperen en zeggen klaar en weer willen spelen of de uitdaging van het propjes maken aan gaan en dat is nog een hele klus met die kleine peuterhandjes.

Het werden in elk geval allemaal verschillende ballen. Terwijl deze lagen te drogen gingen we aan de slag met de spelletjes met een strandbal.

Spelletjes met strandbal voor peuters en kleuters

Naast dat je met strandballen kunt knutselen kun je ook leuke spelletjes met een grote strandbal doen. Thema zomer actief met kinderen

Op Pinterest kwam ik een leuke tekening tegen met oefeningen met een strandbal. Met 5 kinderen tussen de 1,5 en 4 jaar ging ik aan de slag met spelletjes met een strandbal. Ze hadden dolle pret en bleven zelfs netjes op elkaars beurt wachten. Dat had ik niet verwacht maar ze vonden het zo leuk om elkaar ook bezig te zien met de bal en riepen enthousiast naar elkaar: “Je kan het!”

Naast dat je met strandballen kunt knutselen kun je ook leuke spelletjes met een grote strandbal doen. Thema zomer actief met kinderen
oefeningen met een strandbal Naast dat je met strandballen kunt knutselen kun je ook leuke spelletjes met een grote strandbal doen. Thema zomer actief met kinderen
oefeningen met een strandbal

De makkelijkste oefening was natuurlijk liggen met de bal op de grond. Die konden ze allemaal. Net zoals rollebollen op de bal. Dat vonden ze trouwens erg leuk om te doen! 

kind op opblaasbal

In plaats van springen op de bal liet ik ze zitten op de bal om ongelukken te voorkomen. Het enige wat ze allemaal niet lukte was op de grond liggen en de bal met de voeten de lucht in houden. Dat is natuurlijk ook best wel moeilijk! De spelletjes met een strandbal waren een groot succes hier.

strandbal diploma Naast dat je met strandballen kunt knutselen kun je ook leuke spelletjes met een grote strandbal doen. Thema zomer actief met kinderen

Hierna mochten ze hun diploma’s kleuren en ging ik aan de slag om alles zodanig uit te knippen dat het op 1 vel A4 zou passen.

Sport en spel met de oefeningen met een strandbal! Plezier gegarandeerd.

Nog meer activiteiten en spelletjes met een strandbal

Er zijn tal van leuke activiteiten die je met een strandbal kunt doen om kinderen te vermaken op het strand, in de tuin of op een grasveld. Hier zijn enkele ideeën voor spelletjes met een strandbal:

  1. Strandbalvoetbal: Verdeel de kinderen in teams en speel een informeel voetbalspel waarbij ze de strandbal moeten schoppen in plaats van een normale voetbal.
  2. Strandbalrace: Organiseer een race waarbij kinderen de strandbal tussen hun knieën moeten klemmen terwijl ze naar een bepaald punt rennen. Wie het eerst aankomt, wint!
  3. Strandbalvolleybal: Zet een eenvoudig volleybalnet op en speel een lichtere versie van volleybal met een strandbal. Dit maakt het gemakkelijker voor kinderen om de bal over het net te krijgen en het zorgt voor veel plezier.
  4. Strandbal hooghouden: Laat de kinderen in een cirkel staan en probeer de strandbal zo vaak mogelijk in de lucht te houden door hem met hun handen of voeten aan te raken. Wie kan de bal het langst hooghouden?
  5. Strandbalwatergevecht: Vul een emmer met water en gebruik een strandbal om elkaar nat te spetteren. Een watergevecht kan voor veel lachende gezichten zorgen!
  6. Strandbal estafette: Verdeel de kinderen in teams en organiseer een estafette waarbij ze de strandbal tussen hun handen moeten doorgeven terwijl ze naar een bepaald punt rennen. Het team dat als eerste klaar is, wint.
  7. Strandbaldans: Zet vrolijke muziek op en laat de kinderen in een cirkel staan. Gooi de strandbal in het midden en laat ze de bal rondpassen terwijl ze dansen. Als de muziek stopt, is de persoon met de bal in zijn handen af.
  8. Strandbalbowlen: Zet een aantal plastic flessen of kegels op en gebruik de strandbal als bowlingbal. Laat de kinderen van een afstandje proberen de flessen om te gooien.
  9. Strandbalhindernisbaan: Creëer een leuke hindernisbaan op het strand of in de tuin waar kinderen onder, over en rond obstakels moeten manoeuvreren terwijl ze een strandbal met zich meedragen.
  10. Strandbalschilderij: Geef elk kind een strandbal en een aantal verfkleuren. Laat ze de strandbal met hun handen beschilderen en rollen om kleurrijke kunstwerken te maken.

Het belangrijkste is om te zorgen voor een veilige omgeving en ervoor te zorgen dat de activiteiten passen bij de leeftijd en het niveau van de kinderen. Met deze leuke ideeën kunnen kinderen zich zeker vermaken met een eenvoudige strandbal!

Andere blogs die handig zijn in de zomer

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ellen

Tuesday 12th of May 2020

Hoi! Heb je het werkblad met oefeningen ook digitaal beschikbaar? Ik zou daar graag een aantal andere peuters blij mee maken.

ellen

Tuesday 12th of May 2020

Sorry helaas niet. Toen was ik nog niet bezig met handig nadenken hahaha

Nicole Orriëns

Tuesday 23rd of August 2016

Ik vind het leuk om te zien hoeveel verschillende manieren er zijn om die strandbal te versieren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.