Skip to Content

Juffen en meesterdag 2024 – een dag van de leraar en schoolfeest

Juffen en Meesterdag is een dag waarop we de leraren in het onderwijs in het zonnetje zetten. Het is een dag waarop ouders en leerlingen hun waardering tonen voor de inzet en toewijding van de leraren. Op deze dag worden leraren vaak verrast met cadeaus, kaarten en andere geschenken. Ouders zijn blij met hun bijdrage aan de ontwikkeling en groei van hun kinderen en jongeren.

Wanneer is het juffendag 2024?

Op 5 oktober 2024 is het de dag van de leraar. Ook wel juffendag 2024 genoemd dit jaar. Of hoe ik het liever noem juffen en meesterdag 2024! Want gelukkig zijn er naast heel veel juffen ook veel toffe meesters aan het werk op basisscholen. Maar veel scholen vieren het ook aan het einde van het schooljaar in de zomer.

Feestdag met veel verjaardagen! 

Op juffen- en meesterdag vieren we niet alleen het onderwijs, maar ook de speciale verjaardagen van onze geliefde leerkrachten. “Ja, we lijken wel op dezelfde dag uit hetzelfde onderwijspotje te zijn gekomen,” lachen we vaak. Deze bijzondere dag staat bol van de feestelijkheden en gezelligheid. Het is niet alleen een gelegenheid om de inzet en passie van de juffen en meesters te waarderen, maar ook om de verbondenheid binnen het schoolteam te vieren.

Het is dan ook een dag vol feestelijke activiteiten. Want ook de juffen en meesters trakteren die dag. 

Tips voor een geslaagd schoolfeestje

Het organiseren van een schoolfeestje voor de basisschool kan een uitdagende maar leuke taak zijn. En op juffen en meesterdag wil je de leerkrachten natuurlijk eigenlijk zoveel mogelijk ontzien.  Denk goed na over de timing. Wanneer vier je deze dag? Veel scholen doen dit aan het eind van het jaar. Net in de weken van schoolreisjes, wandelvierdaagses en schoolvoetbaltoernooien. Andere scholen doen dit op de dag van de leerkracht op 5 oktober. 

 1. Begin ruim van tevoren met het plannen van juffen en meesterdag. Zo heb je voldoende tijd om alles goed voor te bereiden.
 2. Stel van tevoren een budget vast en zorg ervoor dat je binnen het budget blijft. Zo weet je zeker dat je niet te veel geld uitgeeft en houd je de kosten onder controle. Dit is een mooie taak voor de administratie en directie van de basisschool. 
 3. Stel een team samen van ouders en ondersteunend personeel die je kunnen helpen bij het organiseren van het feestje. Zo verdeel je het werk en kan iedereen zijn of haar expertise inzetten.
 4. Maak een duidelijke planning voor juffen en meesterdag. Zorg ervoor dat je alle activiteiten, het eten en drinken, de versieringen en andere belangrijke zaken hebt gepland.
 5. Zorg ervoor dat je voldoende vrijwilligers hebt om te helpen bij het feestje. Zo kun je de taken verdelen en verloopt alles soepel. Denk bijvoorbeeld ook aan de overblijfkrachten die wellicht een handje kunnen helpen! 
 6. Overleg binnen je team en met de directeur over het budget. Is er budget gereserveerd voor de dag? Bijvoorbeeld vanuit de vrijwillige ouderbijdrage? Of is het de bedoeling dat je zelf je klas trakteert? Het is verstandig om een vast bedrag aan te houden en niet zelf nog van alles toe te voegen, anders krijg je ongelijkheid binnen de school.
 7. Zorg dat het behapbaar blijft voor ouders. Maak niet te specifieke eisen aan verkleedkleding of het meenemen van spullen, houd het haalbaar voor iedereen.
leerkracht dag van de leraar
Foto door Yan Krukau: via pexels

Tip om kinderen te betrekken bij Juffendag 2024

 1. Geef kinderen zelf een rol in de organisatie. Laat bijvoorbeeld de kinderraad of een feestcommissie meedenken met de volwassenen. Het zijn immers hun juffen en meesters!
 2. Laat de kinderen bijvoorbeeld ideeën aandragen voor de activiteiten of laat ze helpen bij het maken van de versieringen.
 3. Geef oudere kinderen een rol in de organisatie. Groep 8 zit vaak niet meer te wachten op een prinsessenfeest, maar als zij begeleider van een spel zijn of mogen zorgen voor de catering wel. Dan heb je ook minder ouderhulp nodig!
 4. Versier de locatie met de hulp van kinderen. Denk aan ballonnen, slingers en andere feestelijke decoraties. Zo zorg je voor een feestelijke sfeer. 
boeket bloemen cadeau voor juffen en meesters
Foto door Min An: via pexels

Cadeautjes aan de leerkrachten voor juffendag 2024

 1. Geef de klaslokalen van de juffen en meesters een make-over. Help bijvoorbeeld met het ophangen van leuke posters, knutselen van decoraties of planten van nieuwe planten. Dat mag natuurlijk ook op het schoolplein zijn! 
 2. Maak speciale geschenkmanden met items die juffen en meesters leuk vinden. Denk bijvoorbeeld aan hun favoriete thee, snacks, boeken, notitieboekjes en pennen.
 3. Laat de leerlingen dankwoordjes schrijven voor hun leraren en bundel deze in een speciaal boekje dat ze aan de leraren kunnen geven.
 4. Laat de leerlingen een video maken waarin ze hun dankbaarheid en waardering uiten voor hun leraren. Dit kan een persoonlijk en emotioneel gebaar zijn.
 5. Laat alle kinderen een bloem of mooie tak uit hun eigen tuin meenemen. Laat iemand die ‘s ochtends bundelen tot een mooi boeket. Kleine inspanning en kosten, en een fantastische verrassing!

Activiteiten voor een geslaagde juffen en meesterdag 2024

Bied je verschillende dingen aan, zorg dan dat kinderen een stempelkaart krijgen. Voor elke activiteit die ze doen krijgen ze een stempel. Zo heb je een natuurlijk verloop bij de patatkraam, grabbelton, silent disco en luchtkussens! 

juffen en meesterdag dag van de leraar springkussen
Image by Couleur from Pixabay

Buiten activiteiten dag van de leraar

 1. Hebben jullie net een schoolbreed thema gedaan? Of misschien per bouw? Dingen waarbij kinderen verkleed mogen komen scoren altijd goed! Denk bijvoorbeeld aan superhelden ( dat zijn juffen en meesters immers) of Middeleeuwen ( met ridders en prinsessen).
 2. Geef de leraren de mogelijkheid om te ontspannen en zich te laten verwennen met bijvoorbeeld een massage, manicure, pedicure of gezichtsbehandeling. Natuurlijk helpen de leerlingen mee met nagels lakken! 
 3. Geef kinderen de kans om juffen en meesters te onderwijzen in iets waar ze goed in zijn. Laat kinderen bijvoorbeeld hun favoriete hobby of talent delen, zoals tekenen, zingen of dansen. 
 4. Organiseer een sportdag of yogales of een andere sportieve activiteit om de leraren te helpen ontspannen en hun stress te verminderen. Vraag de leerlingen om ideeën en suggesties te geven.
 5. Plan een leuke excursie of uitje, bijvoorbeeld een picknick in het park of een gezamenlijke wandeling. Dit geeft juffen en meesters de kans om te ontspannen en te genieten van tijd buiten het klaslokaal. Koppel hier eventueel een leuke speurtocht aan vast!  
 6. Organiseer een verrassingsfeestje met de hele klas of zelfs met de hele school om de juffen en meesters te bedanken. Maak bijvoorbeeld een mooie banner, zorg voor hapjes en drankjes en plan leuke activiteiten. 
 7.  Regel luchtkussens en ander leuk buiten spelmateriaal waar de kinderen per klas lekker mee kunnen spelen.  

Lees ook deze blogs

silent disco binnenactiviteit juffen en meesterdag dag van de leraar
Image by dittberner from Pixabay

Binnen activiteiten schoolfeestje: 

 1. Een silent disco in de speelzaal! Iedereen geniet van de muziek en de leerkracht geniet in stilte mee! Wat een prachtcadeau voor juffen en meesterdag!   
 2. Is het nou heel slecht weer dan kun je altijd een leuke film opzetten in de klas met popcorn en limonade! Zet in meerdere klassen een andere film op en laat kinderen kiezen waar ze willen zitten.  
 3. In andere klassen organiseer je spelletjes of mogen kinderen hun eigen spellen meenemen. 
 4. Heb je veel kinderen op school die overprikkeld raken dan richt je ook een stiltelokaal in waar ze kunnen mediteren, yoga of een boek kunnen lezen. 3 keer raden in welk lokaal de leerkracht het liefst wil zitten?
 5. Laat kinderen een quiz maken over de leerkrachten. Wie kent ze het best? Bijvoorbeeld via Kahoot.
 6. Laat kinderen raden hoe oud de juffen en meesters zijn. In volgorde van jong naar oud bijvoorbeeld
 7. Organiseer een schminkmogelijkheid. Dit scheelt thuis schminken en geeft iedereen de mogelijkheid om dit te doen. Zo creëer je gelijke mogelijkheden voor elk kind.
juffen en meesterdag dag van de leraar
Photo by S’well on Unsplash

Eten en drinken op juffen en meesterdag 2024

 1. Huur een poffertjeskraam of patatkraam in die voor alle kinderen een lekkere maaltijd maakt!  
 2. Geef juffen en meesters een ochtendverrassing met een lekker ontbijt op bed. Maak zelf een ontbijtmand of laat er een bezorgen. Moeten ze natuurlijk wel gezellig in hun pyjama naar school komen! 
 3. Organiseer een speciale lunch of diner voor de leraren, waarbij je hen trakteert op hun favoriete gerechten en drankjes gemaakt door de kinderen en hun ouders. 
 4. Zorg voor gezonde snacks. Zoute popcorn, tomaatjes, komkommer, paprika, fruit, rijstwafels, soepstengels. Lees ook deze blog over een gezonde monkeyplatter
 5. Houd rekening met kinderen met een allergie. Zorg ervoor dat zij goed in beeld zijn en dat er ook goede alternatieven zijn voor de traktatie. Overleg dit met het kind of de ouders, want het is wel fijn dat wanneer je een (vaak duur) alternatief koopt dat dit ook lekker wordt gevonden. Je kunt ook vragen of ouders iets lekkers willen kopen en dit vergoeden, dan weet je zeker dat je het kind een plezier doet.
juffen en meesterdag dag van de leraar

Traktatie van juffen en meesters voor de kinderen

Niet verplicht maar altijd leuk om een kleinigheidje aan je klas te geven. Bij sites als Lobbes en HEMA kun je altijd leuke traktaties vinden voor een klein bedrag. Bellenblaas, stoepkrijt en geduldigheidsspelletjes doen het altijd goed!
Doe bijvoorbeeld uit de 64 stuks doos stoepkrijt van Crayola om elk een lintje met een persoonlijke bedanktekst. Nu in de aanbieding voor maar 16 euro voor 64 stuks! 

Natuurlijk kun je er ook een grabbelton van maken voor het verrassingseffect. Kinderen hebben gauw genoeg door wat er allemaal inzit en welke vorm het heeft! 

Hopelijk geven deze ideeën je inspiratie voor een geweldige Juffen en Meesterdag!

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.