Koffie en alcohol mixen. Is dat een goed idee?

Op MamaScrapelle hebben wij al vele artikelen over koffie geschreven. Als koffieliefhebbers krijgen we wel eens de vraag of het oké is om koffie en alcohol te mixen. Er zijn tenslotte veel heerlijke drankjes die beide ingrediënten gebruiken. Maar is het wel zo verstandig om twee van ’s werelds favoriete dranken te combineren?

kopje koffie met koffiebonen
pixabay

Door koffie te mixen met alcohol kan je je minder dronken voelen

We kennen het allemaal wel. Na een uitgebreid diner koffie met een aperitiefje. Of dat nu koffie met een likeur ernaast is of een sterkere combinatie van bijvoorbeeld een Irish Coffee. Wist je dat koffie en alcohol mixen je kan helpen om minder dronken te worden?

Alcohol heeft een uitdovende werking op de hersenen, wat het moeilijker maakt om heldere gedachten te formuleren en je coördinatievermogen vermindert. Koffie daarentegen stimuleert de hersenactiviteit, waardoor je meer alert kunt blijven. Door koffie toe te voegen aan een drankje met alcohol vermindert dit de invloed van alcohol op de hersenfuncties, waardoor je langer nuchter kunt blijven en je je niet zo snel dronken voelt.

Daarnaast helpt het toevoegen van koffie ook bij het elimineren van giftige stoffen die door alcohol in het lichaam worden geproduceerd. De cafeïne in koffie helpt bij de vertering van ethanol (alcohol) door het activeren van bepaalde enzymprocessen in de lever en spijsverteringsstelsel. Hierdoor wordt alcohol veilig afgevoerd in het lichaam zonder schade aan organen of gezondheid.

Het mixen van koffie met alcohol is echter geen wondermiddel om dronkenheid te voorkomen. Als je te veel drinkt zullen alle effectieve voordelen alsnog afnemen. Het is erg belangrijk om altijd voldoende water te blijven drinken tussen de drankjes door, zodat je nuchter en gehydrateerd blijft en zo veel mogelijk geniet van eigenlijk alles wat je doet!

Cafeïne en alcohol mixen kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten

Het mixen van cafeïne en alcohol kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Hoewel matig alcoholgebruik in sommige gevallen kan leiden tot een lager risico op hart- en vaatziekten, kan de combinatie van alcohol en cafeïne juist deze kans vergroten.

Wanneer cafeïne en alcohol samen worden geconsumeerd, kan dit leiden tot een verhoogde hartslag en bloeddruk. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen met al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals mensen met hoge bloeddruk of hartproblemen.

Bovendien kan het drinken van cafeïne en alcohol leiden tot een verhoogde kans op uitdroging, wat ook slecht is voor het hart en de bloedstroom. Alcohol en koffie werken als een diureticum, wat betekent dat het lichaam meer vocht uitscheidt dan het binnenkrijgt. Dit kan leiden tot uitdroging, wat kan leiden tot een verhoogd risico op een hartaanval.

Het is belangrijk om de effecten van het samenvoegen van cafeïne en alcohol goed te begrijpen, de negatieve effecten zijn afhankelijk van de hoeveelheid die wordt geconsumeerd en de individuele gezondheidsfactoren van elke persoon. 

koffie en alcohol mixen
Foto door Maria Orlova: via pexels

Je hebt meer kans op een zware kater als je alcohol en cafeïne mixt

Het mengen van alcohol en cafeïne kan de kans op een ernstige kater vergroten. De combinatie van deze stoffen kan namelijk een negatieve invloed hebben op het lichaam en de gezondheid.

Cafeïne heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel, waardoor je je alerter en minder vermoeid kunt voelen. Dit kan ertoe leiden dat je meer alcohol consumeert dan je normaal zou doen, omdat je je minder dronken voelt. Het gevolg is een hogere inname van alcohol dan je lichaam kan verwerken en dit kan een ernstige kater veroorzaken.

Een ernstige kater kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, misselijkheid, braken, vermoeidheid en duizeligheid. Het kan ook leiden tot uitdroging, wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om verstandig te drinken en het mengen van alcohol en cafeïne te beperken.

Als je alcohol drinkt, zorg er dan voor dat je voldoende water drinkt om uitdroging te voorkomen. Het is ook een goed idee om te wachten tot de effecten van de alcohol zijn uitgewerkt voordat je cafeïne consumeert. Zo voorkom je de negatieve effecten van het mengen van deze stoffen op je lichaam en voorkom je een ernstige kater.

koffie en alcohol mixen
Foto door Marilena Baltzaki: via pexels

Drankjes die alcohol en cafeïne mixen bevatten

Er zijn verschillende drankjes op de markt die alcohol en cafeïne mixen. Deze drankjes worden vaak gepromoot als een manier om feestgangers langer wakker te houden en tegelijkertijd een buzz te krijgen van de alcohol. Hieronder volgen enkele voorbeelden van drankjes die alcohol en cafeïne bevatten:

Bier met koffiesmaak

Dit is bier dat is gebrouwen met koffiebonen om het een koffiesmaak te geven. Hoewel dit drankje niet per se veel cafeïne bevat, kan het mengen van bier en koffie de effecten van alcohol versterken.

Wodka-Energy

Dit is een populaire drank onder feestgangers. Het bestaat uit wodka gemengd met een energydrank, zoals Red Bull. De cafeïne in de energydrank kan de effecten van alcohol verminderen, waardoor mensen zich minder dronken voelen. Dit kan leiden tot een hogere inname van alcohol dan ze normaal zouden doen.

Espresso Martini

Espressso Martini is een cocktail die koffielikeur en wodka bevat, geserveerd met een espresso-boon. Hoewel de cafeïne in de koffielikeur niet voldoende is om de effecten van alcohol te verminderen, kan het mengen van cafeïne en alcohol de hartslag en bloeddruk alsnog verhogen en het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Four Loko

Dit is een drank die zowel alcohol als cafeïne bevat en vaak wordt beschouwd als de oorsprong van de trend om alcohol en cafeïne te mengen. Four Loko is een sterk drankje dat bekend staat om zijn hoge alcoholpercentage en cafeïnegehalte.

Het mengen van alcohol en cafeïne kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en onveilige situaties, zoals verminderd oordeelsvermogen en rijden onder invloed. Daarom is het belangrijk om verstandig te drinken en het mengen van deze stoffen te vermijden.

Koffie en alcohol mixen. Is dat een goed idee?

Koffie heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel wat ertoe kan leiden dat je meer gaat drinken dan je normaal zou doen omdat je je minder dronken voelt. Dit kan op zijn beurt resulteren in het drinken van te veel alcohol voor je lichaam om te verwerken, wat kan leiden tot ernstige symptomen van een kater. Bovendien kunnen de diuretische effecten van cafeïne de kans op uitdroging verergeren, waardoor die symptomen nog erger worden. Om deze redenen is het belangrijk om verantwoord te drinken en koffie waar mogelijk niet te combineren met alcoholische dranken.

Als je besluit om beide tegelijk te consumeren, vergeet dan niet om gehydrateerd te blijven en te wachten tot de effecten van de alcohol zijn uitgewerkt voordat je cafeïnehoudende dranken drinkt. Met dit advies in het achterhoofd hopen we dat iedereen verantwoorde beslissingen neemt als het om zijn gezondheid gaat en toch kan genieten!

Lees ook deze blogs

Wanneer mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft
Jenever een Nederlands borreltje
Geschiedenis van vodka

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.