Dagplanner voor kinderen – een handige tool

Gezinnig maakt handige planners en vrolijke kletsboeken. Deze tools helpen ouders met kinderen tussen de 3 en 11 jaar om het gezinsleven soepeler te maken. Normaal gesproken kan de hectiek al pittig zijn, nu in de corona-tijd des te meer. Een dagplanner voor kinderen zorgt voor een prettigere sfeer en bevordert de zelfstandigheid.

dagplanner voor kinderen

Is een dagplanner voor kinderen voor mij geschikt?

dagplanner voor kinderen en slaapklets van gezinnig

Om het thuiszitten in deze corona-tijd te verzachten, biedt Gezinnig gratis producten aan. Dit zijn vier printables, namelijk ‘dagboekklets’ om met je kind in gesprek te gaan en emoties te pijlen. Dan is er ook ’thuisklets’ met 10 activiteiten om de extra thuistijd op een leuke manier in te vullen. En tenslotte ‘kletskaarten’: 4 ansichtkaarten als alternatief voor een bezoekje of speelafspraak. Maar mij gaat het om de ‘dagplanner voor kinderen’ met pictogrammen om eenvoudig een dagplanning te maken. Op deze manier kun je mooi uitproberen of zoiets werkt.

Tijdswinst met een dagplanner voor kinderen

Mijn zoontje vind dit soort dingen gelukkig erg leuk. Hij is drie jaar en zit normaal gesproken in een peuterklas. En omdat ik in de zorg werk, heeft hij in deze corona-tijd de eer om daar ‘gewoon’ heen te gaan. Echter, ik vermijd in de flat waar we wonen de lift nu, omdat ik bang ben om daarin mijn buren te besmetten met het virus. Of zij mij als ik door het contact met coronapatiënten op mijn werk nog niets bij me zou dragen. Maar het kost allemaal veel meer tijd om met de trap te gaan met een peuter. We moeten meer dan 250 treden (enkele reis). Dus iedere minuut aan tijdswinst is van harte welkom. En met deze dagplanner voor kinderen gaan de rituelen nét wat sneller.

Maak er een spel van

dagplanner voor kinderen

De Checkpad is een dagplanner voor kinderen waarop je samen met je kind de dagelijkse taken in de ochtend en avond kunt afstemmen. Zoals zelf aankleden, tandenpoetsen, de schooltas inpakken. Op deze manier bevordert het de zelfstandigheid van je kind. En het is gewoon handig zodat je kind niet elke keer een geïrriteerde stem hoeft te horen wanneer hij/zij vaak iets vergeet. Je hoeft straks niet meer tig keer te roepen of te vragen om zijn jas op te hangen of een huisdier te verzorgen. Met de Checkpad maak je een spelletje van de ochtend- en avondrituelen en zul je merken dat met dit spel iedereen een winnaar is.

dagplanner voor kinderen van gezinnig

Complete dagindeling met de dagplanner voor kinderen

“Mama heeft een nieuw spel, zal ik even laten zien hoe het gaat?” Meteen kwam mijn zoontje naar zijn tafeltje toe en ik liet hem zien wat er allemaal in het doosje zat. Er zitten 54 magneetjes in en de plaatjes die erop stonden, waren meteen duidelijk voor mijn zoontje van 3 jaar. Ik legde hem uit wat de bedoeling was en we kozen wat magneetjes uit die we al hadden gedaan die ochtend. En stuk voor stuk hebben we ze benoemd en hij draaide daarbij zelf het wieltje ernaast een halve slag.

Voorkant voor de ochtend en achterkant voor de middag/avond

De achterkant van de dagplanner voor kinderen was nog over voor wat we nog gingen doen die middag. Het was voor ons allebei eventjes wennen, maar ook voor dagen die we thuis doorbrengen, is het heel handig. Ik kom ook wat meer aan het huishouden toe op vrije dagen, omdat hij kan zien wat ik van hem verwacht. Én op deze manier leert mijn peuter al klokkijken ook, haha. Omdat ik hem elke keer erbij zeg waar de wijzers staan als we het volgende magneetje gaan doen. “Dat vind ik leuk!” heb ik hem een paar keer horen zeggen.

Dagboek voor het slapengaan: ‘Slaapklets voor kleuters’

En na deze dag vol met leuke taken en magneetjes om naar uit te kijken voor hem, lezen mijn zoontje en ik samen het dagboek voor het slapengaan. In ‘Slaapklets voor kleuters’ staan allemaal plaatjes en vragen die je helpen om samen de dag door te nemen. Dat maakt het een behulpzaam boek om de dag gezellig af te sluiten. Op de linker bladzijde staan elke keer 12 dezelfde plaatjes (en één blanco). Je kunt er samen met je kind een paar uitkiezen waar hij/zij dan iets over kan vertellen.

Morgen weer?

Wat heb je allemaal meegemaakt en hoe vond je dat? Mijn zoontje vertelde tijdens de afsluiting van onze dag bij het plaatje ‘binnen spelen’ dat hij de dagplanner voor kinderen een leuk spel vond. Máár morgen wil hij een ander spel doen. Toen ik hem vroeg of hij het overmorgen dan wel weer wilde doen, zei hij: “Nee, ik wil het zaterdag weer doen.” Haha, echt grappig hoe die kinderen de dagen van de week noemen zonder dat ze beseffen wanneer het welke dag is. Met zulke Slaapklets kan mijn (zater)dag al niet meer stuk.

Spelletjes en wegdromen

Op de rechter bladzijde staat steeds wat anders. Zoals een grappig spelletje Apen vlooien of doen alsof je slaapt. Of samen fietsen met de voeten tegen elkaar. En tot slot trucjes om lekker te slapen, een mini-massage bijvoorbeeld of kusjes geven aan mama of met je ogen dicht je voorstellen dat je kunt vliegen… Ik droom zelf ook gelijk even weg. Welterusten!

Specificaties ‘Slaapklets voor kleuters’:

slaapklets voor kleuters gezinnig

Auteur: Michal Janssen |Illustraties: Sabine Wisman | Hardcover | 112 pagina’s

Footer4 nieuw
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.