Skip to Content

Dimensies – een driedimensionaal kleurboek

Nu het zomervakantie is, heb ik af en toe weer even tijd om aan de slag te gaan met één van mijn ‘guilty pleasures’. Kleuren! Als de kinderen aan een kleurplaat, tekening of knutsel zitten, kleur ik gezellig met ze mee. Maar dan natuurlijk wel in een kleurboek voor volwassenen. Ik heb nu een heel mooi kleurboek binnen gekregen: Dimensies. En dit is niet zomaar een boek, maar deze heeft driedimensionale kleurplaten!

kleurboek

Kleuren in 3D met ‘Dimensies’

Je ziet het eigenlijk al aan de kaft: dit kleurboek is niet zomaar een kleurboek, maar echt iets bijzonders. Het hert op de voorzijde lijkt gewoon van de kaft af te spatten!
Het kleurboek Dimensies staat vol met handgetekende zwart-wit illustraties om in te kleuren. De creaties van de Franse kunstenaar François Gautier lijken bijna van de pagina af te springen, lopen, kruipen, stromen of knallen! Astronauten zweven door de ruimte, gebouwen exploderen uit hun skylines en wezens poppen op uit landschappen. Door de 3D-tekenstijl van Gautier krijg je het gevoel dat je de objecten op de pagina’s haast kunt vastpakken en dat je, als je even niet oplet, in een pagina kunt vallen. Breng de afbeeldingen tot leven met sprankelende kleuren: dit boek is een kleurervaring die je nog nooit eerder beleefd hebt.

Afwisselende onderwerpen

Hoewel alle onderwerpen van de pagina’s af lijken te spatten omdat ze echt 3D lijken door het gebruik van de schaduwen, hebben de tekeningen in Dimensies verder niet veel met elkaar gemeen. Het is echt een beetje ‘van alles en nog wat’, en dat maakt het juist zo leuk!
Een astronaut, tijger, 3D-vormen, Pinokkio, gebouwen, landschappen, schaakstukken, een doodskop en glas-in-lood raam. De tekeningen zijn super gedetailleerd, en hebben veel kleine vakjes om in te kleuren. De schaduwen zorgen ervoor dat de tekeningen echt tot leven komen. Ik heb zelf gewoon over de schaduwen heen gekleurd, omdat deze dan toch zichtbaar blijven. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf nog meer schaduw toe te voegen.

Kleurplaat

Aan de slag met ‘Dimensies’

Starten in een nieuw kleurboek vind ik toch altijd wel een beetje spannend. Ik werk eigenlijk nooit van voor naar achter, maar begin altijd gewoon met de kleurplaat waar ik op dat moment zin in heb. Ik probeer altijd een beetje uit te testen of de pagina’s dik genoeg zijn, en niet doordrukken. Voor kleurplaten gebruik ik het liefst alcoholmarkers of aquamarkers, en het is dan zo zonde als je op de kleurplaat daaronder allemaal afdrukken of vlekken ziet. Gelukkig zijn de makers van dit kleurboek zo slim geweest om de achterzijde van elke kleurplaat leeg te laten. Ik heb er voor de zekerheid wel een velletje wit papier nog onder gelegd, tegen het eventuele doordrukken, maar dit gebeurt gelukkig helemaal niet! Zo kun je dus met een gerust hard je alcoholmarkers uit de kast halen voor dit kleurboek. Met elke kleurplaat ben je best wel even een tijdje bezig. Er zijn veel kleine details en vakjes. Dat zorgt ervoor dat je echt even goed je aandacht erbij moet houden, maar vooral dat je lekker lang plezier hebt van dit mooie boek!

walvis

Nog op zoek naar meer inspiratie voor toffe kleurboeken? Neem dan ook eens een kijkje bij de andere blogs die ik hierover heb geschreven!

Specificaties ‘Dimensies’

Auteur en illustraties: François Gautier | Uitgeverij: Mus/ BBNC | 9789045327006 | juli 2022 | 96 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.