Skip to Content

Spelletjes in het thema zomer: Plezier onder de stralende zon!

Eindelijk is het zomerseizoen hier en het is tijd om te genieten van de zon, de zee en alle leuke activiteiten die ermee gepaard gaan. Om het meeste uit deze vrolijke periode te halen, hebben we een aantal zelfbedachte en gemaakte spelletjes verzameld die perfect zijn voor een dagje aan het strand of een zomerfeest. Lees verder en ontdek welke spellen je kunt spelen om je zomervakantie onvergetelijk te maken! Spelletjes in het thema zomer ben jij er al klaar voor?

Spelletjes in het Thema Zomer. Activiteiten peuter tot volwassenen en Kinderdagverblijf. Zelfbedachte spelletjes tot thema zee en strand

Thema zomer peuters – spelletjes op het strand

Toen mijn dochter nog een peuter was ging ik op warme dagen van 9 tot 12 met haar naar het strand. Dit heeft een paar voordelen. Er is nog voldoende parkeerruimte, je bent voor de drukte uit! Op het warmste moment van de dag zit je dan weer in de auto naar huis en kan je kind lekker op bed een dutje doen terwijl jij alles weer uit de auto pakt en opruimt. Neem sowieso een parasol of handig pop up tentje* mee voor schaduw. En sinds ik weet dat er handige bolderkarren zijn met extra brede wielen* voor op het strand kan alles makkelijk mee!

Peuters op het strand

 1. Laat de peuters schelpen verzamelen op het strand. Moedig ze aan om verschillende vormen, maten en kleuren te ontdekken. Het is een geweldige manier om hun zintuigen te stimuleren en hun nieuwsgierigheid naar de natuur te vergroten.
 2. Geef de peuters emmertjes, schepjes en vormpjes en laat ze hun eigen zandkastelen* bouwen. Moedig ze aan om hun verbeelding te gebruiken en te experimenteren met verschillende structuren en ontwerpen. En die verzamelde schelpen zijn heel handig om het kasteel mooi mee te versieren!
 3. Laat de peuters spelen met water aan de waterlijn of in ondiepe plassen. Ze kunnen met hun handen water opscheppen, spetteren en met kleine bootjes of bakjes spelen. Dit helpt bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden en zorgt voor verfrissing op warme dagen.
 4. Geef de peuters een strandbal en laat ze proberen de bal over het zand te rollen. Ze kunnen het samen doen of individueel. Dit spel verbetert hun coördinatie en balvaardigheden.
 5. Laat de peuters hun voetsporen in het zand maken. Ze kunnen rennen, huppelen of springen en zo unieke sporen achterlaten. Het is een eenvoudig spel dat plezier en lichaamsbeweging combineert.
 6. Creëer een eenvoudig parcours op het zand met behulp van gekleurde handdoeken, hoepels of andere markers. Laat de peuters het parcours volgen door eroverheen te lopen, te springen of te balanceren. Het is een leuke manier om hun evenwicht en coördinatie te oefenen.

Zie je maar weer dat Spelletjes in het thema zomer ook leuk zijn voor de allerkleinsten!

Lees ook:

peuter strand

Spelletjes in het thema zomer met schelpen.

Met een strand vol schatten kun je hele leuke spelletjes in het thema zomer met schelpen doen.

Zandschaak is een leuke variatie op het klassieke schaakspel. Teken een schaakbord in het zand en gebruik schelpen als stukken. Geniet van het strategische spel terwijl je luistert naar de golven en geniet van de warme zonnestralen.

Verzamel een aantal mooie schelpen en leg ze op een rij. Laat de spelers een paar minuten naar de schelpen kijken en bedek ze dan met een doek. Haal een schelp weg en laat de ander raden welke schelp je hebt weggehaald.

Wat je ook kunt doen is je stiften meenemen en de schelpen aan de binnenkant kleuren geven per 2 schelpen. Dan ben je klaar voor een potje schelpenmemory. Zorg dan wel dat je niet de schelpen gaat sorteren op schelpen die op elkaar lijken, al maakt dat het wel makkelijker voor jonge kinderen. Een leuk spelletje in het thema zomer!

Met dezelfde stiften kun je ook stippen zetten in de schelpen. Maak je eigen dominospel van schelpen en probeer ze in een mooie vorm op het strand te leggen.

Verzamel voldoende schelpen en schrijf je eigen naam in het zand met schelpen.

Zeeschatjacht: Op zoek naar verborgen schatten!

Verberg kleine schatten, zoals gekleurde stenen of speelgoed, in het zand. Geef de spelers aanwijzingen en laat ze de schatten zoeken. Wie de meeste schatten vindt, wint de jacht!
Hiervoor is het wel handig als een van de volwassenen of grote broer/ zus de spullen verstopt terwijl de andere volwassene even in de zee gaat springen of een ijsje gaat halen bij de strandtent.
Altijd leuk om er ook een soort schatkaart bij te maken waarbij je met kruisjes aangeeft waar de schatten zijn verborgen. Zorg voor voldoende schepjes* voor iedereen om mee te graven. En onthoud ook wat je nog op moet graven naderhand eventueel.

woorden pictionary zomer

Zonsondergang Pictionary – Spelletjes in het thema zomer

Verdeel de spelers in teams. Elke speler moet een zomergerelateerd woord tekenen terwijl de zon ondergaat. Het tekenen kan met een stok in het zand, of je neemt een krijtbord en krijtjes *mee. Het team dat de meeste woorden raadt, wint het spel! Een leuk spel om met grotere kinderen te doen die kunnen lezen. Maak van te voren kaartjes die je lamineert met deze woorden. Ook leuk voor in de klas overigens!

Maak een ren je rot dictee buiten. Leg de kaartjes aan de ene kant van het schoolplein en leg de dicteeschriften en potloden/pennen aan de andere kant. Kinderen moeten heen en weer rennen en de woordjes goed opschrijven. Jij kijkt ondertussen na en bij een fout geschreven woord moeten ze het woord verbeteren!

Een paar woorden in het thema zomer om je te inspireren: De korte woorden zijn geschikt voor groep 3/4 en de langere woorden vanaf groep 5. Afhankelijk van het niveau van de kinderen natuurlijk altijd aan te passen! Spelletjes in het Thema Zomer kunnen best ook leerzaam zijn toch!

Woordenlijst thema zomer

 1. Zon – Zonneschijn
 2. Golf – Golven
 3. Zand – Kasteel – Zandkasteel
 4. Strand – Bal – Strandbal
 5. Zwemmen
 6. Vakantie
 7. Zonnebrandcrème
 8. Schelpen
 9. Stoel – Strandstoel
 10. Strandlaken
 11. Zonnebril
 12. IJsje
 13. Barbecue
 14. Watersport
 15. Kokosnoot
 16. Surfen
 17. Zeester
 18. Vlieger
 19. Buitendouche
 20. Parasol – Strandparasol
 21. Zee
 22. Krab
 23. Emmer
 24. Schep
 25. Windscherm
 26. Boek – Tijdschrift
 27. Beachvolleybal
 28. Strandtent
 29. Cocktail ( voor volwassenen)
 30. Kampvuur
 31. Kwal
 32. Pet
 33. Strandtas
Spelletjes in het Thema Zomer. Activiteiten peuter tot volwassenen en Kinderdagverblijf. Zelfbedachte spelletjes tot thema zee en strand strandvolleybal

Sportieve spelletjes in het thema zomer

Natuurlijk hebben we ook wat Spelletjes in het thema zomer voor grotere kinderen. Zoals leuke sportieve spelletjes.

 1. Verdeel de deelnemers in teams en plaats twee emmers aan de uiteinden van het speelveld. Spelers moeten een strandvolleybal naar de andere kant brengen door het met hun handdoek te slaan. Het team dat als eerste de bal in de emmer krijgt, wint de estafette.
 2. Organiseer een spannend beachvolleybaltoernooi op het strand. Verdeel de spelers in teams en speel een opwindende wedstrijd vol spikes, passes en blokkades.
 3. Verander het strand in een voetbalveld. Speel een informeel potje strandvoetbal met grote doelen en laat de spelers genieten van het zand tussen hun tenen terwijl ze doelpunten scoren.
 4. Zet een parcours uit op het strand met doelen, zoals emmers of hoepels, en gebruik een frisbee om de doelen te bereiken. Het team of de speler met het minste aantal worpen wint dit spel Frisbee-golf.

Nog een paar spelletjes in teamverband

 1. Geef de teams de opdracht om de meest creatieve en indrukwekkende zandsculpturen te maken. Geef ze een beperkte tijd en laat een jury de winnaar kiezen op basis van originaliteit, vakmanschap en thema.
 2. Organiseer een leuke estafettewedstrijd op het strand. Inclusief activiteiten zoals sprinten, zaklopen, touwtrekken en het overwinnen van obstakels. Het team dat als eerste de finish bereikt, wint de estafette.
 3. Stel een reeks uitdagende spelletjes op, zoals strandvolleybal, frisbee werpen, touwtrekken, zandzakrace en zeeschelpen zoeken. Punten worden toegekend aan de teams op basis van hun prestaties bij elk spel, en het team met de hoogste totaalscore wint de Olympiade.
 4. Stel een quiz op met vragen over zee, strand en zomer. Vorm teams en stel de vragen één voor één. Het team met de meeste juiste antwoorden wint het spel.

Geniet van deze creatieve en leuke Spelletjes in het Thema Zomer. Of je nu op het strand bent, in je achtertuin of ergens anders, deze spellen zorgen voor plezier en vrolijkheid onder de stralende zon. Vergeet niet om zonnebrandcrème te dragen, gehydrateerd te blijven en vooral veel plezier te hebben met je vrienden en familie!

wandelen
Afbeelding Hamsterfreund via Pixabay

Lees ook deze blogs

Weet jij nog leuke Spelletjes in het Thema Zomer? Laat dan een reactie achter onder deze blog.

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.