Skip to Content

Welke sport kies je voor een kind? Een blog van ballet tot voetbal

Er komt een moment dat je kind graag wat extra’s doet naast school. Soms begint dit al vroeg en vanuit ouders. Soms komt het echt vanuit het kind zelf. Dan is het weer iets wat een kind graag doet, maar soms ook iets wat een noodzakelijke aanvulling is op de ontwikkeling. Vroeger was het heel erg genderbepalend wat een kind ging doen. Jongens gingen op voetbal en meisjes op ballet en paardrijden. Maar de wereld veranderd, en in dit geval kan ik daar alleen maar heel erg blij om zijn! Maar welke sport kies je voor een kind?

Welke sport kies je voor een kind?
Image van Bob_Dmyt via Pixabay

Vrouwenvoetbal

Ik vind het zo mooi dat de laatste jaren het vrouwenvoetbal zo groot is geworden. Waar de mannen niet ver kwamen, zo hebben we gejuicht als land voor onze oranje leeuwinnen! Vrouwenvoetbal is spannend en inmiddels gewoon bijna normaal. In Nederland bestaat tegenwoordig ook een heuse betaald voetbal afdeling voor Vrouwen: De Pure Energy Eredivisie Vrouwen. In deze competitie strijden de damesteams van oa Ajax, Feyenoord, Heerenveen voor de titel. Enorm populair aan het worden. Laat je dus niet leiden door oude rollenpatronen. Welke sport kies je voor een kind? Voetbal voor meisjes die dit willen is een prima keuze.

En als je het alleen wilt volgen en wilt aanmoedigen is dat natuurlijk ook prima. Je kan tegenwoordig heel simpel de tussenstanden voetbal online volgen. Welke sport kies je voor een kind? Als dat geen voetbal is, kan je gewoon lekker vanaf de bank toch alles volgen wat er speelt.

Aanvulling op ontwikkeling

Een sport als aanvulling op de ontwikkeling van je kind kan een heel goed idee zijn. Mijn oudste dochter had motorische angst waardoor ze heel onzeker was over haar lichaam. En over wat haar lichaam allemaal kon. Welke sport kies je dan voor een kind? Ik heb toen geen sport als aanvulling gekozen. Waarom niet? Ze liep achter op leeftijdsgenootjes en een echt specifieke sport zou haar nog onzekerder maken. Maar we hebben wel gekozen voor speelse bewegingstherapie wat haar goed deed. Ook werd er op haar eerste basisschool euritmie gegeven, dit is bewegen op verhaal en muziek.

Inmiddels gaat het heel goed en zijn we naar een andere basisschool gegaan waar twee keer per week echte gym wordt gegeven. Ze geniet hiervan en trekt zich op aan haar klasgenootjes en aan de fijne docenten! Bij haar groeit nu vaker de vraag of ze op een sport mag! Dit mag ze zeker van mij maar ze mag zelf kiezen. Inmiddels is ze geschrokken door een reality programma over ballerina’s. Dus die valt af maar paardrijden en voetbal staan nu beide hoog op haar lijstje. Alhoewel ze stunten op haar BMX fietsje ook erg leuk vindt..

Welke sport kies je voor een kind?

Maar welke sport kies je voor een kind? Vind jij dat er bepaalde gendersporten bepaald zijn? Moeten jongens op voetbal en meisjes op ballet? Er is een storm gaande in genderland. Soms tot frustratie van mensen die het allemaal niet snappen. Gelukkig vaker onder gejuich van mensen die zichzelf meer kunnen zijn. En hopelijk snel vanuit beide kanten niks dan begrip en acceptatie. Een wereld is opgebouwd uit mannen en vrouwen, en alles wat daar tussen en omheen valt. Er is wat mij betreft niks mis met verschillen, het is zelfs noodzakelijk.

Maar die verschillen mogen wat mij betreft uit de personen zelf komen en horen niet opgelegd te worden. Ik voel me een vrouw en heb als kind jaren mijzelf heerlijk gevoeld als mini ballerina met een tutu. Daarna heb ik genoten van meisjesvoetbal. Lekker vies worden en in een team prestaties leveren. En ik voel me nog net zo vrouw. De jongen die bij mij op ballet zat vond ik net zo stoer als de rugbyjongens. Dus op de vraag ‘Welke sport kies je voor een kind’, is voor mij het kind zelf het belangrijkste. Wat kan het en wat wil het.

De keuze is reuze in Welke sport kies je voor een kind?

Er is zoveel keuze, zeker als je bepaalde rollenpatronen weglaat bij de vraag Welke sport kies je voor een kind? Tegenwoordig kan er zoveel: rolschaatsen, buikdansen, skiën, skateboarden, schaken, paardrijden, voetbal, rugby, judo, slacklinen, dansen, ballet, klimmen, hockey, tennis, roeien, zeilen, BMX, trefbal, competitief tikkertje, skeeleren.. en zoveel meer nog. Laat de keuze liggen bij wat passend is bij je kind en het plezier zal ervoor zorgen dat het kind zich ook fijn zal voelen in de gekozen sport!

Ook interessant

Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.