Skip to Content

Dagje uit Zwolle met kinderen – een blog met tips

Een onbekende stad bezoeken, zoals Zwolle is altijd leuk, ook met kinderen! In deze stad is genoeg te beleven voor een dag of een fijn weekendje weg. Hierbij wat tips van Anouk, een Zwollenaar, voor een perfect bezoek dagje uit Zwolle met kinderen.

Een rondje langs 3 Zwolse eyecatchers

Als je de ‘skyline’ van Zwolle ziet op een ansichtkaart of een poster, dan zie je altijd de Sassenpoort, de Peperbus en Museum de Fundatie. Alle drie zijn ze de moeite waard om te bezoeken of om gewoon even langs te wandelen. De Peperbus is een kerk van 75 meter hoog. Als je de stad in rijdt, zie je hem dus meteen. Je kunt de kerk zelf bezichtigen, en (als de coronamaatregelen het toestaan) kun je ook de toren beklimmen en dan heb je echt een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving.

Van de Peperbus is het een klein stukje wandelen naar Museum de Fundatie. En ook dit gebouw zie je vaak al van verre, vanwege de bijzondere koepel die op het dak gemaakt is. De meningen zijn verdeeld of dit ei/ufo/oog op het dak mooi is, maar bijzonder is het sowieso. Als je van kunst houdt is een bezoekje aan de Fundatie een aanrader, er zijn steeds wisselende tentoonstellingen. Naast het museum ligt een park, met speeltuin en je kunt daar lekker in het gras picknicken en kijken naar de bootjes die in de gracht voorbij varen. Perfect dus als pauze tijdens je dagje uit Zwolle met kinderen.

Als je het park uitloopt, kom je automatisch uit bij de Sassenpoort. Met een kanon voor de deur trekt het snel de aandacht van kinderen. De Sassenpoort is onderdeel van de oude stadsmuur en was vroeger een van de toegangspoorten tot de binnenstad (en is de enige die er nog staat). Een paar eeuwen later werd het gebruikt als een gevangenis. Een bijzondere plek om even binnen te kijken bijvoorbeeld een rondleiding te volgen, want de Sassenpoort zit vol verhalen.

skyline zwolle
skyline Zwolle

Actief dagje uit Zwolle met kinderen

Achter Museum de Fundatie ligt een stijger waar je bootjes en waterfietsen kunt huren, en ook dat is een leuke manier om de stad te bekijken. Een rondje door de stadsgracht duurt ongeveer een uur en bij lekker weer is dat natuurlijk erg leuk. Onderweg kun je je bootje nog even aanleggen in de buurt van de Diezerpoorterbrug, dat is ongeveer halverwege. Bij deze brug ligt namelijk onze favoriete ijssalon Salute! En ook de pannenkoekenboot ligt hier, ook een aanrader. Dus mocht je nog een lunchplek zoeken tijdens je dagje uit Zwolle met kinderen, dan is dit een aanrader!

Shoppen

In de Diezerstraat, de hoofdstraat van Zwolle, vind je alle bekende winkels om even lekker te shoppen. In de zijstraatjes zitten de boetiekjes, met name in de Sassenstraat. Maar twee bijzondere winkels zijn extra leuk om te bezoeken in Zwolle als je samen met je kinderen bent. In de oude Broerenkerk zit namelijk boekhandel Waanders. De kerk is prachtig gerenoveerd, vooral het plafond en het orgel. Het is leuk om even een kijkje te nemen. Je kunt hier trouwens ook lekker eten, en natuurlijk een boek of cadeautje kopen. Ze hebben hier ook Zwolse souvenirtjes. 

Een andere tip is het Zwolse Balletjeshuis, in de buurt van Museum de Fundatie. In dit ouderwetse snoepwinkeltje kun je allerlei snoepgoed halen, maar dus ook de ‘wereldberoemde’ Zwolse balletjes. Dit snoepje is er in verschillende smaken en wordt nog steeds in de kelder van het winkeltje gemaakt. Wedden dat je kinderen dat wel waarderen tijdens jullie dagje uit Zwolle!

Dinoland een must do tijdens je dagje uit Zwolle met kinderen

Net buiten de binnenstad is Dinoland. Een mooi park over dino’s, maar ook met veel speelplekken. Over het park verspreid staan 1000 dinosaurussen en er is allerlei informatie over hen te vinden. Ook kun je als een echte archeoloog fossielen opgraven en goud zoeken. Verspreid over de dag worden er leuke shows gegeven. Er is een grote binnenspeeltuin en buiten zijn er overal speelspeelplekken. Voor oudere kinderen is er een klimpark en kun je lasergamen. Daarmee is het park geschikt voor verschillende leeftijden en kun je hier gerust een dag doorbrengen. Je snapt natuurlijk wel dat je dit echt gezien moet hebben tijdens je dagje uit Zwolle met kinderen!

Praktische tips in Zwolle

Bij een dagje uit Zwolle hoort natuurlijk ook lekker eten en drinken. Er zijn verschillende plekken met een goed terras voor een taartje of lunch. Aan het plein op de nieuwe markt zitten verschillende restaurants met fijne terrassen. Ingeburgerd zit bijvoorbeeld aan dit plein, met goede hamburgers en dus ook een leuke plek met kinderen.

Aan de andere kant van de binnenstad, aan de gracht, zit de Gillende Keukenmeiden. Daar vind je de lekkerste taartjes. Zij hebben zelf een fijn terras, maar je kunt ook aan de gracht zelf in het gras zitten, zodat je kunt picknicken.

En in de zomer wordt er een stadsstrand opgebouwd op het Rodetorenplein. Met je voeten in het zand, kijkend naar de bootjes in de gracht kun je hier heerlijk zitten. En met emmertjes en schepjes is het voor kinderen net alsof ze echt op het strand zijn. Je bezoek aan Zwolle kan zo niet meer stuk natuurlijk.

Zwolle is goed bereikbaar vanaf het station, de stad ligt op loopafstand. Als je met de auto komt, zijn er verschillende parkeergarages aan de rand van de binnenstad. Mijn favoriete parkeerplekken zijn bij Hedon (daar loop je zo de stad in en het is niet duur) of parkeergarage Diezerpoort aan de burgemeester Drijbersingel (je betaald hier maximaal 5 euro per dag, en daarmee is deze garage het goedkoopst).

En mocht je Zwolle wat langer willen bezoeken met de kinderen, dan zijn er verschillende hotels. Een leuk B&B is de Pelsertoren. Je overnacht hier in een toren van de stadsmuur, een historische plek dus, midden in de stad! Twee andere fijne hotels, vlakbij het station zijn Wientjes en Pillows.

Voor meer informatie over de stad klik hier

bezoek aan Zwolle met kinderen

Lees ook deze blogs

Footer1
Anouk
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Oma Will

Tuesday 11th of May 2021

Wij wonen dicht bij Zwolle en komen er regelmatig. Ben ook met mijn kleinzoon naar Dinoland geweest, is erg leuk om heen te gaan. Is klein , maar in zijn opzet Groots.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.