Groente en fruit zelf inmaken. Twee recepten voor jam en relish.

Het is weer de tijd van heerlijk fruit. En dus de tijd van lekker ouderwets inmaken. Dat kan overigens niet alleen met fruit, ook met groente. Het is namelijk zo simpel en zo ontzettend lekker. Als je zelf groente en fruit inmaakt kan je zelf ook beter bepalen hoe zoet of hoe zuur je iets wilt hebben. Je hoeft je dan ook niet te vervelen. Lekker ouderwets groente en fruit inmaken met deze twee recepten. Jam van bramen (en wijn) en relish van paprika.

Zoet en zuur, fruit en groente inmaken

Groente en fruit zelf inmaken

Is er een manier om alle heerlijkheden van dit seizoen te bewaren? Jazeker, daarom is inmaken verzonnen. En veel mensen hebben er nu ook de tijd voor. Waar hebben we het over? Want zoveel tijd kost het maken van je eigen jam niet. Het gaat om de juiste hoeveelheid fruit en suiker met een zuurtje erin. Dat moet dan een tijdje koken. Hetzelfde geldt voor groente. Een tijdje geleden maakte ik paprikarelish. Die vond gretig aftrek binnen onze familie. Daarom snel een flink aantal potten gemaakt. Je kan er ook een beetje chilipeper bij doen. Relish met pit als resultaat. Daarnaast kwam ik een recept tegen voor jam met een beetje wijn erin. Kortom, zoet en zuur zijn beiden lekker. Daarom recepten voor bramenjam en paprikarelish. Je kan de jam uiteraard met ander fruit maken, bijvoorbeeld aardbeien. En heb je een eigen moestuin? Nog beter!.

Fruit en groente inmaken. Jam met een tic

Dit recept komt uit het boek Zoet, zuur & zout van Diana Henry.

Recept Bramenjam met pinot noir

Ingrediënten

Groente en fruit zelf inmaken ingredienten bramenjam
  • 1 kleine appel, geschild vruchtvlees in blokjes.
  • 1 kg bramen.
  • 700 gram geleisuiker.
  • 350 ml. pinot noir of rode wijn naar eigen keuze.

Bereidingswijze

jam in de pan
  • Doe de blokjes appel met circa 4 eetlepels water in een steelplan.
  • Kook ze daarna bijna zacht.
  • Doe ze over in een jampan met alle andere ingrediënten (bewaar circa 30 ml. van de wijn)
  • Breng langzaam aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
  • Laat het mengsel borrelen tot aan het stollingspunt.
  • Om het stollingspunt te controleren kan je een klein beetje op een bordje scheppen. Vrij snel daarna moet dit dik worden. Zo niet, dan nog even laten koken.
  • Schep schuim van het oppervlak en roer de rest van de wijn erdoor.

Fruit en groente inmaken. Paprikarelish

Dit recept komt uit een boek voor jam, chutney en ingemaakte groenten dat echter nog moeilijk verkrijgbaar is. Maar er zijn natuurlijk tal van boeken zoals deze die binnenkort uitkomt over inmaken en conserveren.

Ingrediënten

paprika voor Groente en fruit zelf inmaken
  • 1 kg paprika’s.
  • 3,75 dl rodewijnazijn.
  • 2 tl. zwart mosterdzaad.
  • 2 rode uien, in dunne ringen.
  • 4 teentjes knoflook, gehakt.
  • 1 tl geraspte verse gember.
  • 2 appels, geschild en geraspt.
  • 1 tl. zwartepeperkorrels.
  • 230 gram bruine basterdsuiker.

Bereidingwijze

groente relish in de pan
  • Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in dunne ringen.
  • Doe deze met de azijn, het mosterdzaad, de ui, knoflook, gember en appel in een grote pan.
  • Doe de peperkorrels in een vierkant stuk kaasdoek (ik gebruik vaak een thee-ei), bind dit met een touwtje goed dicht en doe het in de pan.
  • Laat het 30 minuten sudderen of tot de paprika zacht is.
  • Voeg de suiker toe en roer het mengsel, zonder het te laten koken, op laag vuur goed door tot alle suiker is opgelost.
  • Breng het dan onder regelmatig roeren aan de kook, zet het vuur laag en laat alles 1 1/4 uur sudderen of tot de relish dik en moesachtig is.
  • Verwijder de peperkorrels.

Groente en fruit inmaken. Het oog wil ook wat.

zelf jam en chutney maken pot op de kop

Bij het inmaken van jam en chutney gaat het niet alleen om de smaak. Het oog wil ook wat. Daarom loont het de moeite om mooie potten te zoeken. Verrassend genoeg vond ik deze op de website van lekkerhoning.

  • Schep de Jam of Relish direct in schone, warme potten. Sluit ze goed.
  • Keer de potten om en laat ze 2 minuten zo staan.
  • Draai ze dan weer om en laat ze afkoelen.
  • Plak er etiketten met de datum op.
  • Na opening kan de jam en relish maximaal 6 weken in de koelkast worden bewaard.
  • Ongeopend is de jam en relish een jaar houdbaar.
Groente en fruit zelf inmaken

Ga jij wat lekkers maken voor moederdag?

L weet het wel
Delen is enorm lief

L weet het wel

Mijn naam is Elles. Onder de rubriek Lweethetwel plaats ik iedere zaterdag een blog over onderwerpen die te maken hebben met (h)eerlijke producten; gezond leven en eten. Met ook aandacht voor jezelf. De meeste mensen hebben een druk leven. Ik probeer het huishouden zo gestructureerd mogelijk te doen. Het huis is meestal een troepje, maar er zijn wel een aantal dingen die ik geregeld wil hebben, dat is boodschappen, (af)was en eten. Dit ook om rust te brengen in een hectisch leven. Ik kook graag, probeer graag nieuwe recepten uit. Recent minder vlees gaan eten. Vandaar deze vaste rubriek. En zo af en toe zal ook een van mijn collega-bloggers een blog plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.