Tips voor leerkrachten om te ontspannen in de zomervakantie

De zomervakantie is een welverdiende tijd van rust en ontspanning voor leerkrachten. Na een druk schooljaar vol verantwoordelijkheden en uitdagingen is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en te herstellen. Ik las het boek Ontspanning voor leerkrachten en bedacht 33 tips voor leerkrachten om te ontspannen in de zomervakantie. Ben jij leerkracht? Pedagogisch medewerker of ook gewoon nieuwsgierig geworden?

ontspanning voor leerkrachten

Ontspanning voor leerkrachten

Wellicht heb jij net als ik gekozen voor een van de mooiste beroepen ter wereld, leerkracht. Toch voelt het soms niet zo. Veel leerkrachten ervaren stress en vermoeidheid, en er is zelfs een aanzienlijk risico op burn-out. En ja daar kan ik over meepraten met een opleiding, druk gezinsleven, corona-perikelen en mijn prachtige persoonlijkheid heb ik een flinke burn-out gehad. Dit boek is een zelfhulpboek, ontworpen om je direct te helpen bij het verminderen van stress. Het behandelt verschillende aspecten, zoals tijdsmanagement, het vinden van de juiste balans tussen werk en privé, het vergroten van je emotionele intelligentie en het motiveren van je leerlingen. Daarnaast biedt het ook waardevolle inzichten over het omgaan met ouders en collega’s, en leert het je grenzen te stellen.

Met stappenplannen, praktische oefeningen en handige tips biedt dit boek een concrete en persoonlijke aanpak om jezelf sterker en meer ontspannen te maken. Het is bedoeld om jou te helpen je plezier in het zijn van een leerkracht terug te vinden.

Ik vond het een waardevol boek die zeker in de kast blijft staan mocht ik op piekmomenten in het jaar uit balans dreigen te raken.

Wil jij los van onderstaande 33 tips aan de slag met jezelf en te zorgen dat jij in balans bent op een laagdrempelige praktische manier dan raad ik dit boek van uitgeverij SWP zeker aan!

Over de auteur:

Francine Jellesma studeerde kinderpsychologie, promoveerde daarna binnen de kinderpsychologie en maakte vervolgens de overstap naar pedagogiek. Zij probeert een brug te slaan tussen theorie en praktijk. Zij vertaalt wat er uit de wetenschap naar voren komt in gemakkelijkere taal en met concrete voorbeelden. Naast het schrijven van boeken, coacht ze leerkrachten, ouders en kinderen.

Op naar de 33 tips!

ontspanning voor leerkrachten zelfzorg tips yoga
pexels-elina-fairytale

Mindfulness – ontspanning voor leerkrachten

Het beoefenen van mindfulness kan een krachtige manier zijn voor leerkrachten om te ontspannen en innerlijke rust te vinden. Door bewust in het moment te zijn en aandacht te schenken aan gedachten, gevoelens en sensaties, kunnen ze stress verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen. Hier zijn enkele activiteiten die leerkrachten kunnen ondernemen om mindfulness te cultiveren:

 • Reserveer dagelijks wat tijd om te mediteren of mindfulness-oefeningen te doen. Dit kan zittend, liggend of zelfs tijdens het wandelen gebeuren. Focus op je ademhaling, observeer je gedachten zonder oordeel en breng je aandacht terug naar het huidige moment wanneer je merkt dat je afdwaalt.
 • Yoga combineert fysieke beweging met ademhaling en concentratie, waardoor het een uitstekende manier is om lichaam en geest te verbinden. Neem bijvoorbeeld deel aan yogaklassen of ga zelfstandig een yogaroutine volgen. Daarnaast kun je overwegen om deel te nemen aan een yogaretreat, waar je je volledig kunt onderdompelen in de yogapraktijk en mindfulness.

Lees ook deze blogs

Muziek:

Muziek heeft de kracht om emoties op te roepen, te kalmeren en vreugde te brengen. Voor leerkrachten kan het luisteren naar rustgevende muziek of actief betrokken zijn bij muzikale activiteiten een uitstekende manier zijn om te ontspannen. Hier zijn enkele suggesties voor muzikale activiteiten:

 • Creëer een ontspannen sfeer door rustgevende muziek af te spelen. Kies instrumentale stukken, klassieke muziek of ontspannende soundtracks die je kalmeren en je geest tot rust brengen.
 • Als je al een instrument bespeelt, maak dan tijd vrij om ermee te oefenen en te spelen. Als je nog geen instrument speelt, is de zomervakantie een geweldige tijd om er een te leren. Kies een instrument dat je aanspreekt en begin met het verkennen van de basisprincipes.
 • Zoek naar concerten of liveoptredens in jouw omgeving en plan een avondje uit om te genieten van de levendige sfeer en de muziek. Of het nu klassieke muziek, jazz, rock of pop is, het bijwonen van liveoptredens kan een inspirerende en ontspannende ervaring zijn.
hobby metaaldetector
Foto van angellionel via Pixabay

Hobby – ontspanning voor leerkrachten:

Het uitoefenen van een hobby is een geweldige manier voor leerkrachten om zich te ontspannen en hun passies na te streven. Het kan hen helpen om zich los te koppelen van hun werk en te genieten van activiteiten die hen vreugde en voldoening brengen. Hier zijn enkele hobby-ideeën:

 • Pak een penseel, potlood of pen en laat je creativiteit de vrije loop. Schilderen en tekenen kunnen therapeutisch zijn en je in een staat van flow brengen, waarbij je helemaal opgaat in het creatieve proces. Schrijven in een dagboek is ook een uitstekende manier om je gedachten en emoties te uiten.
 • De zomervakantie is een uitgelezen kans om iets nieuws te leren. Misschien wil je een nieuwe taal leren, fotografie verkennen, koken onder de knie krijgen of een muziekinstrument bespelen. Kies iets wat je altijd al hebt willen doen en geef jezelf de ruimte om te groeien en te ontdekken.
 • Naast schilderen en tekenen zijn er tal van andere creatieve activiteiten die je als leerkracht kunt uitproberen. Denk aan breien, haken, houtbewerking, mozaïek of keramiek. Deze handwerkactiviteiten kunnen rustgevend zijn en je in een staat van ontspanning brengen.
 • Begin een blog! Ja dat is mijn hobby ( wel een beetje uit de hand gelopen met een heel blogteam haha). Zeker als jij als leerkracht zelf veel materiaal ontwerpt is het tof om jouw kennis te kunnen delen met andere leerkrachten.

Dit waren de eerste 9 tips voor leerkrachten om te ontspannen. Op naar de rest!

ontspanning voor leerkrachten waterfietsen in giethoorn

Sportief:

Sportieve activiteiten zijn niet alleen gunstig voor de fysieke gezondheid, maar kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Leerkrachten kunnen tijdens de zomervakantie de kans grijpen om actief te blijven en te genieten van sportieve bezigheden. Hier zijn enkele ideeën:

 • Houd jezelf in beweging door regelmatig te sporten. Dit kan variëren van joggen en fietsen tot zwemmen en fitnessen. Kies een activiteit die je leuk vindt en maak er een routine van om actief te blijven tijdens de vakantie. Zelf ga ik altijd lekker fietsen op Terschelling!
 • Zoek mooie wandelroutes in de natuurlijke omgeving in de buurt. Geniet van de frisse lucht, het groen en de rustige omgeving terwijl je je lichaam beweegt. Wandelen kan niet alleen ontspannend zijn, maar biedt ook de mogelijkheid om de gedachten te verzetten en te genieten van de omgeving.
 • Als je in de buurt van water bent, maak dan gebruik van de gelegenheid om te gaan zwemmen, kajakken, paddleboarden of zeilen. Watersporten kunnen verfrissend en verkwikkend zijn, en tegelijkertijd een gevoel van ontspanning geven.
 • Organiseer een potje voetbal, volleybal of een andere teamsport met vrienden. Het samenzijn met anderen en het plezier van een gezamenlijke activiteit kunnen stress verminderen en ontspanning bevorderen.

Lees ook deze blogs

Mascottes Europa-Park
Ed & Edda Euromaus, de mascottes van Europa-Park!

Dagje weg – ontspannende activiteiten voor leerkrachten:

Een dagje weg van de normale routine kan leerkrachten helpen om te ontspannen en nieuwe ervaringen op te doen. Het verkennen van nieuwe plaatsen, genieten van culturele evenementen of simpelweg tijd doorbrengen in een andere omgeving kan verfrissend zijn. Hier zijn enkele suggesties voor dagjes uit:

 • Breng een dag door aan het strand en maak een ontspannen wandeling langs de kustlijn. Adem de frisse zeelucht in, voel het zand onder je voeten en luister naar het rustgevende geluid van de golven.
 • Bezoek een pretpark of een attractiepark en laat jezelf onderdompelen in de spanning en het plezier van de attracties. Laat de innerlijke kinderziel los en geniet van de opwinding die deze parken te bieden hebben.
 • Plan een dagje uit naar een museum, galerie of tentoonstelling. Verrijk jezelf met kunst, geschiedenis of wetenschap en laat je inspireren door nieuwe inzichten en creativiteit.
 • Pak de auto en maak een roadtrip naar een plek die je altijd al hebt willen bezoeken. Verken nieuwe steden, dorpen en landschappen terwijl je onderweg bent. Een roadtrip biedt avontuur en vrijheid, en kan je nieuwe perspectieven geven.
 • Gun jezelf een dagje winkelen en verwen jezelf met nieuwe kleding, accessoires of andere items die je leuk vindt. Dit kan een leuke en bevredigende manier zijn om jezelf te verwennen en te ontspannen.

Lees ook deze blogs

ontspanning voor leerkrachten wandelen in de natuur

Natuur:

De natuur biedt een rustgevende en helende omgeving waarin leerkrachten kunnen ontspannen en zich verbinden met de natuurlijke wereld. Hier zijn enkele suggesties om van de natuur te genieten:

 • Maak wandelingen in het bos, bezoek nabijgelegen parken of breng tijd door in een botanische tuin. De natuur heeft een kalmerend effect en kan leerkrachten helpen om te ontspannen en nieuwe energie op te doen.
 • Plan een kampeertrip en geniet van de rust en stilte van de natuur. Zet je tent op, steek een kampvuur aan en breng de avonden door onder de sterren. Kamperen is een geweldige manier om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en te genieten van de eenvoudige geneugten van de natuur.
 • Huur een boot of een kajak en verken rivieren, meren of de kustlijn. Het rustgevende geluid van het water en de serene omgeving bieden de ideale setting om te ontspannen en te genieten van het buitenleven.
 • Overweeg om vrijwilligerswerk te doen in een dierenopvangcentrum, natuurgebied of park. Door actief bij te dragen aan het behoud van de natuur en het welzijn van dieren, kun je niet alleen ontspannen, maar ook een gevoel van voldoening ervaren.

Lees ook deze blogs

Dat waren al weer 22 tips op naar de rest!

alleen naar de sauna
physiotherapy via pixabay

Ontspanning voor leerkrachten:

Ontspanning is van vitaal belang voor leerkrachten om op te laden en te herstellen van de eisen van het onderwijs. Hier zijn enkele activiteiten die jou kunnen helpen om te ontspannen:

 • Plan een dagje in een spa en laat je verwennen met verschillende behandelingen, zoals massages, gezichtsbehandelingen en lichaamspakkingen. De rustige omgeving en de helende aanraking zullen je helpen om te ontspannen en te revitaliseren.
 • Bezoek een wellnesscentrum waar je kunt genieten van faciliteiten zoals sauna’s, jacuzzi’s en stoombaden. Laat de hitte en het water je spieren ontspannen en je geest tot rust komen.
 • Organiseer een ontspannen picknick in het park met vrienden of collega’s. Breng een kleed mee, bereid wat lekkernijen en geniet van goed gezelschap en de buitenlucht.
 • Ga naar een buitenbioscoop en geniet van een film onder de sterren. Neem je dekens en snacks mee en ontspan terwijl je kijkt naar je favoriete films in de open lucht.

Lees ook deze blogs

ontspanning voor leerkrachten spelletjesavond

Sociale verbinding:

Het onderhouden van sociale verbindingen is essentieel voor het welzijn en de ontspanning van leerkrachten. Hier zijn enkele suggesties om te genieten van sociale interactie tijdens de zomervakantie:

 • Plan ontmoetingen en activiteiten met vrienden, familieleden en collega’s. Organiseer bijvoorbeeld een barbecue in de tuin, een spelletjesavond of een gezamenlijke sportactiviteit. Sociale interactie en het delen van plezierige momenten kunnen stress verminderen en ontspanning bevorderen.
 • Ga naar een comedyshow of een stand-up comedy-optreden. Lachen is een geweldige manier om te ontspannen en stress te verminderen. Geniet van de grappen en het plezier dat deze optredens bieden.
 • Plan speciale tijd met je dierbaren, zoals een romantisch diner met je partner, een dagje uit met je kinderen of een wandeling met je huisdier. Het versterken van je relaties en het genieten van elkaars gezelschap kan een gevoel van verbondenheid en ontspanning creëren.

Lees ook deze blogs

Herfstbladeren natuurjournal

Ontspannen activiteiten voor leerkrachten:

Naast de specifieke categorieën zijn er nog andere ontspannende activiteiten die leerkrachten kunnen ondernemen. Hier zijn enkele suggesties:

 • Kies boeken die je interesseren en die een ontspannen sfeer creëren. Dit kunnen romans, zelfhulpboeken of inspirerende verhalen zijn. Neem de tijd om te ontspannen en jezelf onder te dompelen in de wereld van het geschreven woord. Kijk op StoerLeesVoer voor boekentips
 • Houd een dagboek bij waarin je je gedachten, gevoelens en ervaringen kunt opschrijven. Dit is een therapeutische manier om te reflecteren, je geest te ontladen en jezelf emotioneel te uiten.
 • Maak een afspeellijst met rustgevende muziek die je helpt te ontspannen. Kies instrumentale stukken, natuurlijke geluiden of rustgevende melodieën die je kalmeren en je geest tot rust brengen.
 • Vul het bad met warm water, voeg ontspannende oliën of badzout toe en neem de tijd om te genieten van een rustgevend bad. Laat spanningen wegvloeien terwijl je geniet van de warmte en het kalmerende effect van het water.

Lees ook deze blogs

ontspanning voor leerkrachten

Het is belangrijk dat leerkrachten tijdens de zomervakantie de tijd nemen om te ontspannen en te genieten van activiteiten die hen vreugde brengen. Door te investeren in self-care kun je je welzijn bevorderen, stress verminderen en energie opdoen voor het komende schooljaar.

Wat ga jij deze zomervakantie doen??

footer 8
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.