Skip to Content

Een eerste telefoonabonnement voor je kind

Je ontkomt er niet aan: op een gegeven moment is je kind helemaal toe aan een eigen telefoon. Misschien gebruiken ze eerst een oude telefoon die je zelf nog had liggen in de la. Helemaal prima natuurlijk, want het is niet nodig om gelijk te beginnen met een dure telefoon en/of abonnement. Wat is dan wel handig als eerste telefoonabonnement voor je kind? Kies je voor een prepaid of misschien Sim Only? De kosten wil je waarschijnlijk zo laag mogelijk houden! We geven een overzicht van de mogelijkheden, en tips om het telefoongebruik een beetje in goede banen te leiden. Want dat is hoe dan ook een behoorlijke uitdaging!

Eerste telefoonabonnement pexels-monstera
Afbeelding van Monstera via Pexels

Een eerste telefoonabonnement voor je kind

Als het aan je kind zelf ligt, kiezen ze natuurlijk voor het beste Iphone abonnement. Dat zijn goede telefoons die jarenlang meegaan dus dat is geen onverstandige keuze. Misschien niet het nieuwste of duurste model, maar er is ook genoeg keuze in oudere modellen. Maar het is altijd goed om rond te kijken naar de verschillende mogelijkheden en wat voor telefoon bij de leeftijd van je kind past.

De leeftijd waarop kinderen beginnen met een eigen telefoon wisselt enorm. Soms hebben kinderen uit groep 3 al een mobiel, sommige ouders kiezen ervoor om te beginnen als hun kind naar de middelbare school gaat. Er is geen goed of fout. Wel is het hoe dan ook belangrijk om goede afspraken te maken over de hoeveelheid tijd die je kind er aan besteedt. En het is met name voor jonge kinderen heel belangrijk dat er genoeg tijd over blijft om te spelen en te bewegen!

eerste telefoonabonnement
Afbeelding van Mckaela Lee via Unsplash

Verschillende mogelijkheden voor een eerste telefoon

  • Telefoon met maandabonnement. Kies bijvoorbeeld voor een speciaal Kind Abonnement waarmee je controle houdt op het verbruik van je kind. Een abonnement is er al vanaf 6,50 per maand. Je kunt het abonnement in de loop van de jaren aanpassen en uitbreiden.
  • Prepaid kaart. Voor het eerste gebruik kan een prepaid kaart handig zijn. Want kinderen bellen immers nog niet veel en hoeven ook niet veel mobiel internet te gebruiken. Een vast tarief en op is op, dat is wel zo duidelijk. Een nadeel kan zijn dat het budget per ongeluk heel snel op gaat als ze even een filmpje bekijken buiten de wifi-zone. En als je langere tijd niet opwaardeert, verloopt de simkaart na een half jaar.
  • Sim Only. Bij een Sim Only abonnement betaal je alleen voor het gebruik van een netwerk. Je zorgt zelf voor een telefoon. Het mooie daaraan? Die hoef je dus ook niet maandelijks af te betalen. Dit scheelt je een hoop geld.

Aandachtspunten voor het gebruik van een eigen telefoon

Wij vonden het niet nodig om te starten met een nieuwe telefoon. Want kinderen zijn nou eenmaal niet altijd even voorzichtig. En het is ook niet nodig dat ze het snelste model met een uitgebreid geheugen gebruiken. Een tweedehands telefoon met een Sim Only abonnement is een goedkope en simpele optie voor een kind.

De kosten zijn in ieder geval iets om kinderen bewust van te maken. Mobiel internet is nou eenmaal erg duur. Het is belangrijk om daar al bij het kiezen van het eerste telefoonabonnement over te praten met je kind. Want er zijn steeds meer jongeren die schulden hebben en daar spelen dure abonnementen vaak een rol bij. Spreek af wat kinderen zelf bijdragen aan hun telefoonabonnement.

sparen voor kinderen geld spaarpot
Besteed aandacht aan sparen en de waarde van geld!

Een mooie leeftijd om te beginnen met een telefoon kan bijvoorbeeld 10 jaar zijn. Dan hebben ze wat meer inzicht in de waarde van geld. Dan gaan ze ook steeds vaker zelfstandig ergens naar toe. Dus dan is het fijn als ze bereikbaar zijn en dat ze jou ook kunnen bereiken als er iets is! Je kunt eventueel starten met een abonnement waarmee ze alleen kunnen bellen. Internet gebruiken buitenshuis is duur, en eigenlijk niet noodzakelijk voor kinderen op de basisschool.

Stel duidelijke regels op!

Hoe houd je het telefoongebruik een beetje binnen de perken? Begin direct met goede afspraken, zodra je kind start met een eigen telefoonabonnement.

  • Stel in hoelang je kind gebruik mag maken van de telefoon. Ook per app kun je hier onderscheid in maken. Een app als TikTok is voor kinderen vrijwel onmogelijk om zelf te begrenzen dus stel een maximale tijd in.
  • Geef uitleg over privacy. Filmpjes of foto’s die je online deelt kunnen immers ontzettend snel verspreid worden. Ook kunnen er mensen zijn die zichzelf anders voordoen en verkeerde bedoelingen hebben.
  • Maak vooral duidelijke afspraken: geen telefoons aan tafel, niet mee naar boven voor het slapen gaan, geen telefoon in het verkeer. Stel consequenties op als de regels overtreden worden. En houd je er zelf ook aan! Want het goede voorbeeld geven is het belangrijkste wat je kunt doen om kinderen iets aan te leren.

Het lastige met telefoons en apps is dat ze ervoor ontworpen zijn om je zolang mogelijk online te houden. Dat geldt voor volwassenen maar helemaal voor kinderen, wiens brein nog volop in ontwikkeling is. Zij vergeten nóg makkelijker de tijd en kunnen volledig in beslag genomen worden door hun mobiel. Maar voor de gezondheid is het behoorlijk nadelig als ze daardoor bijvoorbeeld te laat gaan slapen. En in het verkeer is het ronduit gevaarlijk. Dus een uitdagende maar belangrijke taak om het schermgebruik te begrenzen!

Lees meer informatie over Veilig Online Opgroeien op de website van de Consumentenbond. Aangezien kinderen steeds meer tijd online besteden is het belangrijk dat dit veilig gebeurt, en dat je als ouder weet wat ze doen!

Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.