Spelletjes in het thema sprookjes – een leuke dag voor kids

Vandaag een blog met een verzameling spelletjes in het thema sprookjes. Laatst heb ik een blog geschreven over een prinsessenkinderfeestje, en daarin waren diverse spelletjes beschreven. Wil je een ander feestje geven dan een prinsessenfeestje, dan kun je dit ook makkelijk ombuigen naar het thema sprookjes. Maar ook op andere momenten zijn deze spelletjes natuurlijk leuk! Daarom hier 8 spelletjes in het thema sprookjes.

Wanneer gebruik je deze spelletjes in het thema sprookjes?

Natuurlijk kun je deze spelletjes gebruiken bij een kinderfeestje in het thema sprookjes. Maar ze zijn ook leuk voor een juffendag, kindervakantieweek, familiedag of gewoon op een regenachtige dag.
Ik heb speciaal voor spelletjes gekozen die niet al te ingewikkeld zijn qua voorbereiding of materialen. Sommige materialen heb je misschien niet zelf in huis, maar kun je wellicht ergens lenen, of daar zelf een creatieve draai aan geven.

Spel 1: Rapunzel touwtrekken

Met de lange vlecht van Rapunzel kun je een heel spannend spel spelen: touwtrekken! Twee ploegen moeten het tegen elkaar opnemen. Doe dit bijvoorbeeld 5x. Elke keer als het strikje van Rapunzel (dat in het midden van de vlecht hangt) over de eindstreep komt, verdient dat team een punt.

Spel 2: Roodkapjes koekjes race

spelletjes in het thema sprookjes

Een ander leuk spelletje in het thema sprookjes is Roodkapjes koekjes race.
Roodkapje was een lief meisje. Op een dag ging ze naar haar grootmoeder toe om lekkere dingen te brengen. Maar daar in het bos is de wolf… Welke ploeg of welk kind is het snelst bij oma?
Iedere ploeg krijgt een klein mandje. De kinderen moeten binnen de tijd zoveel mogelijk koekjes met het mandje naar de overkant brengen. Dit gebeurt over een hindernisparcours (bijvoorbeeld een slalom, hoepels etc.) Uiteindelijk moeten de koekjes in een grote mand of bak terecht komen.

Spelletje 3: Appelgooien (Sneeuwwitje)

De boze heks kwam bij Sneeuwwitje langs om een appel te brengen. De kinderen gaan in dit spel zoveel mogelijk appels naar de overkant brengen. Dit doen ze door zich te verspreiden over een lange afstand. De appel wordt telkens naar het volgende kind gegooid of doorgegeven. Het aantal appels dat binnen de tijd zonder te vallen de overkant bereikt is het aantal punten. In plaats van appels kun je natuurlijk ook gewoon een bal met fruit gebruiken!

Spelletje 4: Tafeltje dek je, ezeltje strek je, knuppel uit de zak

In het verhaal van Tafeltje dek je komt een wondertafeltje voor. Dit tafeltje kan zichzelf magisch dekken! Op de foto zie je een voorbeeldtafel, zo moet je de tafel dekken. Alle onderdelen (bijvoorbeeld een placemat, mes, vork, lepel, soepkom, beker, nep eten) moeten precies zo worden neergelegd als op de foto te zien is. Welk kind kan dit als allersnelst?

Spelletje 5 van spelletjes in het thema sprookjes: de kleine zeemeermin

Diep in de zee woonde de kleine zeemeermin Ariël. Als ze zich daar op de zeebodem vervelen, doen ze weleens een wedstrijdje. Misschien kunnen jullie racen zoals de zeemeerminnen? De zeemeerminnen hebben geen benen om te lopen, dus probeer maar eens of je het parcours kunt afleggen door te zaklopen!
Zorg voor 2 zakken en maak een parcours. Zo kunnen 2 kinderen tegen elkaar racen als een zeemeermin.

Spelletje 6: Het vliegende tapijt

Bij spelletjes in het thema sprookjes mag het vliegende tapijt natuurlijk niet ontbreken! Één kind is de fakir. Hij of zij staat op het ‘vliegende tapijt’. Hiervoor gebruik je een oud stuk stof, of bijvoorbeeld een oud dekbedovertrek of juten zak. Aan de voorste 2 punten knoop je een stevig touw vast. De bedoeling is dat de fakir naar de overkant komt. Dit kan als de andere kinderen het tapijt vooruit trekken, terwijl de sultan steeds opspringt. Hier zullen ze dus goed voor moeten samenwerken!

spelletjes in het thema sprookjes

Spelletje 7: Pinokkio

Pinokkio staat natuurlijk bekend om zijn hele lange neus! Bij dit spelletje in het thema sprookjes moet je heel voorzichtig te werk gaan. Op de grond ligt een afbeelding van Pinokkio. Op de plek van zijn neus ga je proberen een zo hoog mogelijke neus te stapelen van blokjes. Hiervoor kun je houten bouwblokjes gebruiken. Hoe hoog kan de neus worden voordat deze omvalt?

Spelletje 8: De put van vrouw Holle

Het sprookje van vrouw Holle draait natuurlijk om de put. Daar gaan de kinderen bij dit spel proberen iets in te mikken! Op een afstandje staat een put (dit kan een emmer zijn of grote bak). De kinderen proberen vanaf achter de streep de munten (of balletjes, pittenzakjes etc.) in de put van Vrouw Holle te mikken.  Hoeveel dingen kunnen de kinderen in de put mikken?

spelletjes in het thema sprookjes

Lekker gezellig samen bezig zijn met deze spelletjes in het thema sprookjes

Het belangrijkste bij deze spelletjes in het thema sprookjes is natuurlijk het samen bezig zijn. Je kunt deze spelletjes echter allemaal ook eenvoudig ombuigen, zodat ze ook een wedstrijdelement hebben, of juist niet…. De spelletjes zijn eenvoudig makkelijker of moeilijker te maken, door bijvoorbeeld de afstand groter te maken of meer hindernissen toe te voegen. Wij zijn heel benieuwd wanneer jullie deze spelletjes gaan gebruiken!

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly, getrouwd en moeder van twee dochters van 6 en 8 jaar. Ik werk 3 dagen per week als kleuterjuf. Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Natuurlijk ben ik als juf gek op kinderboeken. Als gezin doen we het liefst zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar: spelletjes, knutselen, uitstapjes en weekendjes weg.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.