Motorische angst, een variant van normaal

Wat doe je als je merkt dat je kind anders is dan de meeste andere kids? In het begin eigenlijk heel weinig. Ik als moeder hoopte dat het fases waren en dat het wel zou bijtrekken. Mijn dochter ontwikkelde zich namelijk normaal totdat het moment van loslopen en praten “moest” komen. Dit bleef namelijk uit. De bemoedigende woorden van het komt wel, werden steeds zachter. En in het ziekenhuis kwam daar een stempel: Motorische angst.

Eerste levensjaren

Zoals gezegd ontwikkelde mijn oudste dochter zich normaal. Ze had als baby wel een voorkeurshouding, maar dit werd verholpen door een fysiotherapeut aan huis. Toen het loslopen uitbleef en ook het spreken zijn we uiteraard naar het consultatiebureau gegaan. Hier werden we goed geholpen en kwam dezelfde fysiotherapeut weer terug aan huis.

Ze was altijd vrolijk, sliep en at goed. De signalen waren onduidelijk en gemixt en de specialisten wisten zich eigenlijk geen raad met haar. Want ze kon wel degelijk lopen alleen hield “iets” haar tegen. En dat iets daar kon niemand een vinger opleggen. Ook bezochten we regelmatig de logopedist inmiddels. We hebben ons uiteindelijk laten doorverwijzen naar de kinderarts in het ziekenhuis.

Bezoek kinderarts

motorische faalangst spelen met klei

Ik was erg gespannen in het ziekenhuis. Wat is er met mijn dochter? en welke stempel gaan we krijgen? Is ze wel gezond? Dit en nog honderden vragen spookten door mijn hoofd. De ene na de andere test werd gedaan bij haar door de fysiotherapeut van het ziekenhuis. Verbazingwekkend genoeg deed ze alles eigenlijk best goed. Ze deed wat ze moest doen alsof ze aanvoelde dat het nu echt belangrijk was om te laten zien wat ze kon.

De laatste onderzoekjes deed de kinderarts zelf en al vrij snel gaf hij aan dat hij het wist. “Bent u bekend met Motorische angst ?”Nee dat waren we niet. Toevallig was onze kinderarts er wel mee bekend en heeft ons haarfijn uitgelegd wat het inhoud. Hij was heel kalm en rustig, zag geen reden tot onbezorgdheid en sprak de inmiddels vaak gebruikte woorden door ons: “Uw kind is een variant van normaal”.

Wat ze nodig heeft is tijd, de juiste specialisten en vertrouwen van de mensen om haar heen. School zou de juiste impuls moeten geven en dan komt het helemaal goed.

motorische faalangst springen op straat

Motorische angst

Wat is het nou precies? In haar hersens worden nog niet de juiste verbindingen gemaakt. Daarbij is haar evenwichtsorgaan nog geen vriendjes met haar hersens. Dit alles zorgt voor een angst naar motorische handelingen. Zowel in de grove als fijne motoriek en hier hoort ook spraak bij. Bij onze dochter uit het zich vooral in onzekerheid. Ze denkt teveel na bij elke handeling die voor anderen vanzelf sprekend is. En door dat nadenken wordt ze onzeker, ziet ze gevaar in dingen en dit remt haar in alles.

Door de jaren heen zijn we er ook achter gekomen dat verbindingen in haar hersens niet vanuit haarzelf geactiveerd worden. Hiervoor is een trigger nodig. Zo werd ze bijvoorbeeld op haar eerste basisschool getest op haar rijmvermogen. Dit kon ze niet, was nog nooit in haar opgekomen. En daar werd ze op afgekeurd. Maar door die test werd het rijmvermogen geactiveerd met als resultaat dat ze non stop bezig was met rijmen erna. Alleen het kruisje van niet kunnen had ze al achter haar naam. Die school bleek ook niet goed bij haar te passen en we zijn geswitched van onderwijs.

Prikkelgevoelig

Wat ook niet goed samengaat met haar Motorische angst is dat ze prikkelgevoelig is. Niet overgevoelig, maar heel alert. Alles ziet ze, slaat ze op en heeft ze vragen over. En die vragen kunnen best ook weken later pas komen. Met een karakter van kat uit de boom kijken, is het best een lastige puzzel soms. Maar stukje bij beetje begint ze haar achterstand in te halen. Haar nieuwe school helpt enorm en ze blijft gelukkig heel blij.

Inmiddels is ze 6 jaar geworden en begrijp ik haar steeds beter. Met de juiste factoren ontwikkelt ze zich prima. Ze is een variant van normaal en samen komen we er wel. Met een eigenwijs -totaal niet onzeker en angstig-zusje van 1 in huis, een behulpzame papa en de juiste specialisten hebben we onze weg voor nu gevonden.

Meer informatie over Motorische angst

motorische faalangst kind hangt in randstadrail

Ik zou graag linken naar meer informatie maar dat is eigenlijk niet te vinden op internet. Ik kan alleen linken naar mijn eigen blog waar het verhaal nog eens uitgebreider en in andere woorden staat. Als er vragen zijn kan dat hieronder of via mijn site.

Dit kleine stukje informatie vind ik ook wel interessant. Faalangst komt namelijk wel dicht in de buurt van wat ik ervaar. Bang ook om iets fout te zeggen, bang om een fout te maken en te vallen.

Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.