Skip to Content

Verwarming uit in de zomer – of aan een keuze!

Zomer in Nederland. We beginnen vaak met een korte hittegolf. Althans in het zuiden van het land. Daarna hebben we veelal herfstig zomerweer gehad. Met veel water tot grote overstromingen als gevolg. Onze zomer loopt in het water dit jaar. Normaal gesproken is de zomer een periode zonder verwarming. Maar met het klimaat wat veranderd en dit gekke weer is de vraag: verwarming aan of uit in de zomer?

Verwarming uit in de zomer - of aan een keuze!? verwarming uitzetten in de zomer? Moet je vocht verdrijven uit huis? Blokverwarming?

Verwarming aan of uit tijdens de zomer?

Je kan om verschillende redenen de verwarming aan of uit doen tijdens de zomer. Wat mij betreft het liefst niet, dit bespaard geld en energie. Maar met al dat vocht is het voor mij met mijn reuma soms echt niet fijn in huis. De warmte kan dan mooi het vocht verdrijven waardoor er minder “botjeskou/vocht” is. Ook heb ik bewust geen wasdroger in huis. Waarom? Brandgevaar, kosten en duurzaamheid. Daarbij heb ik ruimte om wasjes binnen of buiten te drogen. Maar dit jaar merk ik voor het eerst dat dit soms heel lastig droogt met het vochtige klimaat.

Ook is het ergens een principekwestie, Verwarming aan of uit tijdens de zomer? Uit natuurlijk! Het is zomer en zo koud wordt het echt niet in Nederland. We zijn tegenwoordig verwend met onze goede huizen en klimaten. Even een trui en sokken aandoen als het frisser is, is zo gebeurd. Veel simpeler, duurzamer en beter voor je portemonnee.

Slim inzetten

Toch is het niet gek om ja te antwoorden op de vraag van verwarming aan of uit tijdens de zomer. De kamertemperatuur is al wat hoger en wil je net even dat vocht uit huis, of een graadje meer warmte, dan is dit zo gebeurd. Tegenwoordig hebben veel mensen een slimme meter en deze kan je ook handig instellen zodat je niet onnodig lang en veel stookt.

Ook kan je eens kijken naar het soort verwarming wat je hebt. Handdoeken drogen bijvoorbeeld vaak langzaam in vochtig weer. Ideaal is dan een handdoekrek met verwarming. Zo droogt dat vocht in de badkamer zonder heel je huis te hoeven warm stoken. Thermrad is een kindvriendelijk radiator merk. Zo heeft dat merk verwarming bijvoorbeeld afgeronde hoeken! Ideaal, zeker als je wel eens een valpartij hebt gezien of meegemaakt met zo’n scherpe radiator hoek.

Vocht verdrijven uit huis

Soms zet je de verwarming aan in huis omdat je vocht moet verdrijven uit huis. Hier een paar tips

 1. Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in huis, vooral in vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer en wasruimte. Open regelmatig ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht af te voeren. Dan doe je natuurlijk de verwarming uit in de zomer.
 2. Gebruik afzuigventilatoren: Installeer afzuigventilatoren in de keuken en badkamer. Zet ze aan tijdens het koken en douchen om de stoom en vochtige lucht direct naar buiten af te voeren.
 3. Luchtontvochtigers: Overweeg het gebruik van luchtontvochtigers om het vochtgehalte in de lucht te verminderen. Plaats ze in vochtige ruimtes of kamers waar schimmelvorming vaak voorkomt.
 4. Repareer lekkages: Controleer regelmatig op lekkages in het dak, de ramen, deuren en leidingen. Repareer eventuele lekken onmiddellijk om te voorkomen dat vocht zich ophoopt.
 5. Gebruik vochtwerende verf: Verf muren in vochtige ruimtes met vochtwerende verf. Dit helpt voorkomen dat vocht doordringt en schimmelvorming bevordert.
 6. Houd het huis schoon: Houd het huis schoon en droog. Verwijder regelmatig stof en vuil, omdat deze vocht kunnen vasthouden.
 7. Beperk het drogen van kleding binnenshuis: Probeer kleding zoveel mogelijk buiten te drogen, vooral in vochtige periodes. Als binnenshuis drogen onvermijdelijk is, zorg dan voor voldoende ventilatie in de ruimte.
 8. Verhoog de temperatuur: Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht. Verhoog de temperatuur in vochtige ruimtes om condensatie te verminderen.
 9. Gebruik vochtvreters: Plaats vochtvreters in kleine ruimtes zoals kasten of voorraadkamers om overtollig vocht te absorberen.
 10. Controleer op isolatieproblemen: Slechte isolatie kan bijdragen aan vochtproblemen. Zorg ervoor dat de isolatie van het huis goed is om vochtinfiltratie te minimaliseren.

Verwarming aan of uit tijdens de zomer?

Op de vraag Verwarming aan of uit tijdens de zomer?, heb ik dus niet echt een antwoord. Voorheen zou ik volmondig “Uit” hebben gezegd. Maar met deze natte zomer van 2021 doe ik het zelf soms aan. Het helpt me tegen de pijn in mijn gewrichten en haalt het vocht uit huis. Wel zou het voor mij interessant zijn om eens te kijken naar andere radiatoren zoals voor handdoeken.

Wat is jouw antwoord op deze vraag?

Lees ook deze blogs

Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.