Informatie over vodka – een geschiedenisverhaal

Vodka is een sterke alcoholische drank die gemaakt wordt van aardappelen of graan. Het proces van het maken van vodka is eigenlijk heel simpel. Er wordt eerst een ‘wash’ gemaakt van aardappelen of graan, water en gist. Dit wordt dan gedistilleerd tot er een kleurloze en reukloze drank overblijft. Daarna wordt de vodka gezuiverd met behulp van koolstof en vervolgens gemengd met water tot de juiste sterkte. Je leest nog veel meer in deze blog met Informatie over vodka!

informatie over vodka

Informatie over vodka – hoe wordt het gemaakt?

Vodka wordt gemaakt van verschillende soorten graan, aardappelen of bessen. De meeste vodka’s die je in de supermarkt koopt, zijn gemaakt van tarwe. Vodka kan ook worden gemaakt van mais, gerst en havermout. Aardappelvodka is een beetje anders dan de andere soorten vodka die je kent en is vaak iets duurder. Deze informatie over vodka zal ik verder uitleggen.

Om vodka te maken, wordt het graan of de aardappelen in een grote tank met water geplaatst. Het mengsel wordt dan verwarmd en er worden gistcellen toegevoegd. De gistcellen zetten de suikers in het graan om in alcohol. Na ongeveer 48 uur is het mengsel klaar om te distilleren.

De distillatie is een proces waarbij de alcohol van het mengsel wordt afgescheiden door middel van verhitting. Het resulterende product is een heldere, sterk alcoholische drank genaamd “moonshine”. Moonshine is niet zo lekker en kan giftig zijn als het niet goed wordt gedistilleerd, dus veel mensen besluiten om het nog een keer te laten distilleren voordat ze het bottelen en verkopen als vodka.

De geschiedenis van vodka

Vodka is een populaire drank die overal ter wereld wordt gedronken. Het wordt gemaakt van verschillende ingrediënten, maar de basis is altijd alcohol. In Rusland en Polen is vodka al sinds de middeleeuwen bekend, waar deze sterke drank precies vandaan komt is echter een raadsel.

Het drankje heeft zijn naam te danken omdat vodka grofweg ‘klein watertje’ betekend. Dit staat mogelijk in verband met de middeleeuwse benaming voor sterkedrank, “aqua vitae” ofwel: levenswater. Wist je deze informatie over vodka al?

In de vroege dagen van vodka was de basis alcohol van slechte kwaliteit en zaten er veel overblijfselen in zoals hars en fosfaten. Dit maakte het drinken ervan riskant omdat je makkelijk aan leververvetting kon overlijden of weken in een coma lag van alle giftige stoffen. Om deze reden werd vodka in die tijd vooral gemixt met diverse kruiden en specerijen. De meest populaire mixes waren anijs, kaneel, kruidnagel en pepermunt.

De eerste geschreven vermelding van vodka dateert uit 1405 en is terug te vinden in een document uit Polen genaamd “Sielawa”. Dit stuk beschrijft hoe het drankje werd gemaakt van graan of rogge. Toentertijd was vodka nog niet erg populair. Het duurde tot de 17e eeuw voordat het drankje grootse aantrekkingskracht had op het volk omdat er toen veel betere methodes waren ontwikkeld voor het destilleren van alcohol. Eén van de manieren waarop dit bereikt kon worden was door het gebruik van speciale destillatieketels.

Informatie over vodka de verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten vodka. Je hebt de klassieke vodka die je vaak in cocktails gebruikt, maar er zijn ook veel speciale en unieke vodka’s gemaakt van allerlei soorten ingrediënten. Soms is vodka gemaakt van aardappelen, maar er zijn ook vodka’s die van graan of fruit worden gemaakt.

Er zijn eigenlijk heel veel verschillende soorten vodka, dus er is vast wel eentje die jij lekker vindt! 

Klassieke vodka’s:
– Absolut
– Belvedère
– Grey Goose
– Ketel One
– Smirnoff

Speciale vodka’s:
– Crystal Head (gemaakt van graan)
– Ciroc (gemaakt van druiven)
– Effen (gemaakt van fruit)

Hoe maak je een lekkere cocktails met vodka?

Als je van plan bent om een lekker feestje te houden dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat je alle benodigdheden in huis haalt. Ook die informatie over vodka leg ik je graag uit. Eerst én vooral moet je een goed naslagwerk hebben met recepten waarmee je bovenal leuke cocktails, maar ook andere drankjes kunt maken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om iets simpels zoals een Cosmopolitan of Moscow Mule te maken óf je kiest ervoor om juist iets meer geavanceerds te proberen. Er is ontelbaar veel wat je met vodka kan doen, of je nu houdt van zoet, fruitig of puur, er is altijd wel een cocktail die perfect bij je smaak past. Het is daarbij verstandig om te kijken welke vodka’s erin de aanbieding zijn, je gaat ze tenslotte toch mixen.

informatie over vodka

Vodka aanbieding

Het komt vaak voor dat er vodka aanbiedingen zijn. Doordat je deze sterke drank toch vaak mixt, kan het voor je portemonnee beter zijn om op zoek te gaan naar vodka’s in de aanbieding. Even rondspeuren over het internet en je vindt er al snel een paar.

Vodka aanbiedingen zijn er meestal in een aantal smaken of merken. Soms is het verstandig om voor de prijs te gaan, maar een andere keer is het beter om voor kwaliteit te gaan. Dit hangt natuurlijk af van wat je doel is bij aanschaf en wat je er precies mee wilt maken.

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze blog met informatie over vodka! Lees ook deze blog over jenever

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.