Skip to Content

relaxte vakantie – een zomervakantie met kinderen tips

De zomervakantie staat alweer voor de deur. Na een onrustig en bijzonder schooljaar zijn de meeste kinderen er wel aan toe. Vaak zijn de laatste weken ook nog eens hectisch. Met bijvoorbeeld verjaardagen, kinderfeestjes of misschien zelfs een schoolreisje. In ieder geval kan de spanning en onrust best wel zorgen voor korte lontjes. En niet alleen bij kinderen, maar ook veel ouders zullen dit herkennen. Dus tips voor een relaxte vakantie zijn vast en zeker welkom.

De zomervakantie staat voor de deur! Wat zijn praktische en fijne tips voor ouder en kind voor vermaak, balans en een relaxte vakantie?
Afbeelding van นิธิ วีระสันติ via Pixabay

Natuurlijk is vakantie fijn om bij te komen. En hopelijk heb je zelf ook een aantal weken vrij van werk. Maar het is vaak ook een beetje wennen. De balans is zoek, er is een ander ritme en er is misschien ook wel opgewonden spanning voor een komende vakantiereis. Hoe kun je samen met je kinderen echt tot rust komen? Hoe geef je kinderen die bewuste aandacht die ze extra nodig hebben? Een paar simpele tips voor vermaak, rust en een relaxte vakantie.

Hoera vakantie!

Zomervakantie is heerlijk! Eindelijk geen eisen of dingen die moeten. Maar met opgroeiende kinderen in huis die een pittig schooljaar hebben gehad kan zo’n vakantie ook een bron van ergernis en frustratie worden. Zij vinden het immers helemaal prima om in de ochtend de tablet te pakken, daarna ook nog even wat TV te kijken en vervolgens ’s middags de Playstation aan te zetten. No problem! 

Ze denken daar erg gelukkig van te worden. Maar vaak werkt dat toch averechts. Want kinderen hebben natuurlijk beweging en frisse lucht nodig. Ze moeten spanning en energie kwijtraken door actief bezig te zijn. En een klein beetje structuur is ook wel handig. Dus hoe kun je dit als ouder aanpakken? Hoe houd je het zelf ook een beetje vol? Want ook veel ouders hebben het afgelopen schooljaar een pittig jaar gehad. Misschien is een beetje tijd voor jezelf ook wel nodig. Dus we verzamelen een aantal fijne tips, voor ouder en kind, voor een relaxte vakantie.

Tips voor een relaxte vakantie met bewuste aandacht

  • Gebruik de eerste week van de vakantie om even lekker bij te komen. Te wennen aan het vakantieritme. Vaak komen vermoeidheid en spanning juist om de hoek kijken als je tot rust komt. Dus goed om daar rekening mee te houden. Na een aantal dagen herstelt de energie vaak weer en kun je weer wat meer doen.
  • Geef 1-op-1 aandacht. Dagelijks even bewuste en positieve aandacht is voor kinderen heel belangrijk. Samen een spelletje, lezen of knutselen is goed genoeg. En het hoeft ook niet lang te duren. Soms is het lastig om iets te verzinnen, en misschien lukt het niet iedere dag, maar je inzet loont echt.
  • Ga voor balans in activiteiten. Van ontspannend naar inspannend. Van binnenshuis naar buitenshuis. Afwisseling in activiteiten is fijn, maar het is vooral belangrijk dat het in balans is. Dus je hoeft niet altijd ergens naar toe, en het hoeft niet altijd iets te kosten. Houd het simpel!
  • Een belangrijk tip om als ouder in balans te blijven: plan alleen of samen tijd in. Vraag tijdig hulp en oppas. Dat is één van de belangrijkste tips voor een relaxte zomervakantie. Je moet het toch een beetje zien vol te houden. Het is zeker ook heerlijk om niet te veel op de klok te hoeven letten, en om te genieten van de kinderen om je heen. Maar het kan ook pittig zijn, zeker als een baan of huishouden ook nog aandacht nodig hebben.
De zomervakantie staat voor de deur! Wat zijn praktische en fijne tips voor ouder en kind voor vermaak, balans en een relaxte vakantie?

Meer tips voor balans en een relaxte vakantie

  • Maak een schema of afspraken over schermgebruik. De verleiding is groot om de boel de boel te laten. Maar kinderen wennen daar snel aan, en creëren zo een verwachting. Plan 1 of 2 dagen eens out-of the box zonder regels. Maar spreek voor de andere dagen af hoe lang kinderen met een scherm mogen zitten. Kijk eens voor informatie en tips bij onze boekreviews van Mijn Gamende Kind en Game Over. Want discussies over schermgebruik zorgen voor alles behalve een relaxte zomervakantie, en bruikbare en praktische tips zijn zeker welkom.
  • Geef kinderen een taakje, bijvoorbeeld voor wat extra zakgeld. Van grasmaaien, een boodschap doen tot de straat vegen of glas wegbrengen. Afhankelijk van de leeftijd natuurlijk, maar dit geeft een gevoel van verantwoordelijkheid, zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Misschien kun je kijken naar iets waar ze graag voor willen sparen. Dan is er ook een praktisch doel waar ze naar toe kunnen werken.
  • Wees je als ouder bewust van jouw energie en uitstraling. Hoe zit je in je vel? Dat heeft enorm veel weerslag op hoe het met je kind(eren) gaat. Eigenlijk staat jouw eigen energie dus op de eerste plaats. En dat heeft dus aandacht nodig. Ook al zijn het kleine dingen, kijk waar je energie uithaalt en plan daar tijd voor in. Kijk voor tips om vrolijk te worden het boek The Joy List.

Voorbereiding voor een eventuele vakantie

Hoera, we kunnen weer op vakantie. Tenminste, vooralsnog. Het blijft spannend! Met bijkomende keuzestress en inpakstress. In ieder geval is het voor kinderen leuk om te helpen bij de voorbereiding en bijvoorbeeld mee te denken over mogelijke uitjes. Maar vooral voor ouders is het fijn om zo zorgeloos en relaxt mogelijk op vakantie te gaan. In het boek ik ga op reis en neem mee vind je tips!

koffer
Afbeelding van Thanks for your Like via Pixabay

Tot slot; tips voor uitjes

Oriënteer je vast op uitjes zoals musea die je nog wilt bezoeken of leuke speeltuinen in de regio. Maar het kan ook heel simpel zijn, zoals bijvoorbeeld een picknick op een mooi plekje of een wandeling door een mooi bos. We helpen graag bij het verzamelen van de leukste tips voor een top relaxte zomervakantie:

Je vindt nog veel meer tips voor uitjes en een leuke relaxte zomervakantie op MamaScrapelle. En als het ergens te druk is, keer om en kies een ander moment. Hopelijk is de zomervakantie een tijd voor rust en balans, maar vooral met een goede gezondheid! Fijne relaxte vakantie!

Lees ook deze blogs

Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Peter

Wednesday 28th of July 2021

Als je alleen met de kinderen bent is het heerlijk. Het probleem is dat ik vaak ook nog moet werken omdat ik niet zoveel vakantiedagen heb. Hoe ga je daarmee om?

ellen

Thursday 29th of July 2021

Een BSO biedt uitkomst. Onze dochter gaat daar met veel plezier naartoe. Het is net een groot zomerkamp!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.