Zelf waterijsjes maken met siroop een blog met ijsjes recept

Zelf waterijsjes maken met siroop maken is zo simpel. Dan wel zonder ijsmachine. Ik vind het altijd onzin om waterijsjes gemaakt van fruit of siroop te kopen. Die kan je namelijk net zo makkelijk zelf maken. Al een paar jaar maak ik ijsjes gemaakt van siroop. Binnen 4 uur heb je dan een heerlijk ijsje. Voor deze blog heb ik mezelf uitgedaagd om nog 2 andere manieren te verzinnen. Bij deze het resultaat. Naast ijsjes van siroop, ook ijsjes gemaakt van yoghurt en ijsjes gemaakt van fruit. Zelfgemaakte ijsjes, zonder ijsmachine dus.

Zelf waterijsjes maken met siroop een blog met ijsjes recept. fruit ijs maken zonder ijsmachine. teisseire ijsjes voor de zomer!

Zelf waterijsjes maken met siroop, zo gezond mogelijk

Deze ijsjes hebben geen toegevoegde suikers, zoveel mogelijk au naturel. Ook omdat fruit van zichzelf al zoet genoeg is vind ik. Door het fruit eerst een beetje te koken komt die natuurlijke zoetheid en smaak ook nog beter tot zijn recht. Voor de zoetheid bij het yoghurtijs voeg ik wat honing toe. Het blijft suiker, maar wel natuurlijk. Vaak wordt bij yoghurtijs slagroom toegevoegd. Dat heb ik in dit recept niet gedaan. Wil je het fris houden, dan maak je dit zonder honing. En wil je juist wel wat zoets bij je fruitijsje? Dan voeg je daar wat honing aan toe. Bij deze recepten om zelf waterijsjes maken met siroop zonder ijsmachine. Wat je wel nodig hebt is ijsvormpjes. Kortom, op drie manieren zelfgemaakte ijsjes: Van Teisseire siroop, van verse aardbeien en yoghurtijsjes met blauwe bessen. En tot slot nog een stout ijsje met een ‘kick’ voor de volwassenen.

Zelf waterijsjes maken met siroop

Ik ben geen voorstander van siroop, maar voor die van Teisseire maak ik een uitzondering. Deze siroop heeft geen toegevoegde suikers en smaakstoffen (wel extract van Stevia). En dit is bovendien het meest simpele zelfgemaakte ijsje. Er zijn veel smaken Teisseire siroop. Kies degene die je het lekkerste vindt. Voor deze home-made ijsjes heb ik bijvoorbeeld gebruik gemaakt van Tropical en Casis. Ik vul de ijsvormpjes volledig met siroop. Je kan ook een mix van water en siroop maken. Minimaal 4 uur in de vriezer. Zelf waterijsjes maken met siroop is echt heel makkelijk!

Teisseire ijsjes Zelf waterijsjes maken met siroop een blog met ijsjes recept. fruit ijs maken zonder ijsmachine. teisseire ijsjes voor de zomer!
teisseire ijsjes

fruit ijs maken zonder ijsmachine

Zelf waterijsjes maken met siroop een blog met ijsjes recept. fruit ijs maken zonder ijsmachine. teisseire ijsjes voor de zomer! aardbeien

Bereidingswijze voor 6 ijsjes

  • Spoel 500 gram aardbeien schoon onder de kraan.
  • Snijd daarna de kroontjes eraf
  • Doe de aardbeien in de blender
  • Even laten inkoken, 2 á 3 minuten.
  • Eventueel honing toevoegen.
  • Giet het mengsel in de ijsvormpjes.

yoghurt ijsjes maken met blauwe bessen

Zelf waterijsjes maken met siroop een blog met ijsjes recept. fruit ijs maken zonder ijsmachine. teisseire ijsjes voor de zomer!

Ingrediënten voor 6 yoghurt ijsjes

  • 150 gram blauwe bessen
  • 150 gram yoghurt
  • 45 gram honing
Zelf waterijsjes maken met siroop een blog met ijsjes recept. fruit ijs maken zonder ijsmachine. teisseire ijsjes voor de zomer!

Bereidingswijze

  • Spoel de blauwe bessen schoon onder de kraan.
  • Doe de blauwe bessen daarna in de blender
  • Even laten inkoken, 2 á 3 minuten.
  • Eventueel wat honing toevoegen.
  • Meng de yoghurt eventueel met honing
  • Mix daarna de blauwe bessen door de yoghurt. Of volledig of een beetje voor een wat speelser effect.
  • Doe het mengsel daarna in de ijsvormpjes.
  • Zet de yoghurt ijsjes in de vriezer.
yoghurt met vruchten

Zelfgemaakte ijsjes én jam?

Als je na de zelfgemaakte ijsjes nog wat fruit overhoudt kan je van de mix van bijvoorbeeld aardbeien en blauwe bessen heel makkelijk jam van maken.  Je voegt een zakje vanillesuiker toe (ligt er uiteraard aan hoeveel je overhoudt. Zie mijn blog over inmaken. Ik ga nu uit van een restje). Laat dit even kort inkoken ongeveer een kwartiertje totdat het de juiste dikte heeft. In een gesteriliseerd potje (10 minuten koken) en klaar! Geen verspilling.

jam maken

Gin tonic ijsjes

gin tonic ijsje

Tot slot nog een stout zelfgemaakt ijsje van Gin & Tonic. Voor de volwassenen. Dit is weer wat nieuws in ijsjesland. Ook dat is makkelijk zelf te maken. Maak je Gin-Tonic zoals je deze normaal zou drinken, bijvoorbeeld 1/3 deel Gin en de rest Tonic. Niet teveel gin, want dan vriest het wat lastiger. Voeg wat rasp van citroen toe. Doe dit in een ijsjesvorm en zet het in de vriezer. Deze ijsjes hebben iets meer tijd nodig dan als je zelf waterijsjes maakt met siroop. Minimaal 24 uur. Geniet ervan!

Suikervrije ijsjes maken

Hier is een recept voor suikervrije ijsjes:

Ingrediënten:

  • 2 rijpe bananen
  • 1 kopje bevroren fruit (bijvoorbeeld aardbeien, bosbessen of mango)
  • 1/2 kopje Griekse yoghurt
  • 1/4 kopje melk (of amandelmelk)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Optioneel: toppings zoals gehakte noten of geraspte kokosnoot

Instructies:

  1. Snijd de bananen in plakjes en doe ze in een blender of keukenmachine.
  2. Voeg het bevroren fruit, Griekse yoghurt, melk en vanille-extract toe.
  3. Mix alles goed door elkaar tot er een gladde massa ontstaat.
  4. Schep het mengsel in ijsvormpjes en zet ze in de vriezer.
  5. Laat de ijsjes minimaal 4 uur bevriezen.
  6. Haal de ijsjes uit de vriezer en laat ze even op kamertemperatuur staan voordat je ze uit de vormpjes haalt.
  7. Garneer de ijsjes eventueel met gehakte noten of geraspte kokosnoot.

Geniet van je suikervrije ijsjes!

Nog wat laatste tips om zelf waterijsjes te maken

Zelf waterijsjes maken is een leuke en verfrissende activiteit, vooral tijdens warme dagen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Basisuitrusting: Zorg ervoor dat je ijslollyvormen hebt. Deze zijn meestal gemaakt van plastic of siliconen en verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Je hebt ook houten stokjes nodig om als handvat te dienen.
  2. Gebruik vers fruit: Gebruik vers fruit om je waterijsjes natuurlijk en gezond te maken. Je kunt bijvoorbeeld bessen, stukjes watermeloen, plakjes kiwi, perzik, sinaasappel, enz. toevoegen. Het fruit voegt niet alleen smaak toe, maar ook vitamines en voedingsstoffen.
  3. Zoetheid: Als je wilt dat je waterijsjes wat zoeter zijn, kun je een beetje honing, agavesiroop of een andere natuurlijke zoetstof toevoegen. Je kunt ook een beetje fruitsap of siroop gebruiken om het zoeter te maken. Zelf waterijsjes maken met siroop vinden kinderen vaak het lekkerste!
  4. Voeg textuur toe: Als je van wat textuur houdt in je ijsjes, kun je kleine stukjes fruit, noten of chocoladeschilfers toevoegen.
  5. Yoghurtbasis: Voor een romiger waterijsje kun je yoghurt of kokosmelk gebruiken in plaats van alleen water. Dit geeft een heerlijk romige textuur aan je ijsjes.
  6. Laagjes: Je kunt meerdere lagen maken door verschillende fruitpurees afwisselend in de ijslollyvorm te gieten. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar geeft ook een interessante combinatie van smaken.
  7. Vries tijd voldoende: Zorg ervoor dat je de waterijsjes lang genoeg in de vriezer laat staan, zodat ze volledig bevriezen. Meestal duurt dit ongeveer 4-6 uur, afhankelijk van de grootte van je ijslollyvormen.
  8. Ontvormen: Als je de ijsjes uit de vorm wilt halen, laat de onderkant van de vorm dan even onder warm water lopen om het gemakkelijker te maken om ze eruit te krijgen.
  9. Experimenteer met smaken: Wees niet bang om te experimenteren met verschillende smaakcombinaties. Mix en match verschillende vruchten en smaakmakers om unieke ijsjes te maken.
  10. Hygiëne: Zorg ervoor dat je schone handen en keukengerei gebruikt tijdens het maken van de ijsjes om besmetting te voorkomen.

Met deze tips kun je heerlijke, verfrissende en gezonde waterijsjes maken om van te genieten op warme dagen. Veel plezier met het maken van je eigen creaties!

Handige producten om zelf waterijsjes te maken met siroop

Lees ook deze blogs

Footer4 nieuw
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 51 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 15-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.