Vanaf welke leeftijd geef je een eerste mobiele telefoon aan kinderen?

Als juf van groep 7 maak ik veel mijlpalen mee. Zo ook hun eerste mobiele telefoon. Bijna iedereen in mijn klas heeft er eentje. Van de 23 kinderen hebben er 20 een mobiele telefoon. Van die drie heeft er eentje geen mobiele telefoon omdat het kapot is. De rest heeft dus een mobiele telefoon vanwege verschillende redenen, maar vanaf welke leeftijd geef je een eerste mobiele telefoon aan kinderen? En waar moet je op letten? Let op want ik mag ook nog eens 25 euro shoptegoed weggeven!

Waarom een eerste mobiele telefoon? 

Kinderen met een eerste mobiele telefoon.
Photo by McKaela Lee on Unsplash

De meest gehoorde reden dat kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen, is dat kinderen dan kunnen laten weten waar ze zijn. Even bellen of hun locatie delen is zo gedaan. Ook gaven mijn kinderen aan dat ze een mobieltje hebben gekregen omdat ze dingen zelf mochten gaan doen. Alleen naar de voetbal. Een boodschap doen voor hun ouders of lekker buitenspelen met vrienden. Op zich een goed plan. Zo is jouw kind altijd bereikbaar en kan je in de gaten houden waar hij of zij is. Via What’s app kan je kind zijn locatie delen. Erg fijn, want daarop kan je elk gewenst moment zien waar jouw kind is.

Zelfstandig zijn voor een eerste mobiele telefoon

Jongen met een mobiele telefoon
Afbeelding van 7721622 via Pixabay

Hoe ouder jouw kind wordt, hoe meer je ze zelfstandig dingen kunt laat doen. Zelf uit een beker drinken, de eerste keer omkleden of voor het eerst zelf naar school lopen. Allemaal mijlpalen in het leven van je kind. De leeftijd kiezen dat kinderen hun eerste mobiele telefoon krijgen is ook weer een mijlpaal, voor ouders en voor kinderen. De meeste kinderen uit mijn klas mogen zelf naar school lopen en gaan vaak zelf ook weer naar huis. Ik merk dat wanneer kinderen dat gaan doen, ze ook vaak hun eerste mobieltje krijgen. Maar kunnen kinderen er wel verantwoordelijk mee om gaan? 

Verantwoording 

Zo’n eerste mobiele telefoon voor kinderen is een hele verantwoording en wanneer jouw kind die verantwoording kan dragen is hij of zij eraan toe. Heb je een verstrooid kind of is jouw kind nog helemaal niet zelfstandig? Dan zou ik er zeker niet aan beginnen. Een telefoon is niet niks en kinderen kunnen er snel verslaafd aan raken. Spelletje hier, Tiktok daar. En dan heb ik het nog niet eens over het beltegoed. Sommige kinderen hebben nog niet goed het besef dat bellen geld kost.

Wil je het toch uitproberen? Neem een tweedehands telefoon en een prepaid tegoed. Als ze de telefoon kwijtraken is het niet erg en ze kunnen nooit over hun tegoed heen gaan. Dit is een goede optie om mee te beginnen! Wil je toch een leeftijd weten, om een eerste mobiele telefoon aan je kind te geven? Zoals ik het nu om mij heen zien, als juf,  krijgen de meeste kinderen zo rond hun tiende verjaardag hun eerste telefoon. Dat is de leeftijd dat ze over het algemeen zelfstandiger worden en dingen alleenmogen doen.  

Hoesje om een eerste mobiele telefoon te beschermen

Je kind met een eerste mobiele telefoon, zonder een goed hoesje weg sturen is niet heel erg slim. Daarom is het goed om een mooi hoesje uit te zoeken. Vraag mij niet waarom, maar ik heb er twee. ? Eentje die ik gebruik als portemonnee. Handig als ik geen tas bij mij wil hebben, maar wel losgeld, pinpas en mijn telefoon voor handen moet hebben. En de ander is een mooie blauwe dat mijn telefoon goed beschermd en die ik rechtop kan zetten zodat mijn kinderen er een filmpje op kunnen kijken. Op hoesjes-outlet heb je mooie en goedkope hoesjes. Dit hoesje voor de Samsung A10 vind ik zelf erg mooi en ook mijn groep 7 vond dit hoesje “tijdloos”. Haha ja, echt… “Dit hoesje is niet alleen voor oude mensen, hoor juf Joyce.  

screen protector Samsung A70

Voor het scherm kun je speciale screenprotectors kopen. Dit voorkomt krassen en beschermt het toestel een beetje tegen de nodige valpartijen.

Powerbank

Powerbank voor kinderen met een eerste mobiele telefoon

Naast een mooi hoesje heb ik ook een Power Bank. Met mijn dansgroepen nemen wij deel aan wedstrijden door heel Nederland en dan kan ik niet altijd een stopcontact opzoeken. Daarom is zo’n Power Bank geweldig. Op elk moment kan ik mijn telefoon weer opladen. Ook erg fijn voor jouw kind. Ik weet dat kinderen zo de deur uit kunnen gaan en er daarna pas achter komen dat hun batterij bijna leeg is. Een Power Bank hoeft niet heel groot te zijn en past daarom zo in elke zak of tas. Geen excuus meer dat de mobiele telefoon leeg is,

Vanaf welke leeftijd een eerste mobiele telefoon?

Is er dan duidelijk te zeggen vanaf welke leeftijd je jouw kind een eerste mobiele telefoon mag geven? Ik zeg van niet. Elk kind is anders en kan op een andere leeftijd dingen aan. Kijk vooral naar jouw kind. Heeft jouw kind een verantwoordelijkheid gevoel en is die zelfstandig? Dan kan je hem of haar zeker een telefoon mee geven. Kijk ik om mij heen dan zeg ik toch vanaf een jaar of 10. Hoewel ik ook een jongen in mijn klas heb die al vanaf zijn 8ste een telefoon heeft en dit prima heeft gedaan. Kijk naar je kind en volg je gevoel. Succes!

Ik ben erg benieuwd wanneer jullie je kinderen een eigen eerste mobiele telefoon hebben gegeven! 

Lees ook deze blogs

Footer3
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

16 reacties

 1. voor een jarige job is dit kado helemaal top mijn kleindochter maakt er vast graag kans op
  een leuke hoes voor haar telefoon die komt heel erg goed van pas, daar is ze vast mee in haar sas

 2. Ik zou graag een hoesje voor mijn nieuwe iphone of een nieuw hoesje voor mijn tablet, die gaat al jaren mee en begint nu echt gaten te vertonen, dat beschermd dus ook niet meer. Volg je ook op de socials

  • Aaliyah toen ze 7 was aangezien ik er gek v werd dat haar vader me steeds belde op mijn mobiel om haar te spreken.. (hij woont in andere stad). Met haar eigen mobiel kunnen ze appen.
   Plus haar school is in een andere wijk.. de dagen dat we t proberen dat ze alleen naar school gaat (Is niet vaak,want gaat mis steeds), krijgt ze dr mobiel mee of wanneer ik dr moet bereiken qua ophalen (dan kan ik dr bellen mocht ik later zijn) .. Aaliyah heeft een beperking waardoor ik dr regelmatig wil checken waar ze is.
   Ze heeft een 2e handse geen nieuwe en een goed hoesje.. haar toestel is nooit stuk gegaan.

 3. Wat een super leuke actie. Nu zeg ik nog….pas een mobiel als ze naar de middelbare school gaan. Maar op het schoolplein zie je zal in groep 6,7 of 8 met een mobiel. En val je buiten de groep als je hem niet hebt. Dat zou ik als ouder toch een lastige keus vinden. Zeker als jij het niet wil, maar je kind dadelijk de enigste is die er geen 1 heeft. Dan wordt soort van als ouder verplicht om eerder een mobiel aan je kind te geven. Ik loot graag mee.

 4. Wat leuk! Ik waag heel graag een kansje. Ik zou er graag een mooi nieuw hoesje voor uitkiezen voor mijn telefoon.

 5. Ik zou wel graag een nieuwe bookcase willen voor mijn telefoon. Mijn huidige heeft al behoorlijk wat gebruikerssporen …

 6. Super actie! Ik maak graag kans om een nieuwe powerbank aan te schaffen.
  Ik heb alle extra stappen gedaan 🙂

 7. Een nieuw hoesje is nooit weg.
  Over mijn oude is iets gevallen en krijg hem niet lekker schoon.

 8. Ik ga voor een mooi hoesje waar ik ook mijn pasjes in kan doen. De mijne is een beetje (beetje veel) op. Ik moet steeds meer pasjes erin bewaren anders vallen ze eruit. Dus dit tegoed komt goed uit.

 9. En de ander is een mooie blauwe die mijn telefoon goed beschermd

  Een lerares die zulke taalfouten maakt?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.