Zelfgemaakte ijsjes – een recept zonder ijsmachine

Zelf ijsjes maken is zo simpel. Dan wel zonder ijsmachine. Ik vind het altijd onzin om waterijsjes gemaakt van fruit of siroop te kopen. Die kan je namelijk net zo makkelijk zelf maken. Al een paar jaar maak ik ijsjes gemaakt van siroop. Binnen 4 uur heb je dan een heerlijk ijsje. Voor deze blog heb ik mezelf uitgedaagd om nog 2 andere manieren te verzinnen. Bij deze het resultaat. Naast ijsjes van siroop, ook ijsjes gemaakt van yoghurt en ijsjes gemaakt van fruit. Zelfgemaakte ijsjes, zonder ijsmachine dus.

Zelfgemaakte ijsjes van teisseire

Zelfgemaakte ijsjes, zo gezond mogelijk

Deze ijsjes hebben geen toegevoegde suikers, zoveel mogelijk au naturel. Ook omdat fruit van zichzelf al zoet genoeg is vind ik. Door het fruit eerst een beetje te koken komt die natuurlijke zoetheid en smaak ook nog beter tot zijn recht. Voor de zoetheid bij het yoghurtijs voeg ik wat honing toe. Het blijft suiker, maar wel natuurlijk. Vaak wordt bij yoghurtijs slagroom toegevoegd. Dat heb ik in dit recept niet gedaan. Wil je het fris houden, dan maak je dit zonder honing. En wil je juist wel wat zoets bij je fruitijsje? Dan voeg je daar wat honing aan toe. Bij deze zelfgemaakte ijsjes, zonder ijsmachine. Wat je wel nodig hebt is ijsvormpjes. Kortom, op drie manieren zelfgemaakte ijsjes: Van Teisseire siroop, van verse aardbeien en yoghurtijsjes met blauwe bessen. En tot slot nog een stout ijsje met een ‘kick’ voor de volwassenen.

Ijsjes van siroop

Ik ben geen voorstander van siroop, maar voor die van Teisseire maak ik een uitzondering. Deze siroop heeft geen toegevoegde suikers en smaakstoffen (wel extract van Stevia). En dit is bovendien het meest simpele zelfgemaakte ijsje. Er zijn veel smaken Teisseire siroop. Kies degene die je het lekkerste vindt. Voor deze home-made ijsjes heb ik bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Tropical en Casis. Ik vul de ijsvormpjes volledig met siroop. Je kan ook een mix van water en siroop maken. Minimaal 4 uur in de vriezer. Klaar is je zelfgemaakte ijsje!

Teisseire

Ijsjes van vers fruit

zelf ijsjes maken van vers fruit

Bereidingswijze voor 6 ijsjes

 • Spoel 500 gram aardbeien schoon onder de kraan.
 • Snijd daarna de kroontjes eraf
 • Doe de aardbeien in de blender
 • Even laten inkoken, 2 á 3 minuten.
 • Eventueel honing toevoegen.
 • Giet het mengsel in de ijsvormpjes.

Yoghurtijsjes met blauwe bessen

Zelfgemaakte ijsjes

Ingrediënten voor 6 ijsjes

 • 150 gram blauwe bessen
 • 150 gram yoghurt
 • 45 gram honing
Zelfgemaakte ijsjes

Bereidingswijze

 • Spoel de blauwe bessen schoon onder de kraan.
 • Doe de blauwe bessen daarna in de blender
 • Even laten inkoken, 2 á 3 minuten.
 • Eventueel wat honing toevoegen.
 • Meng de yoghurt eventueel met honing
 • Mix daarna de blauwe bessen door de yoghurt. Of volledig of een beetje voor een wat speelser effect.
 • Doe het mengsel daarna in de ijsvormpjes.
 • Zet ze in de vriezer.
yoghurt met vruchten

Zelfgemaakte ijsjes én jam?

Als je na de zelfgemaakte ijsjes nog wat fruit overhoudt kan je van de mix van bijvoorbeeld aardbeien en blauwe bessen heel makkelijk jam van maken.  Je voegt een zakje vanillesuiker toe (ligt er uiteraard aan hoeveel je overhoudt. Zie mijn blog over inmaken. Ik ga nu uit van een restje). Laat dit even kort inkoken ongeveer een kwartiertje totdat het de juiste dikte heeft. In een gesteriliseerd potje (10 minuten koken) en klaar! Geen verspilling.

jam maken

Stout ijsje van Gin & Tonic

gin tonic ijsje

Tot slot nog een stout zelfgemaakt ijsje van Gin & Tonic. Voor de volwassenen. Dit is weer wat nieuws in ijsjesland. Ook dat is makkelijk zelf te maken. Maak je Gin-Tonic zoals je deze normaal zou drinken, bijvoorbeeld 1/3 deel Gin en de rest Tonic. Niet teveel gin, want dan vriest het wat lastiger. Voeg wat rasp van citroen toe. Doe dit in een ijsjesvorm en zet het in de vriezer. Deze ijsjes hebben iets meer tijd nodig. Minimaal 24 uur. Geniet ervan!

Footer4 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 50 jaar, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.