Gezonde traktatie school of kinderdagverblijf een lijst met 15 tips

Wat een feest, je kindje is jarig! Althans naast feest is het ook heel veel geregel.. Cadeaus, taart, versieren, feestjes en een traktatie. Het begint al op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. En daarna vanaf 4 jaar op school. Een traktatie is iets waar een kindje trots op is en waar iedereen wel naar uitkijkt. Aan de andere kant maak je iets voor een groep en kan je nooit iedereen tevreden stellen. Ik hoop met mijn Gezonde traktatie school, je op ideeën te brengen en het wat makkelijker te laten verlopen. Met maar liefst 15 tips!

In deze blog Gezonde traktatie school, een lijst met leuke tips met 15 ideeën om te trakteren! Kinderdagverblijf en klas peuterspeelzaal klei

Informatie inwinnen school of kinderdagverblijf over gezonde kindertraktaties

Check eerst wat dingen van de groep waar je gaat trakteren. Hoeveel kinderen zijn er, zijn er allergieën of bepaalde zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Ook is het goed om te checken wat het voedingsbeleid is. Tegenwoordig zijn er steeds meer gezonde richtlijnen binnen instanties. Soms kan dat vervelend overkomen, maar met zoveel verjaardagen is het wel goed dat er rekening mee gehouden wordt. Zeker bij de allerjongsten heeft het eten van suiker en kleurstoffen vaak gevolgen voor de rest van de dag op een groep. Daarnaast kan gezond ook echt leuk, lekker en makkelijk zijn. Dat laat ik zo zien met mijn Gezonde traktatie school, een lijst met 15 leuke tips.

Op een verjaardag kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor roze of paarse noedels met gehaktballen! Super leuk en gezond!

Gezonde traktatie school of kinderdagverblijf kiezen

Je hebt je informatie dus dan is het tijd om te kiezen wat je gaat maken of trakteren. Internet en voornamelijk Pinterest is een goede inspiratiebron. Kies iets wat bij je kindje past of wat je zelf fijn vind om te maken. Denk ook na over de voorbereiding. Moet het vlak voor het trakteren gemaakt worden of kan het al eerder gemaakt worden zodat het op de dag zelf klaar staat. Buiten allergieën om zou ik niet teveel proberen te denken voor andere kinderen. Soms vinden ze alles lekker en soms juist niet. Daar valt bijna geen voorbereiding op te treffen met gezonde traktatie school.

Tips voor kindertraktaties vind je dus goed online. Je kan iets te eten trakteren maar denk ook eens aan een klein cadeautje. Er bestaan bijvoorbeeld kleine uitdeelboekjes of kleine diertjes zijn ook leuk om te trakteren. Bij ons in de omgeving zie je vaak een traktatie met een rozijnendoosje en daarbij een speeldiertje. Simpel, van te voren te maken en gezond. Voor de diertjes kan je naar een budgetwinkel of zoek ook eens op Marktplaats; daar wordt veel speelgoed aangeboden voor een leuke prijs!

Creatieve traktaties

Je kunt ook kiezen voor creatieve traktaties waar kinderen nog langer mee kunnen doen. Een eetbare traktatie is zo weg, maar doe je er wat bij om te spelen of knutselen of te zien groeien, dan denkt het nog lang na over de traktatie van je kind.

leuke traktaties kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en school

En dan is het zover, de dag van het trakteren! Met de juiste voorbereiding kan je lekker genieten. Je kind krijgt mooie kleren aan en straalt van plezier. Vergeet niet om leuke foto’s te maken, of vraag of ze dit doen. Uiteraard check je eerst of dit mag, tegenwoordig mag je niet zomaar andere kinderen fotograferen en vooral niet delen op Social Media. Nog een extra tip voor de kindertraktatie. Ook wel een fijne gedachte dat je eigen kind ook niet zomaar ergens op Social Media voorbij komt zonder dat jij dit weet.

Uiteraard helpt MamaScrapelle je op weg. Met deze tips voor gezonde traktaties op school heb je een tof overzicht.

1. Dieren met Rozijnendoosjes traktatie kinderdagverblijf

In deze blog Gezonde traktatie school, een lijst met leuke tips met 15 ideeën om te trakteren! Kinderdagverblijf en klas peuterspeelzaal klei

Het is zo simpel als diertjes kopen en op een leuke manier een doosje rozijnen eraan bevestigen. Je kan het doosje eventueel inpakken. De diertjes scoor je in een budgetwinkel of via Marktplaats. De rozijnen koop je bijvoorbeeld bij de HEMA en als bindmiddel werkt wol of touw prima.

2. Hartjes vullen met Bellenblaas

In deze blog Gezonde traktatie school, een lijst met leuke tips met 15 ideeën om te trakteren! Kinderdagverblijf en klas peuterspeelzaal klei

Je kan leuke lege items kopen zoals flesjes en hartjes. Bij budgetwinkels of online vind je deze. De gedroogde abrikoosjes van De Kleine Keuken zijn bijvoorbeeld klein genoeg om te gebruiken als vulling. Een leuk klein kaartje eraan, een leuk strikje en een mini bellenblaas en klaar. De mini bellenblaas kan je bij de HEMA kopen.

3. Patatje Mayo bijna gezond 😉 leuke traktaties

In deze blog Gezonde traktatie school, een lijst met leuke tips met 15 ideeën om te trakteren! Kinderdagverblijf en klas peuterspeelzaal klei

Vul een patatzak, bakje of cupcake bakje met patatjes. Je kan de minder gezonde Pomtips van Lays gebruiken; deze lijken net echt! Ga je voor gezond? Dan kies je voor groentechips van Organix of maisboogjes. Als mayonaise kies je een marshmallow. Food2smile heeft suikervrije en allesvrije, maar lekkere in hun assortiment. Een leuk vlaggetje of vorkje erin en klaar.

4. Knijpfruit in gezonde traktatie kinderdagverblijf

ik knijp er even tussenuit In deze blog Gezonde traktatie school, een lijst met leuke tips met 15 ideeën om te trakteren! Kinderdagverblijf en klas peuterspeelzaal klei

Een traktatie die altijd goed is, is knijpfruit! Je hebt verschillende soorten, met én zonder toegevoegde suikers. Kelly kiest er altijd voor één die alleen maar uit fruit bestaat.
Zo’n knijpfruitje is gemakkelijk te personaliseren, je gebruikt een leuke foto van je kind, en plaatst hier bijvoorbeeld de tekst ‘Ik knijp er tussenuit!’ bij. De perfectie tips voor kindertraktaties als je kind afscheid neemt op de peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of gastouder.

In deze blog Gezonde traktatie school, een lijst met leuke tips met 15 ideeën om te trakteren! Kinderdagverblijf en klas peuterspeelzaal klei

Op de site www.printjetraktatie.nl kun je zelfs gratis wikkels voor je knijpfruitje printen, zo heb je meteen een mooi ontwerp en hoef je zelf niet aan de slag. Alleen nog even knippen en plakken ?
Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit regenbogen, eenhoorns, een panda of PawPatrol!

5. Rijstwafel een gezonde traktatie peuterspeelzaal en kinderdagverblijf

In deze blog Gezonde traktatie school, een lijst met leuke tips met 15 ideeën om te trakteren! Kinderdagverblijf en klas peuterspeelzaal klei

Deze traktatie is eenvoudig te maken. Je hebt nodig: rijstwafels (eventueel met yoghurt of een laagje chocola zijn natuurlijk ook erg lekker), blauwe ronde vouwblaadjes, een iets leuks om erop te doen, bijvoorbeeld een badeendje of een plastic bootje.
Ik heb deze bootjes bij de Action gekocht. Zo’n parasolletje past precies door het gaatje van de boot, waarmee je het makkelijk vast kunt prikken en het papier op de rijstwafel blijft zitten. Een eetbaar en speelbaar item met gezonde traktaties op school. Dubbel zo leuk. Maak ze kort van te voren anders wordt de rijstwafel taai.

5. Zakje met iets lekkers leuke traktaties

In deze blog Gezonde traktatie school, een lijst met leuke tips met 15 ideeën om te trakteren! Kinderdagverblijf en klas peuterspeelzaal klei

Heb je niet zoveel tijd, en wil je de traktatie alvast van tevoren klaarmaken, dan is het makkelijk om gebruik te maken van zulke vrolijke monster plastic zakjes die je op Ali Express kunt kopen. Ze zijn niet zo heel groot, dus er gaat niet zo heel veel snoep in, waardoor het niet té ongezond is.
Wij hebben ervoor gekozen om het zakje te vullen met manna en een paar jelly beans. Mijn dochter vond het leuk er ook nog een klein grabbelcadeautje achterop te plakken, zoals een mooie pen, stuiterbal of fluitje.

tips voor kindertraktaties zakjes met snoep

6. Last minute traktatie voor kinderen

tips voor kindertraktaties wafels met poedersuiker

Helemaal weinig tijd? Dan kan dit ook altijd nog! Leg een schaal vol met wafels, strooi hier poedersuiker overheen, wat taartversiering (zoals bijvoorbeeld suikerhartjes, balletjes etc.) en steek er wat vrolijke cocktailprikkers in. Ziet er meteen super vrolijk uit!
Je kunt ook nog een bus slagroom meegeven, dan kan er op school ook nog lekker slagroom op.

7. Dadelhapjes in gezonde traktatie school

Deze dadelhapjes zijn smaakvol en lekker. Je kan ze weer in een cupcake bakje doen met een gezellig vlaggetje. Een dadel, druif en mandarijn kan je best een dag van te voren maken. Halveer de druif wel! Dit in verband met eventuele verstikkingen voor kleinere kinderen.

8. Klavertjes vier met een poezenmasker kindertraktatie

geluk traktatie voor kinderen

Delicia maakte voor haar zoon een speciale geluk traktatie voor de kinderen op het kindcentrum. Met een zwarte kattenmasker en een klavertje vier plantje. De kinderen genoten na afloop lang van het plantje wat mooi uitgroeide! Een leuke tip voor als je kindje op een vrijdag de dertiende gaat trakteren!

9. leuke traktaties sprookjes

Bij Geny trakteert kun je een leuk traktatiekoffertje laten ontwerpen of uitzoeken. Thuis even in elkaar plakken en vullen met wat gezonds of speelgoed. En je hebt een tof en origineel iets als gezonde traktaties op school.

diy thema sprookjes tips voor kindertraktaties gezonde traktaties op school

10. Zelfgemaakte stiften kindertraktatie

Crayola Mini Neon Scented Marker Maker tips voor kindertraktaties

Misschien vind je het wel leuk om samen met je kind stiften te maken van Crayola. Zo heeft je kind ook een eigen aandeel in de traktatie! En dit is uiteraard een erg goede tip in gezonde traktaties op school. Er word immers niks gegeten als het goed is.

11. Piratentraktatie in gezonde traktatie school

Piraten feest tips voor kindertraktaties gezonde traktaties op school

Zijn er geen strenge eisen over de gezondheid van de traktatie dan is een leuke tip voor kindertraktatie om deze piraten te maken.

Erg leuk gemaakt van kleine eierkoeken, dropveter, smartie en een snoepje. Sommige kinderen lusten nog geen drop, maar het was wel erg leuk om de dropveter uit te rollen en in kleine stukjes te breken.

12. Persoonlijke naam sleutelhangers voor kindertraktatie

Verschillende teksten lettersleutelhanger. naamtraktatie trakteren peuterspeelzaal

Voor de volgende twee tips voor gezonde kindertraktaties is Ellen uren bezig geweest met de voorbereiding. Ze wilde iets unieks trakteren en iets wat kinderen konden bewaren en waar ze ook wel wat aan zouden kunnen hebben.

In groep 1 trakteerde haar dochter naam sleutelhangers. De inkopen daarvoor deed ze op Ali Express. Daar moet je dus wel maanden van te voren mee bezig zijn! Lees ook deze blog van Kelly voor lettersleutelhangers met gelukspoppetjes!

In de winkel van Beadwish store bijvoorbeeld kun je allerlei soorten vierkante letterkralen kopen. en bij NC Beads platte ronde letterkralen. Ze kocht gewoon een bonte mix van alles en bestelde ook wat vrolijk gekleurde kralen mee voor de afwisseling. Ook de sleutelringen en de katoenen draden om te rijgen kwamen bij ome Ali vandaan.

13. DIY Diamant Painting voor kinderen een creatieve traktatie

In groep 2 heeft Ellen groots uitgepakt met een DIY Diamant Painting traktatie met prinsessen en superhelden. Het was wel een hele klus om alles uit te tellen voor de hele klas, maar het was het waard. Al die kinderen die zoet en creatief bezig waren! Bij de leerkracht in de la lag een zak met reserve steentjes voor het geval je toch mistelt of er een paar op de vloer verdwijnen. Een creatieve toevoeging aan onze lijst van gezonde traktaties op school.

Voor ongeveer €3,63 koop je deze 9 superhelden. Omgerekend dus 40 cent per kind. Voor ongeveer €3,60 heb je deze 10 prinsessen. Omgerekend dus 36 cent per kind. Daar bestelde ik voor elk kind nog een bakje, pen en lijmblokje bij. 30 lijmblokjes voor 2 euro. 30 pennen voor 3 euro. 20 bakjes voor 3 euro ( ik had er 10 via de weggeefhoek gekregen). Gripzakjes had ik nog in huis liggen, maar zijn ook niet duur. Per kind een traktatie van 75 cent dus! Maar wel heel wat uren telwerk 😉

14. Kleispinnen voor schoolkinderen leuke traktaties

In deze blog Gezonde traktatie school, een lijst met leuke tips met 15 ideeën om te trakteren! Kinderdagverblijf en klas peuterspeelzaal klei

Deze kleispinnen zijn zeker weten een hit en een perfecte afsluiter voor bij gezonde kindertraktaties op school. Het is geen eten. tegelijk is het ook meteen coronaproof daardoor! Hoe te maken? Check deze blog voor meer uitgebreide uitleg en foto’s: Coronaproof traktaties, een inspiratie voor trakteren op school

15. Stoere banaan in gezonde traktatie school

In deze blog Gezonde traktatie school, een lijst met leuke tips met 15 ideeën om te trakteren! Kinderdagverblijf en klas peuterspeelzaal
Een gezond stuk fruit is perfect als gezonde traktaties. Een banaan of mandarijn leent zich prima door de harde schil om op te tekenen. Maak van een banaan een Minion of boef, een mandarijn een Nemo vis. Op bedenk zelf wat tofs!

Wij hopen dat je met deze flinke lijst aan tips voor gezonde kindertraktaties wat zult hebben en horen het graag als je geïnspireerd bent geraakt!

Nog een paar tips voor gezonde traktatie school

  1. Fruit: Fruit is altijd een gezonde optie en kan gemakkelijk worden omgetoverd tot een leuke traktatie. Maak bijvoorbeeld fruit kabobs, fruit ijsjes of fruit spiesjes.
  2. Groenten: Snijd groenten zoals komkommer, paprika, wortels en tomaten in leuke vormen en serveer ze met een gezonde dip zoals hummus of guacamole.
  3. Popcorn: Popcorn is een gezonde snack als het niet te zout of te zoet is. Maak zelf popcorn en voeg bijvoorbeeld wat kaneel of paprikapoeder toe voor een extra smaakje.
  4. Smoothies: Maak smoothies met vers fruit en yoghurt. Serveer ze in kleine bekertjes met een rietje voor een leuke en gezonde traktatie.
  5. Noten en zaden: Noten en zaden zijn rijk aan gezonde vetten en eiwitten. Maak een mix van noten en zaden en doe ze in kleine zakjes als traktatie.
  6. Gezonde muffins: Maak muffins met volkoren meel, fruit en noten. Voeg eventueel wat honing of ahornsiroop toe voor zoetheid.
  7. Yoghurt: Serveer yoghurt met vers fruit en granola als gezonde traktatie.
  8. Ei muffins: Maak mini-ei muffins met groenten zoals paprika, ui en champignons.
  9. Rijstwafels: Rijstwafels zijn een gezonde en glutenvrije optie. Serveer ze met een gezonde dip zoals hummus of avocado.
  10. Water: In plaats van suikerhoudende drankjes, serveer water in leuke bekertjes met een rietje. Je kunt het water op smaak brengen met fruit, kruiden of komkommer voor een extra smaakje.

Met deze tips kun je gezonde en leuke traktaties maken voor op de basisschool. Het belangrijkste is om te onthouden dat gezonde traktaties net zo lekker kunnen zijn als ongezonde traktaties en dat kinderen ook van gezond eten kunnen genieten.

Lees ook deze blogs:

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.